Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Visszatekintés a ceglédi albérlet-piac változásaira az elmúlt fél évben

2020.07.29. 18:46 Rovat: Gazdaság
Visszatekintés a ceglédi albérlet-piac változásaira az elmúlt fél évben

A koronavírus járványügyi hatására számos terület megváltozott hazánkban is. A járvány nem hagyta befolyás nélkül a hazai albérletpiacot sem. Ennek egyik legfőbb oka volt az is, hogy az addig turisztikai céllal kiadott lakások egy része visszatért a hosszú távú albérleti piacra, melynek következtében bővült a kínálat, így jobb alkupozícióba hozva a leendő bérlőket.

Nemrégiben az Ingatlannet.hu közreműködésével a járványhelyzet ingatlanpiaci hatását vizsgáltuk meg városunk és a környező nagyvárosok tekintetében. Kiderült, hogy a legtöbb településen az ingatlanárak csökkenése volt jellemző. De vajon az albérletek díjára is igaz ez a tendencia? Cikkünkből hamarosan kiderül.

 

Ez történt az albérletpiacon az elmúlt fél évben

 

Cegléden 2020 januárjában átlagosan 2013 Ft/nm-es átlagáron kínálták az albérleteket, így egy 50 négyzetméteres alapterületű lakást körülbelül havi 100 ezer forintos bérleti díjjal lehetett kivenni. Ezt követően folyamatos csökkenés következett egészen áprilisig, amikor a bérleti díjak elérték az 1790 Ft/nm-t, így ebben a hónapban egy 50 négyzetméteres ingatlant körülbelül 90 ezer forintos havidíjjal lehetett kibérelni. Júniusra a bérleti díjak újra emelkedtek, így elérve a 2017 Ft/nm-es összeget.

 

"A ceglédi lakásbérletárakkal kapcsolatban arra azonban oda kell figyelni, hogy a meghirdetett bérelhető lakások száma viszonylag kevés, így a statisztikákat könnyen torzíthatja néhány hirdetés is. Mivel nem nagyvárosról van szó, itt hagyományosan megfigyelhető az ismerősi kapcsolatokon keresztül, olykor bejelentés és adózás nélkül kiadott lakások piaca is. A valós árakat ez a "láthatatlan" szegmens is befolyásolja." - tette hozzá Szebeni Dávid, az elemzésekkel foglalkozó Enrawell csoport stratégiai igazgatója.

 

Visszatekintés a ceglédi albérlet-piac változásaira az elmúlt fél évben

 

A környező nagyvárosok bérleti díjai is igen változatosan alakultak

 

A környező nagyvárosok közül minden bizonnyal Budapest ingatlanpiaca viszi a prímet, hiszen az ott kiadó ingatlanok mindig is a legdrágábbnak számítottak, nem volt ez máshogy az elmúlt hat hónapban sem. Itt azonban folyamatos csökkenés volt látható a kínálati árakban, januárban még 3798 forintos négyzetméter áron kínálták a kiadó lakásokat, majd a hónapokon át tartó csökkenés következtében ez az összeg júniusban már csak 3479 forintra volt tehető.

 

A ceglédi átlagáraknál drágábbak voltak még a kecskeméti albérletek díjai is, hiszen ott januárban átlagosan 2179 forintos négyzetméterenkénti átlagáron lehetett ingatlant bérelni. Majd a hat hónap minimális változásai után júniusban már ennél is drágábban, 2208 forintos négyzetméter áron kínálták bérbe az ingatlanokat.

 

A szolnoki albérletek januárban és februárban még olcsóbbnak számítottak a ceglédi kiadó ingatlanoknál, azonban a márciusi és áprilisi hónapokban a bérleti díjak egy szintre értek, majd ezt követően újra egyre nagyobb különbségek jelentek meg. Szolnokon januárban 1741 forintos négyzetméterenkénti díjjal kínálták az albérleteket, majd júniusban ez az összeg már csak 1615 forintra volt tehető.

 

Ön tudta, hogy a járvány hatására az irodai albérletek is egyre népszerűbbek lettek?

 

A koronavírus hatására köztudottan népszerűbb lett a home office a munkaerőpiacon. Ennek következtében egy szinte új színfolt jelent meg az albérletpiacon, mely nem más, mint a nagy (több ezer négyzetméteres) iroda bérleményt fenntartó cégek által kínált irodai albérletek. Hiszen egyre több cégtulajdonos gondolja át, hogy mekkora irodára van szüksége valójában. Többen tehát a nagyobb irodák tulajdonosi közül egy bizonyos részt kiadnak más cégeknek, ezzel is csökkentve a költségeket.

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk