Ceglédinfo

Hír, program

Támogatásokról döntenek

2020.08.26. 18:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Támogatásokról döntenek

A szokottnál később, de felosztják a bizottságok a rendelkezésükre álló kereteket.  Márciusban a veszélyhelyzet miatt ezek kiosztása elmaradt. Júliusban azonban újra lehetett pályázni. A humán, a gazdasági és a közbiztonsági keretre is lehetett igényeket beadni.  Ma elsőként a gazdasági bizottsági keretről döntöttek.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Sok éve már, hogy tavasszal meghirdetik az úgynevezett bizottsági kereteket. Magánszemélyek, civil szervezetek pályázatait várják - főleg a város életét színesítő programok, projektek megvalósítására. A járványhelyzet miatt tavasszal nem hirdették meg a kereteket. Júliusban viszont igen. "Ugyanis a bizottságnak nem joga hanem kötelezettsége ezt kiírni, mivel ennek fedezete is ott van külön költségvetési soron szerepel ez az összeg, a 2 millió 250 ezer forint/félév. És nyilván szükséges is ezzel foglalkozni, mert a civil szervezetek ezt várják, beérkeztek a pályázatok. 6 pályázat érkezett be a gazdasági bizottsághoz, 40 a humán bizottsághoz és onnan 8 pályázatot átemeltünk a gazdasági bizottsághoz a tartalmak megismerése után, mert azok ide jobban vágtak." - mondta el az ülésen a bizottság elnöke, Klément György.

 

A gazdasági bizottság ülésén részt vett a város polgármestere is, aki elmondta: bizonytalan helyzetbe került az önkormányzat. Nem tudni még, kapnak-e halasztást az eddig még el sem kezdett sportcsarnok beruházás kapcsán. 500 millió forint kormányzati támogatást kapott a város erre december 31-ig felhasználással és még nem tudni, vissza kell-e fizetni, vagy kap-e a város haladékot a felhasználásra. A vírushelyzet miatt a város pénzügyi helyzete egyébként is bizonytalan. Ezért kérte a keretetek felosztásának elhalasztását a polgármester. "Az idei évben a nehéz gazdasági helyzetre és a várhatóan még nehezebb gazdasági helyzetre való tekintettel. Ráadásul a napokban bejelentették, hogy az ország gazdasági helyzete sem rózsás, nagyobb a visszaesés, mint amire számítottak. Ez vélhetően az önkormányzatok támogatásánál is meg fog jelenni, hiszen a költségvetés az nem egy kőbe vésett dolog. Ennek fényében döntsenek, ezt kérem a tisztelt bizottságtól." - fogalmazott dr. Csáky András.

 

 

A bizottság végül az ellenzék tartózkodása mellett felosztotta a rendelkezésére álló keretet. Több más mellett hagyományápolásra, eszközbeszerzésre, kiadványkészítésre és programokra is támogatást adtak.  Természetesen a pályázóknak meg kell valósítani a vállalt célt és el kell számolni a költségekről. Helyi rendelet határozza meg azt is, hogy mire és hogyan lehet felhasználni a támogatást. És azt is, mennyit adhatnak maximális a bizottságok. "Van egy maximált összeg, ez 300 ezer forint és lehetőséget a rendelet arra ad, hogy a kért pénznél kevesebbet is adhatunk és ezután jön a szervezet vagy magánszemély döntése, hogy ennyiből is meg tudja-e valósítani és más forrást bevonni és köszöni szépen, hogy az önkormányzat támogatásával meg tudja valósítani és meg tudja csinálni, amit akart." - mondta a gazdasági bizottság elnöke.

 

Természetesen nem csak a gazdasági, hanem a jogi, ügyrendi és pénzügyi és a humán bizottság is dönt a keretek felhasználásáról.

 

(Fotó: Szokolai)

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Aktuális programok

Hirdetésszervezés

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk