Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Mi NE szerepeljen az önéletrajzban?

2022.04.05. 09:48 Rovat: Gazdaság
Mi NE szerepeljen az önéletrajzban?

Amikor önéletrajzot írunk, sok mindenre oda kell figyelni, és sokszor az, hogy mi szerepeljen benne, nagyobb hangsúlyt kap, mint hogy mi NE szerepeljen az önéletrajzban. Pedig vannak olyan dolgok, melyeknek nincs helye egy ilyen anyagban.

 

Arról, hogy milyen a jó önéletrajz, sok információt találunk az interneten. Fontos téma ez, ezért érdemes azt is átbeszélni, hogy mi ne szerepeljen benne. Magától értetődő, hogy a helyesírási hibáknak nincs helyük az önéletrajzban, nemtörődömségre, tájékozatlanságra utal, és negatív képet fest a jelentkezőről.

 

Kerüljük a helyesírási hibákat!

 

Kerülendők továbbá a pontatlanságok, ellentmondások. A képzettséggel kapcsolatos, vagy az előző munkatapasztalatokkal kapcsolatos dolgoknak helytállónak és helyesnek kell lennie. Szintén hanyagság, ha nem írjuk ki pontosan az iskolát, ahol végeztünk, vagy elrontjuk a volt munkahelyünk nevét. Apropó, volt munkahely: semmiképp ne tüntessük fel rossz színben egykori munkáltatónkat.

 

Feleslegeskn továbbá a személyes információk, az életkorunk, a hobbinkra és az érdeklődési körünkre vonatkozó részletek. Egyszóval minden olyan releváns dolog maradjon benne, ami az adott munkával, munkahellyel kapcsolatban fontos, és mindent gyomláljunk ki, ami nem oda való. Ezzel megkíméljük az interjúztatót a felesleges információktól.

 

Releváns tapasztalatok

 

Gondoljunk arra, hogy egy nap alatt akár több száz önéletrajzot is elolvasnak az érintettek, és fennáll a veszélye, hogy ha túl sok információt osztunk meg, akkor egyszerűen nem kap elég figyelmet az önéletrajzunk. Legyünk tehát tömörek, informatívak, mégis próbáljunk meg egyediek lenni. Ne vesszünk el a részletekben, inkább osszunk meg releváns tapasztalatokat, koncentráljunk azokra a képességekre, melyek az adott munkahelyen fontosak lehetnek.

 

Fontos természetesen az is, hogy jól rendszerezzük ezeket az információkat, hogy az önéletrajzunk világos és átlátható legyen, hogy ha valaki vet rá egy pillantást, el tudjon igazodni rajta. Sok esetben érdemes apró módosításokat végezni egy-egy önéletrajzon pontosan azért, hogy a leendő munkáltatók azokkal az értékeinkkel találkozzanak, melyek az adott állásban fontosak. Így mindig azt emeljük ki, ami akkor és ott fontos.

 

Még egy tipp a helyesírási hibák elkerüléséért: nyomtassuk ki az önéletrajzunkat, hisz ha így teszünk, jobban észrevesszük a hibákat, vagy olvassuk fel, illetve olvastassuk el mással is. Gondoljunk arra, hogy mennyi minden múlhat egy jó önéletrajzon, szánjunk rá időt, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.

 

Lépés Magazin

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk