Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Tavaszváró madárfigyelő -  a fekete rigó már fészket rakott

2024.03.13. 21:47 [lena] Rovat: Főoldal
Tavaszváró madárfigyelő -  a feketerigó már fészket rakott

A fekete rigók az utóbbi évtizedekben egyre inkább városlakókká váltak, s közülük csak kevesen hagyják már el az országot, ha jön a hideg. 2009-ben a december olyan enyhe volt, hogy a Polgármesteri Hivatal udvarán a rigópár kitatarozta nyári fészkét és Karácsony előtt nem sokkal már három tojás kucorgott benne, mikor megérkezett a könyörtelen fagy. Cegléden, a Köztársaság utcai öreg fák egyikében, régi odú mélyén már hallani az idei első fészekalj madárkáinak hangját.

A fekete rigó az elsők között verseng gyönyörű énekével. Amikor az esti órákban a hím szabadjára engedi szerelmes képzeletét, olyan szépséges fuvolázást hallhatunk, amitől könny szalad az ember szemébe. Teljes lelkesedéssel dalol, meg vagyok róla győződve, hogy leginkább saját maga élvezi a nótáját.

Évekkel ezelőtt felneveltem egy árván maradt fekete rigó fiókát. Tapasztalatból mondhatom, hogy igen értelmes jószág, könnyen tanul. Az én madárkám kifejezetten igényelte a társaságomat, kísérgetett a kertben, rárepült a fejemre, vállamra. Humora is volt, időnként elbújt előlem, s várta, hogy megkeressem.

Főként földigilisztát fogyaszt, de más rovarokat is elkapkod. Négy-öt fiókáját gonddal készített fészekben neveli. A helyet változatos ötlettel választja, faderék alacsonyan lévő sűrű faágai között, fenyőn, virágládában, csendes zugban álló vödörben, de akár odúban is lakhat.

Védett madár, de nem csak az elvi tiltás miatt érdemes óvni. Parkjainkban kedves látvány, mikor egyszerre több rigó is eledel után futkos és nagy munkája közepén megállva okos, acélkék szemével bizalmasan ránk tekint.

 

Fotó és szöveg: Lénárd Ágnes

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk