Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

A Prima Primissima díjas Magyar Állami Népi Együttes Cegléden

2019.01.25. 14:42 Rovat: Kultúra
A Prima Primissima díjas Magyar Állami Népi Együttes Cegléden

Az Örök Kalotaszeg műsorát tekinthették meg a ceglédiek a Magyar Kultúra napján, január 21-én - telt házas előadás keretében. Kivételes és felejthetetlen élménnyel gazdagodva álltak fel a nézők a műsor végén a színházteremben, szinte véget nem érő tapsviharral jutalmazva az igényes előadást.

Kalotaszeg a kevés tömbmagyar területeinek egyike, régi erdélyi magyar népi hagyományok őrzője. Nevét a honfoglaló magyarok itt letelepedett Kalota nemzetségéről kapta. Kalotaszeg megannyi csodát rejt: középkori, fallal erődített templomok festett kazettás mennyezeteit, omladozó várfalakat, gyönyörű, ma is élő népviseletet, többszáz éves fatemplomokat, szűk völgyekben megbújó, vendégszerető elfeledett magyar falvakat, és számtalan természeti csodát. Amikor Magyarországról Kalotaszeg fele visz az utunk, átkelve a Királyhágón, az első jelentősebb település Bánffyhunyad. Itt láthatók a "híres" csillogó-villogó pléh cigány paloták. De nem csak erről híres, hanem az itt élő, élt cigány zenész családról, a Vargák családjáról, akiket "Csipaszoknak" neveztek.

 

Ezek a zenész cigányok szolgáltatták a talpalávalót egész Kalotaszegen, magyaroknak, románoknak, cigányoknak egyaránt. Ennek a cigány dinasztia családnak a történetéhez fűzte fel a koreográfiát a műsor. Láthattunk finom eleganciájú legényest, csárdást, és szaporát. A zene és a tánc egyformán jelen volt, a magyar, román és cigány folklórral egybefonódva. A néző nem tudta, hogy mire figyeljen, táncra, a zenére, vagy rácsodálkozzon a káprázatos kalotaszegi népviseletre, amely az egyik legszínesebb, legművészibb magyar népviseletek egyike. Hangulatképek, zenei szólamok idézték Varga Ferenc Csipás, bánffyhunyadi prímás művészetét.


Ebben az évben még sor kerül hasonló igényes műsorra, de várjuk vissza a Magyar Állami Népi Együttest is.


Figyeljék a Kossuth Művelődési Központ és a Tourinform honlapját facebook oldalát, illetve a hirdetéseket.

 

Tourinform Cegléd

 

(Fotó: Szokolai Attila)

Értékelés: 5/8

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk