Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

KOSSUTH MŰVELŐDÉSI KÖZPONT - DÓZSA-SZOBOR - KOSSUTH-ERKÉLY


Felfedező utunk következő állomása a Kossuth Művelődési Központ, amelynek épülete 1927-ben Ipartestületi Székháznak és kultúrháznak készült. Abban az időszakban monumentalitása, szépsége és nagysága miatt "kultúrpalotának" is nevezték.
Azóta városunk egyik legjelentősebb kulturális intézménye, a lakosságot érdeklő és érintő események színtere.

Jegypénztár nyitva tartás:
Hétfő: zárva
Kedd-Péntek: 10:00-18:00
Szombat: 08:00-12:00

Kossuth Művelődési Központ

A Kossuth Művelődési Központ - a város "kultúrpalotája"

 

Kossuth Művelődési Központ

A színházterem folyosója

 

A Művelődési Központban működő Ceglédi Galéria igényes kiállítóterem, amelyben országos hírű alkotásokat is láthatnak mind a helyi, mind az idelátogató Kedves Vendégeink. A határon kívül élő magyarokon túl bemutatkozási lehetőséget kaptak osztrák, német, dán és amerikai művészek is.

 

Barangolásunk során egy újabb történelmi emlékhely jelenik meg előttünk, a Kossuth téren álló Dózsa-szobor. Dózsa Györgynek, az 1514-es parasztháború vezérének ceglédi kötődését hagyomány őrzi. Ennek emlékére 1972. június 25-én országos ünnepséggel leplezték le a mai kétalakos Dózsa-emlékművet. A szobor Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

Dózsa-szobor

Dózsa-szobor

 

Kossuth emléktábla

Kossuth Lajos híres ceglédi toborzó szózatának emléktáblája

 

Városunk múltjának gyökerei mélyre nyúlnak. Ezeknek a gyökereknek a szárba szökkenéseit és a virágait ma is gondozzuk, amikor a Kossuth emlékhelyeket keressük fel, és erre hívjuk Kedves Vendégeinket is. Szívünk büszkeséggel telik meg, ha ezeket az emlékhelyeket mutathatjuk, ha ezekről az emlékhelyekről beszélhetünk.

   Hazánk nagy államférfija, Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én délután a ceglédi piacon, a mai Kossuth téren mondta el " riadóját ", a nagy hatású toborzó beszédet, melynek emlékét tábla őrzi.

A Kossuth-emlékek felfedezése során eljutunk a Református Nagytemplom kertjében található Kossuth-erkélyhez. Az egykori pozsonyi Zöldfa Vendégfogadó kövei voltak ezek, amelyről Kossuth bemutatta Batthyány Lajost, az ország első felelős miniszterelnökét. Az erkélyt mai helyére felújítva a millecentenárium évében, szeptember 24-én helyezték el.

Kossuth-erkély

A Kossuth-erkély a Templomkertben

 

« vissza folytatás »

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk