Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Miért fontos a túrabakancs impregnálása?

2023.01.23. 23:12 Rovat: Kultúra
Miért fontos a túrabakancs impregnálása?

A túrabakancsokkal szemben alapvető elvárás a vízállóság és a tartósság. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy akkor sem ázik be a lábbeli, ha bokáig állunk egy patakban, de az elvárható, hogy egy nedvesebb talajt vagy egy pocsolyába lépést kibírjon a bakancs beázás nélkül, akár hosszabb távon is. Ez azonban nem olyasmi, ami magától megtörténik: tenni kell érte, hogy a bakancsunk meg tudja védeni a lábunkat.

 

Most akkor vízálló vagy nem?

 

Sokan értik félre a tartósság és a vízállóság fogalmát, és azt gondolják, hogy ez mindenféle karbantartás nélkül működik. Sajnos nincs így: az impregnálás fontos része a túrabakancs hosszú élettartama biztosításának.

 

Mi az az impregnálás?

 

Az impregnálás nem kimondottan a vízállósággal függ össze. Ha pontosítani szeretnénk, azt mondhatjuk, hogy az a folyamat, melynek során gyakorlatilag egy védőréteggel vonjuk be a bakancsot, aminek következtében megóvhatjuk a környezet káros hatásaitól. Mivel adunk a bakancsnak egy plusz védőréteget, az impregnálás következtében a vízállósága is kevésbé sérül, így tovább tud ellenállni a nedvességnek.

Az impregnálás tehát nem csak arról szól, hogy segít távoltartani a nedvességet a lábunktól. Ha kellő figyelmet fordítunk rá, a túrabakancs vagy túracipő élettartamát is jelentősen meghosszabbíthatjuk, ezért mindenképpen érdemes foglalkozni a kérdéssel.

 

Hogyan kell impregnálni?

 

Többféle módja van, azonban túrabakancsok esetében leginkább az impregnáló spray használata jöhet szóba, amit bármelyik boltban be lehet szerezni, ahol a bakancshoz is hozzájutottunk.  Ajánlott is, hogy a lábbelidhez automatikusan vásárolj impregnáló sprayt. Az impregnáló spray használata nagyon egyszerű, és különösebb precizitást sem igényel: mindössze alaposan be kell vele fújni a cipőt, csizmát vagy bakancsot, és már biztosítottuk is a védelmet!

Ahhoz, hogy a védelem folyamatos legyen, az impregnálást rendszeresen meg kell ismételni. Ha így teszel, a túrabakancsot sokáig lehet hű társad a rövidebb kirándulások és a hosszabb túrák során egyaránt.

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk