Ceglédinfo

Hír, program

Fogatlanságban szenvedők és Műfogsorok országa leszünk? Mi lesz itt a megoldás?

2019.07.04. 18:09 Rovat: Közélet
Fogatlanságban szenvedők és Műfogsorok országa leszünk? Mi lesz itt a megoldás?

4600 magyart bevonó kutatás szerint a 45 év feletti lakosság 64%-a nem rendelkezik egy természetes foggal sem. A teljesen fogatlanok 38.7%-a 75 év feletti.

Csak minden 5. magyarnak van meg az összes foga. Az Európai Uniós átlag 41%!

 

Fogatlanságban szenvedők és Műfogsorok országa leszünk? Mi lesz itt a megoldás?

Az utóbbi 30 év adatait vizsgálva viszont az derül ki, hogy a legnagyobb mértékű növekedést a teljes fogvesztés tekintetében a 35-44 év közötti korosztály szenvedte el, ez alatt az idő alatt hatszorozódott a számuk.


(Forrás:  " target="_blank" rel="noopener noreferrer">//24.hu/fn/gazdasag/2017/06/07/a-magyarok-a-legfogatlanabbak-az-eu-ban/ )


Hála a fogászati szakma kiválóságainak és az innovatív fejlesztési ötleteknek, ma már a teljes fogatlansággal járó protézisviselés nem az éjszakai pohárban áztatott fogsorokról és a napi többszöri ragasztgatásról szól, hanem arról, hogy hogyan lehet szinte 100%-ban visszaadni a teljes fogatlanságban szenvedők eredeti rágóképességét, a fogsor stabilitását.


65 éven felüliek fogatlanságának az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint 25% alatt kellene lennie, míg ez Magyarországon 50% feletti. A megállapítás szerint a lakosság általában nem fordított elegendő figyelmet a fogápolásra, szájhigiénére, az ellátás korábbi teljes ingyenessége torz értékrendet hozott létre, nem vált értékké a fogazat megőrzése.


A fentiek alapján is látszik, hogy a magyar lakosság óriási mértékben érintett a teljes fogatlanság megoldásában. Az elveszített fogak műfogsorral történő pótlása csupán az érem egyik oldala. A másik megoldandó feladat, hogy a műfogsor megfelelő stabilitását biztosítani kell. Erre a fogsorragasztók jelenthetnek egyfajta alternatívát, de aki stabil, hosszan tartó megoldást szeretne, azok számára elérhetővé váltak már a különféle fogsorrögzítési technikák is.


Mielőtt ezeket az eljárásokat részletesen bemutatnánk, vizsgáljuk meg, hogy milyen következményekkel kell számolnunk fogazatunk elvesztésekor.


A fogatlanság nagyon súlyos elváltozásokat okozhat a szájban!


A modern kori konyhatechnikák lehetővé tették, hogy akár a teljes fogatlanságban szenvedő emberek is tudjanak komfortosan táplálkozni. Viszont az étel megőrlésében, felaprításában óriási szerep jut a fogazatnak és annak, hogy ez a fogazat mennyire stabil. Ha valaki teljes fogatlanságban szenved és nem pótoltatja, akkor ennek következményei lesznek. A nyelv tevékenysége fokozódik és izomzata megerősödik, a rágóizmok aktivitása viszont gyengül, így a falatképzés minősége jelentősen romlik a szájban.

 

Fogsorproblémák és elhízás. Van összefüggés?

 

Fogatlanságban szenvedők és Műfogsorok országa leszünk? Mi lesz itt a megoldás?

 

A műfogsor tulajdonosai sokszor előnyben részesítik a könnyen rágható és aprítható ételeket, melyek elsősorban szénhidrátban és zsírokban gazdagok. Ez különösen azokra jellemző, akik nem rögzíttették valamilyen eljárással a fogsorukat a szájban és az könnyen kibillen a helyéről a rágás folyamán. Jellemző az ételek túlfőzése is, mely rontja az étel minőségét. A nem megfelelő összetételű táplálék elhízáshoz, vitamin és ásványianyag-hiányos állapotokhoz vezethet.

Beszéd közben kiesik a fogsor, mit tegyek?

 

 

Fogatlanságban szenvedők és Műfogsorok országa leszünk? Mi lesz itt a megoldás?

A műfogsort viselőknek számolniuk kell azzal, hogy a fogsor a legváratlanabb helyzetekben eshet ki a szájukból még a fogsorrögzítő ragasztók ellenére is. Nem beszélve a napi többszöri ragasztásról.


Azoknál, akik aktív társasági életet élnek felmerült az igény a megfelelően stabilizált műfogsor iránt. Ennek köszönhetően fejlesztették ki a különféle fogászati műfogsor-stabilizálási módszereket. Ugyanakkor sajnos nem minden társadalmi réteg igényli vagy ismeri a végleges megoldásokat a mozgó műfogsor problémájának megoldására.

 

A stabilizálatlan műfogsor ront a beszédemen?

 

A nem megfelelően stabilizált műfogsornak hatása van a hangképzésre is. A stabilizálás nélküli műfogsor hatására a természetes beszédsebesség csökken, hiszen kialakul a fogsor esetleges kiesésének vagy megbillenésének tudata, mely bizonytalanná teszi a beszédet.

 

A fogatlanság az öregedés jele?

 

A fogatlanság következtében az arc beesetté, ráncossá válik. Ehhez hozzájönnek még az időskori elváltozások. Megfelelő fogpótlással és annak megfelelő rögzítésével ezek a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők.


Gyakran tapasztalható, hogy a műfogsorproblémákban szenvedők beilleszkedési nehézségekkel is küzdenek. A műfogsor viselését sokan az öregség jelének tekintik, és úgy gondolják, hogy mindenki észre fogja venni, hogy protézist visel. Ezt sokan szégyenként élik meg. Ma már olyan kiváló minőségű fogsorok készülnek és olyan stabilizálási eljárások vannak, melyek alkalmazásával teljes életet élhet annak használója anélkül, hogy a környezet észrevenné, hogy műfogsort visel.


Nagy Szabó Györgyné boldog műfogsor viselő története:

 

Fogatlanságban szenvedők és Műfogsorok országa leszünk? Mi lesz itt a megoldás?
"Korábban nagyon sokat szenvedtem, most már mindenfélét tudok eszegetni és nem mozdul el a műfogsorom…"

 

"Az utóbbi években nagyon sokat szenvedtem a fogsorral. Teljes fogsorom volt és az alsó fogsor állandóan mozgott. Hiába ragasztottam be, az azonnal mozgásba jött."


"Már ez az idő is megérte…"

 

"Ha a korom miatt már több nem lenne nekem hátra, akkor is azt mondanám, hogy megérte ez az idő, amióta viselem ezt a rögzített fogsort. Jól tudok enni, a kedvenc pirítósomat ropogtatni, diót is tudok ropogtatni és mindenfélét eszegetni."


Nagy Szabó Györgynével készült teljes riport megtekinthető itt: 
Mi a Protézisrögzítés eljárás lényege, mellyel Nagy Szabó Györgyné élete is gyökeresen megváltozott?


A hagyományos, nem rögzített kivehető műfogsor gyakran el tud mozdulni a helyéről. Ez a probléma főleg az alsó műfogsornál jelentkezik, mivel nem áll rendelkezésre olyan tapadási felület, mint a felső fogsornál a szájpadlás területe. Ezért nem lehet vákuummal a helyén tartani az alsó fogsort, így ragasztani kell a megfelelő stabilitás eléréséhez. A rögzítőkrém használata csak ideiglenes megoldás és ha enged a ragasztó, akkor bizony rendkívül kellemetlen helyzetekbe sodorhatja a protézis használóját.

 

A fixfogsor lényege a kifejezetten teljes kivehető műfogsorok stabilizálására kifejlesztett implantátumok, amelyeket normál helyi érzéstelenítés mellett helyeznek az ínyen keresztül az állcsontba. Az apró implantátumok íny fölé kiemelkedő gömbfejű végére pattintható rá a műfogsor, amelybe beépítenek egy speciális gumigyűrűs patentházat. Ez a rendszer biztosítja a fixfogsor stabilitását. Stabilizálható csak az alsó-, csak a felső- vagy akár mindkét fogsor is. A műfogsort csupán tisztításhoz kell kivenni, a fogsor éjszaka is a szájban marad. A protézisrögzítés után a műfogsor stabil és kényelmes lesz. Magabiztosságot kölcsönöz az étkezés, a beszéd során és ehhez műfogsorragasztókra sincs többé szükség.


Az alkalmazott eljárás olyannyira népszerű és eredményes, hogy a közelmúltban 3 rangos elismerést is kapott.


Az eljárás elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat; a Magyar Tudományos Akadémia nevével fémjelzett Dél-Alföldi Innovációs Díj II. helyezését és immár a MagyarBrands nagydíjat is.

 

Fogatlanságban szenvedők és Műfogsorok országa leszünk? Mi lesz itt a megoldás?

 

 

 

Fogatlanságban szenvedők és Műfogsorok országa leszünk? Mi lesz itt a megoldás?

 

Fogatlanságban szenvedők és Műfogsorok országa leszünk? Mi lesz itt a megoldás?


A Protézisrögzítési eljárásról további részleteket tudhat meg a következő oldalon: 


http://www.mufogsorrogzites.hu/

 

Cikksorozatunk következő részében tippeket adunk, hogy mire érdemes odafigyelnie a fogsor elkészíttetésénél.

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Hirdetésszervezés

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk