Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Ingatlant vásárolna vagy bérelne? Mutatjuk, mire számíthat

2021.01.10. 16:28 Rovat: Gazdaság
Ingatlant vásárolna vagy bérelne? Mutatjuk, mire számíthat

A múlt hónapban már kiderült, hogy városunkban, illetve a nagyobb településeken - az ingatlanpiac tekintetében - nem jelent túl nagy összeget 20 millió forint, pedig igen sokat kell dolgozni érte. Cegléden például egy ekkora összegért cserébe csupán 90 m2-es alapterületre számíthatunk a családi házak tekintetében.

 

Mostani cikkünkben pedig az Ingatlannet.hu statisztikai adatainak segítségével jobban szemügyre vesszük az áralku nélküli árakat az elmúlt hónapokban, hogy megtudjuk mire számíthatnak a vásárlók, és hogy megismerjük hogyan változtak az albérleti díjak. Most a ceglédi árakat két másik város: Hatvan és Jászberény ingatlanáraival fogjuk összevetni.

Novemberben a ceglédi házakat hirdették a legolcsóbban

 

A megfigyelt városok tekintetében elmondható, hogy novemberben nem voltak hatalmas különbségek a családi házak kínálati áraiban, hiszen mindhárom településen 200-250 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárakkal találkozhattunk az ingatlanpiacon. Cegléden így 213 ezer, Jászberényben 227 ezer, Hatvan területén pedig 237 ezer forintos négyzetméter áron hirdették családi házaikat a tulajdonosok.

 

Ugyan a négyzetméter árak tekintetében apró eltérésnek tűnnek, de ezek az összegek egy 120 négyzetméter alapterülettel rendelkező ház esetén már több millió forintos különbségeket is jelenthetnek: városunkban 25,5 millió forintot, Jászberényben már 27 milliót, Hatvanban pedig több mint 28 milliós kínálati átlagárat takarnak.

 

Ingatlant vásárolna vagy bérelne? Mutatjuk, mire számíthat

A lakások ára már változatosabb

 

A megvásárolható téglalakások kínálati árai magasan Cegléden voltak a legdrágábbak a novemberi hónapban, hiszen azokért átlagosan 421 ezer forintot kértek volna a tulajdonosok, ezzel szemben a panellakásokat csupán 326 ezer Ft/m2-ért hirdették. A ceglédi téglalakásokat a hatvani lakások követték, azokat ugyanis 400 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra, ezzel szemben a hatvani paneleket a ceglédihez szinte azonos áron, 325 ezer Ft/m2-ért próbálták eladni.

Idén novemberben a jászberényi panellakások bizonyultak a legdrágábbnak, a maguk 370 ezer forintos négyzetméterenkénti áraikkal, ezzel szemben a téglalakásokat mégis itt hirdették a legolcsóbban a három város tekintetében, hiszen azok átlagára 366 ezer Ft/m2-re volt tehető.

A könnyebb átláthatóság érdekében ezek az átlagárak egy 60 m2-es téglalakás tekintetében Jászberényben 22 millió forintot, Hatvan városában 24 millió forintot, Cegléden pedig akár 25 millió forintot is jelenthettek az elmúlt hónapokban.

 

Az albérleti díjak elég változatosan alakultak

 

Azok számára, akik ezekben a városokban szerettek volna élni, de nem tudták megengedni magunknak ezeket az igen magas összegeket, azok számára az albérletek nyújthattak megoldást mint lehetséges opció.

 

Az elmúlt hónapokban Jászberényben szinte meg sem mozdultak az albérleti díjak, ott ugyanis folyamatosan 1800-1900 Ft/m2-es áron kínálták bérbe az ingatlanokat. Cegléden már csökkenés volt megfigyelhető a díjakban itt ugyanis 2400-ról 1800-ra mérséklődtek a négyzetméter árak. Hatvanban ezzel szemben emelkedtek az albérleti díjak, hiszen ott négyzetméterenként 1970-ről 2360-ra emelkedett a kiadó lakások bérlésének havi összege.

 

Ingatlant vásárolna vagy bérelne? Mutatjuk, mire számíthat

Merre tartanak majd az árak 2021-ben?

 

Az MNB lakáspiaci jelentéséből megtudhatjuk, hogy a Kormány által bejelentett, 2021. január 1-től induló új otthonteremtési kedvezmények a következő év elejétől további támaszt adhatnak a lakáspiaci keresletnek, viszont addig a kivárás jellemezheti a hazai piacot. Sőt a Kormány által az új otthonteremtési kedvezmények részeként bejelentett 5 százalékos lakásáfa is érdemben élénkítheti a lakásfejlesztési aktivitást a jövő év elejétől.

 

Úgy gondoljuk, hogy az árak tekintetében valószínűleg tovább fog folytatódni az idei trend, azaz a jövőben sem számíthatunk majd látványos áremelkedésre és továbbra is a mérséklődésé vagy a stagnálásé lesz majd a főszerep.

Értékelés: 5/3

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk