Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Cegléden tovább drágultak az ingatlanok

2020.08.27. 20:39 Rovat: Gazdaság
Pixabay/Merio

Hiába a koronavírus és a kezdeti kis mértékű áresés, most újra emelkedőben vannak Cegléd lakóingatlanainak átlagárai. Bár az albérletpiacon már folyamatosan csökkenő tendenciával is találkozhatunk, ez az ingatlanpiacról még nem mondható el. Ezzel a jelenséggel a város nincs egyedül, a szomszédjai is hasonló változásokat mutatnak elmúlt fél éves átlagáraikban.

Ennyit drágultak a ceglédi ingatlanárak

 

Idén már volt olyan hónap Cegléden, amikor kicsit visszább esett valamennyi lakóingatlan típus (családi házak, téglalakások, panellakások) átlag négyzetméter ára, azonban június és július között újra drágulás volt tapasztalható.

 

Nézzük először mi történt a családi házakkal idén. Az összes ingatlantípus közül a Cegléden meghirdetett házak átlagára változott a legkevesebbet az elmúlt hét hónap alatt. Mondhatni egész évben egy színvonalon mozgott átlagos eladási áruk, méghozzá 220 ezer Ft/m² körül.

 

Térjünk át a lakáspiacra, közülük is a téglaépítésűekre. 2020-ban márciusig tempósan növekedtek átlagáraik, majd egészen májusig folyamatosan csökkentek, május óta pedig újra emelkedőben vannak. Ezzel a hullámzó görbével annyit értek el, hogy év eleji átlagáruk megegyezett a nyár közepén tapasztalhatóval, ami 370 ezer Ft/m² volt.

 

Végül a panelek következnek. A téglalakásokhoz hasonlóan a panellakások görbéje is hullámzó vonalat írt le. Viszont náluk januártól júniusig tartott a csökkenő tendencia és csak júniusról júliusra történt egy kis emelkedés. Bár ezzel még nem érték el az év elején látott 330 ezer Ft/m²-es átlagárat, azért jelenlegi 310 ezer Ft/m²-es átlagáruk sincs túlzottan elmaradva ettől.

 

Cegléden tovább drágultak az ingatlanok

 

Az, hogy az árak újra felfelé ívelnek, még nem jelent semmit. Valószínűleg a járványhelyzet továbbra sem engedi majd egekbe szállni az kínálati árakat - melyek egyébként egy természetes folyamatnak köszönhetően egyébként sem emelkednének meredeken. Tehát még ha az ingatlanpiac nem is válik látványosan olcsóbbá, valószínűleg sokkal drágább sem lesz.

 

"Mindemellett a Cegléden 2016-ban megkezdődött ingatlanpiaci felértékelődés tartós jelenség, az országos trendek mellett a város javuló közlekedési, gazdasági lehetőségein és az erősödő agglomerációs kapcsolatokon is alapul." - tette hozzá Szebeni Dávid a szakpolitikai elemzésekkel foglalkozó Enrawell stratégiai igazgatója.

 

 

A környéken is hasonló változás történt


Az Ingatlannet.hu által vizsgált Cegléd környéki településeken is felfelé mozogtak az ingatlanpiaci árak az idei évben.
2020. január és július között a családi házakat tekintve 5-20 százalékkal lettek drágábbak az átlagos négyzetméter árak Kecskeméten, Szolnokon és Monoron. Velük szemben Cegléden és Nagykőrösön csak stagnáltak a házak átlagárai. A téglalakások piacán már valamennyi vizsgált településen növekedőben voltak az átlagárak idén. Viszont esetükben csak maximum 10 százalékos volt az időszak drágulásának mértéke.


"Az M4 megépülése és a városfejlesztési lépések okán Monor pozíciója erősödött a budapesti agglomerációban, ez tükröződik az ingatlanárakban is. Cegléden a városszerkezetből adódóan hagyományosan viszonylag bőséges a családi házak kínálata, így nem is figyelhető meg olyan mértékű változás az árakban, mint például Monoron." - értékelte a helyzetet Szebeni Dávid az Enrawell igazgatója.

 

Cegléden tovább drágultak az ingatlanok

 

A legtöbben ingatlanra fordítják a babaváró hitelt

Úgy tűnik, hogy a babaváró hitel felvételével kapcsolatos lelkesedést a koronavírus sem tudta megtörni. Az OTP Bank saját felmérése szerint a folyósítások összege csaknem 800 millió forintra hág, melyből 320 millió forintot ők nyújtottak az igénylők számára. A babaváró kölcsön szabad felhasználású, tehát bármilyen célra el lehet költeni. Az OTP Bank jelentése azt mutatja, hogy százból 31 házaspár ingatlan vásárlására, míg 28 meglévő otthona bővítésére, felújítására költötte a náluk felvett babaváró kölcsön összegét. A Portfolio elemzése is alátámasztja ezt az arányt, mely azt is kimutatta, hogy azok, akik nem ingatlanra fordítják a kölcsönt, leginkább befektetik, kiváltják a hitelüket, vagy autót vásárolnak belőle.

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk