Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Furcsa MÁV válasz a polgármesteri összefogásra

2019.07.01. 08:30 Rovat: Közélet
A ceglédi vasútállomás parkolójában

Ahogyan olvasóink is jelezték korábban felmérésünkben, a MÁV szolgáltatásaival általában elégedetlenek. A kiszámíthatatlan, késő vonatok mindennapossá váltak, az utazástervezés a menetrend alapján lehetetlen. Ehhez bónuszként társul még a ceglédi vasútállomás körüli egyes MÁV területek elhanyagolt állapota, amelyen évtizedek óta képtelen változtatni a vasúttársaság. Az utóbbi időkben az utasok elégedetlensége elérte azt a szintet, hogy a térség polgármesterei a lakossággal összefogva próbálnak nyomást gyakorolni a MÁV-ra. Ezzel szembesítettük a MÁV-ot, ám nem teljesen azt a választ kaptuk, amire számítottunk.

Nemrégiben ezt a levelet küldtük el a MÁV Sajtónak:

 

"Tisztelt MÁV Sajtó!

 

A korábbiakban felhívtuk figyelmüket a MÁV szolgáltatásaival kapcsolatos negatív ceglédi véleményekre, a ceglédi vonalon tapasztalható egyre kiszámíthatatlanabb vonatközlekedésre.

 

Úgy tűnik nem csupán mi foglalkozunk a problémával, hanem a környező települések lakossága megelégelte a MÁV-START jelenlegi működésének színvonalát és a térség polgármesterei közösen kívánnak fellépni az utasok érdekében a közlekedési szolgáltatókkal szemben.

 

Erről például itt található közlemény:

 

https://cegled.hu/?t=hir&id=8018

 

 

Kérdéseink ezzel kapcsolatban a következők:

 

  • Egyeztettek-e már az ügyben a térség polgármestereivel?
  • Mennyire gyakori, hogy a vasúti személyszolgáltatás színvonala polgármesterek közös fellépését igényelje?
  • Miért nem történik évek óta előrelépés a ceglédi vasútállomás környezetének rendezésével kapcsolatban a MÁV területen? Önök korábban egyeztetésekre hivatkoztak, ám egyeztetések évek óta történnek ez ügyben, előrelépés nem. (Illusztrációként képet csatoltunk)"

 

Kérdésünkre példás gyorsasággal, napokon belül meg is érkezett a válasz a MÁV Sajtótól. Ebben azonban meglepő módon azt olvashattuk, hogy a MÁV valószínűleg más vasúti hálózaton mozog, mint az utasok, mivel a közönség tapasztalataival ellentétesen a vasúttársaság egyenesen javuló szolgáltatási színvonalról, lecsökkent menetidőről, kényelmesebb utazásról beszél. A közleményt olvasva a lehető legjobb vasúti világ rajzolódik ki előttünk, amelyet már csak finomhangolni kell. A másik oldalon állnak a más tapasztalatokkal rendelkező utasok, ám erre a közlemény egy-két szó erejéig tér csak ki.

 

A MÁV nem válaszolt arra, hogy mennyire gyakori, hogy már polgármesterek próbálnak közösen fellépni a közlekedési szolgáltatókkal szemben az utasok érdekében, de arról kimerítő tájékoztatást adott, hogy áprilisban jó előre egyeztetéseket tartott az érintett önkormányzatok, hivatalok illetékeseivel. A ceglédi tisztviselőkkel április 25-én tartottak egyeztetést és részletesen tájékoztatták őket a várható változásokról. A jegyzőkönyvek még készülnek, így egyelőre nem tudjuk ott mi hangzott el a résztvevőktől.

 

Jó hír, hogy a ceglédi állomás bekerült egy állomásfelújítási és karbantartási programba. Érdemes megjegyezni, hogy ezek szerint karbantartáshoz is külön programba kell bekerülni. A tényleges felújítást nem ígérik, csak ha lesz rá pénz, egyelőre a tervezés kezdődhet meg. Ez sajnos nagyon kevés a ceglédi utazóközönségnek, amely évek, évtizedek óta hallgatja ugyanezeket az ígéreteket. 

 

Összességében a választ olvasva az az érzésünk támad, mintha azzal biztatna a vasúttársaság, hogy a jövőben minden nagyon jó lesz. Sajnos ilyen és ehhez hasonló ígéretek korábban is elhangzottak, ám a ceglédi állomás környékén ugyanolyanok maradtak a MÁV területei, a kiszámíthatatlan késések mindennapossá váltak, a ceglédiek ugyanúgy rendszeresen lekésik a csatlakozást Kőbányán Kelenföld felé, van olyan nap, hogy egyszerre öt helyen hibásodik meg a biztosítóberendezés a vonalakon vagy éppen a Nyugatiban utasokkal együtt vontatnak el forgalomból kiállított vonatot. Mi mindenesetre nem adjuk fel, továbbra is nyilvánosan fogjuk hallatni olvasóink hangját. Az utasok jobbat érdemelnek.

 

Az alábbiakban változtatások nélkül olvasható a MÁV válasza:

 

 

A MÁV-START május 27-től sűrítette a reggeli vonatok menetrendjét a legnagyobb utasforgalmú Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Szolnok és Budapest-Cegléd-Kecskemét elővárosi vonalakon. A térségi települések, köztük Cegléd, Szolnok, Abony, Kecskemét és Monor lakosai gyakrabban, rövidebb menetidőkkel utazhatnak az elmúlt évek egyik legjelentősebb és legtöbb utast érintő fejlesztésének köszönhetően. A távolsági vonatok megállási helyeinek módosításával csökkent a menetidő az érintett vonalakon, de több vonat is forgalomba áll, így az utasok kényelmesebben utazhatnak, több szabad ülőhelyet találnak. A menetrendi fejlesztés eredményeként Budapest felé jelentősen javult a reggeli eljutási lehetőség Szolnokról és Kecskemétről. A vasúttársaság munkatársai a vonatok kihasználtságát, a vonatok menetrendszerűségét és a beérkező utasészrevételeket folyamatosan követik. A tapasztalatok alapján várhatóak finomhangolások a közeljövőben.

A 2019. május 27-től a Budapest-Cegléd-Szolnok (100a) vasútvonalon bevezetett  menetrend változásairól a MÁV-START levélben értesítette az érintett önkormányzatokat - vázolva a jelentősebb változásokat; a levélhez a tervezett menetrend is mellékelve volt. Az értesítések április 24-én e-mailben, majd postai úton is továbbítva lettek. A tájékoztatás az április folyamán megrendezett menetrendi egyeztetéseken is megtörtént, ahol részletes tájékoztatást adtak a vasúttársaság szakemberei a menetrend módosításról. Ezen az adott járás önkormányzatainak a képviselői, a KTI delegált szakértői, valamint a MÁV-START és a VOLÁN képviselői vettek részt. A lefolytatott járási egyeztetések jegyzőkönyveit a KTI készíti.

 

A tájékoztatásra az alábbi helyszíneken és időpontokban került sor:

Furcsa MÁV válasz a polgármesteri összefogásra 

 

A MÁV kiemelt figyelmet fordít az utasforgalmi területek állapotára, ezért 2019-ben elindította állomásfelújítási és karbantartási programját, amibe Cegléd vasútállomás is bekerül. A program keretében az állomási előtér rendezése; a felvételi épület tetőszerkezetének, homlokzatának, váróterem és egyéb utasforgalmi területeinek felújítása; illetve a használaton kívüli építmények bontása is tervek között szerepel. Jelenleg folynak a megvalósításhoz szükséges előkészítő munkák, amik alapján a későbbiekben a tervezési feladat elvégezhető. A kivitelezési munkára a tervek elkészítését követően kerülhet sor, a finanszírozási források rendelkezésre állása esetén. A MÁV megkezdte a felvételi épület tágabb környezetében lévő üres ingatlanrészek felmérését, amely keretében vizsgálatok folynak azok jövőbeli hasznosításának lehetőségeiről.

 

Ceglédi és a 100a vonal elővárosi utasait érintő további fontos változás, hogy folyik a már 11 KISS jármű kocsijainak összeszerelése, amik várhatóan 2019 végétől szállíthatnak utasokat legforgalmasabb ceglédi és váci elővárosi vasútvonalakon. Jövő év végén pedig további 8 darab emeletes vonat állhat forgalomba.

Értékelés: 2.14/7

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk