Ceglédinfo

Hír, program

A bombatámadás áldozataira emlékeztek

2020.08.29. 14:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
A bombatámadás áldozataira emlékeztek

Az 1944. augusztus 29-ei ceglédi bombatámadás áldozataira emlékeztek ma délelőtt a vasútállomáson. Dr. Csáky András polgármester beszédében kiemelte: azért emlékszünk és emlékeztetünk, hogy ehhez hasonló történés soha többet ne forduljon elő.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Hetvenhat évvel ezelőtt 1944. augusztus 29-én 11 óra 11 perckor súlyos bombatámadás érte Ceglédet. Mint minden évben, idén is koszorúzással emlékeztek meg az áldozatokról. Dr. Csáky András beszédében felelevenítette az akkori eseményeket. "Nagyon sokan menekültek be az itt kiépített óvóhelyre, de nagyon sokan nem tudták elképzelni azt, hogy bármi bajuk lesz. Olvastam olyan feljegyzéseket, hogy itt a környező telkeken a szőlőben végezték az emberek a munkájukat, kisgyermekek játszottak körülöttük és megjelentek a repülőgépek, elkezdtek bombázni és elkezdték a mozgó célpontokat géppuskával lőni."

 

Emlékeztetett: több, mint száz honfitársunk vesztette életét a ceglédi bombatámadás miatt. "Közöttük vannak olyanok, akiknek most sem tudjuk, hogy kik voltak azok. Ha azokra a családokra gondolunk, akikhez tartoztak ezek az ismeretlen személyek, gondoljon bele mindenki, hogy milyen érzés hogy nem tudjuk, hogy mi van a hozzátartozóinkkal. Számomra azért is különösen megdöbbentő ez a rész, mert az én családomban az I. világháborút követően volt olyan személy, akit Isonzóban eltűnt és emlékszem a szülők életük végig várták azt, hogy egyszer csak nyílik az ajtó és katona fiuk megérkezik. Borzalmas érzés lehet. Eljöttünk emlékezni és azért emlékszünk, és azért emlékeztetünk, - és ez mindenkinek a feladata, aki itt van - hogy soha többet ilyen ne forduljon elő. Hogy ne fegyverek döntsék el a vitákat, hanem tárgyalások."

 

Szabó Árpád Csaba református lelkész igehirdetése után a jelenlevők elhelyezték a megemlékezés virágait.

 

(Fotó: Kisfaludi István)

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Hirdetésszervezés

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk