Ceglédinfo

Hír, program

A VÉDA elbukott

2020.10.01. 14:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
(A kép illusztráció!/Forrás: dehir.hu)

"Többen érdeklődtek már a Kossuth Ferenc utcai ún. VÉDA kapu elhelyezésével kapcsolatban. Bár az előzmények ismertek, azért nem árt feleleveníteni azokat." - kezdte tájékoztatását közösségi oldalán dr. Csáky András polgármester.

"Múlt év húsvét előestéjén borzalmas tragédia rázta meg a város lakosságát, halálos gázolás történt a Kossuth Ferenc utcán, illetve egy fiatalember is nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. Előzményekre nem akarok kitérni, de a tragédia hatására az akkori testület írásban fordult a rendőrkapitánysághoz egy sebességmérő telepítésének igényével a Kossuth Ferenc utcában. A megkeresésére az ORFK Gazdasági Főigazgatóság Informatikai Osztályának főosztályvezetője válaszolt, melyben az igényt jogosnak minősítette, és idézek a levélből: "A berendezések önkormányzat által finanszírozott telepítésével a közlekedésrendészeti főosztály egyetért." Az önkormányzatok részére ajánlott ún. SolarCam technikai megoldás fejlesztési fázisban volt, a próbaüzem sikeres lezárását követően javasolták annak elhelyezését. A levél azzal zárul, hogy nincs akadály a VÉDA rendszerhez történő csatlakozásnak, de a tervezési folyamatot megelőzően helyszíni bejárást és egyeztetést kell tartani. Ez utóbbira november közepén sor is került, és a szakemberek megállapodtak abban, hogy sikeres tesztelést követően kamerát a Kossuth Ferenc utca - Múzeum utca sarkára kerülnek elhelyezésre. A tesztelést végző informatikai cégnél folyamatosan érdeklődtünk, hogy hogy állnak, végül azt a tájékoztatást kaptuk, hogy február 28-án az integrációs tesztelési folyamat eredményesen lezárásra került. Az erről készült dokumentáció az illetékesek részére megküldésre került. Már ezt megelőzően érdeklődtem az országos rendőrfőkapitánynál, hogy áll az ügyünk. Január 24-én kelt levelemre azonban választ nem kaptam. Szeptemberben ismételten levéllel kerestem meg Dr. Balogh János altábornagy urat, kérve, hogy a sikeresen lezajlott tesztelésre tekintettel a kamera telepítésére adja meg az engedélyt. Múlt hét pénteken kaptuk meg a választ, mely szerint idézem: "a SpeedCam tesztelése során megállapítást nyert, hogy az infrastruktúra önkormányzat általi finanszírozása esetén sem lehet része a VÉDA rendszernek. Jelenleg nincs olyan megoldás a rendszer bővítéséhez, melyet a rendőrség támogatna, így Cegléden ellenőrző pont telepítése jelenleg nem megoldható." Tábornok úr azonban biztosított arról, hogy a közlekedésbiztonság fenntartása érdekében Cegléden a szükséges intézkedéseket megteszi, a rendőri jelenlét biztosításával és a VÉDA részeként használt változtatható helyű, komplex közlekedési ellenőrző pontok alkalmazásával.
 
Más lehetőségek után kutatva egy olyan sebesség kijelző, duplalencsés kamerával rendelkező eszközt találtunk, mely sebességtúllépés esetén időpontot, sebességet és rendszámot rögzít a kamerával. Ezen eszköz leírásával megkerestem Török kapitányságvezető urat kérdezve, hogy amennyiben ilyen mérőt helyezünk el, ez elérheti-e a kívánt célt. Mai nap írásban arról tájékoztatott kapitányságvezető úr, hogy konzultált mind a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, mind az Országos Rendőr-főkapitányság témában járatos szakembereivel. Arról tájékoztatták, hogy a kamera felvételeit rendőrségi eljárásban felhasználni nem tudják. Azt azonban indokoltnak tartja, hogy egy sebességet kijelző tábla kihelyezésre kerüljön. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést a következő testületi ülésre be fogom nyújtani."
Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Hirdetésszervezés

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk