Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Már érezheti a járványhelyzet hatását a ceglédi ingatlanpiac is

2020.06.02. 12:19 Rovat: Gazdaság
Már érezheti a járványhelyzet hatását a ceglédi ingatlanpiac is

A járványhelyzet nem hagyott érintetlenül egyetlen területet sem Magyarország gazdaságában, így a közeljövőben már a ceglédi ingatlanpiacon is szemmel látható változásokat hozhat. Hatását tekintve nagy valószínűséggel az árak csökkenésére és a kereslet visszaesésére is számíthatunk. - valószínűsíti az Ingatlannet.hu elemzése. Szebeni Dávid, az Enrawell stratégiai igazgatója szerint pedig az ingatlanpiac vékony kötélen egyensúlyozik.

 

Ez történt a ceglédi ingaltlanpiacon az elmúlt fél évben

 

Igen változatosan alakultak Cegléden az ingatlanpiaci árak 2019 novembere  és 2020 áprilisa között. Az eladó téglalakások tekintetében például 2020 januárjáig az árak csökkenését tapasztalhattuk, összességében ezidő alatt 10 százalákkal lettek olcsóbbak. A 2020-as év januárja után fordult a kocka és növekvő tendenciát kezdtek mutatni az árak, így elérve márciusra a 409 ezer Ft/nm átlagárat.

 

A panellakások a téglaépítésű lakásokkal ellentétben 2020 januárjában érték el a csúcspontot, ekkor a ceglédi ingatlanpiacon 334 ezer forintos négyzetméter áron kínálták őket eladásra. Innentől kezdve azonban mérsékelt, de folyamatos csökkenés következett be a kínálati átlagárakban. Ennek eredményeként idén áprilisban négyzetméterük átlagosan 315 ezer forintba került.

Az eladó családi házak ára mérsékelten fel-le ingadozott az elmúlt fél évben. Az elmúlt hat hónapban 216-223 ezer forint között mozgott a házak átlagos kínálati ára.

2020 márciusát követően már mindhárom ingatlantípusnál felfedezhető az árak mérséklődése, ez már lehet a koronavírus okozta helyzet hatása is, hiszen az ingatlanpiacon csökkentek a tranzakciószámok, növekedett a bizonytalanság, mondhatni, hogy az egész piac lelassult.

 

Már érezheti a járványhelyzet hatását a ceglédi ingatlanpiac is

 

 

"A ceglédi ingatlanpiacon még mindig megfigyelhető jelenség, hogy a téglaépítésű lakások kínálati átlagárait észrevehetően felfelé húzzák az új Erdélyi-ház lakásai, kisebb részben pedig a Déli út környékén feladott néhány téglalakásként hirdetett új építés. Az utóbbi időszakban az látszik, hogy a ceglédi használt lakások eladói egyelőre kis mértékben csökkentették a kínálati áraikat." - tette hozzá Szebeni Dávid, a gazdasági elemzéssel, szakpolitikai tanácsadással foglalkozó Enrawell stratégiai igazgatója.

 

 

Cegléd a szomszédos városok viszonylatában

 

Az Ingatlannet.hu adataiból megtudhatjuk, hogy a csökkenő tendenciák ellenére még mindig igen borsos áron lehet téglalakást vásárolni Kecskemét, Szolnok, Monor, Cegléd és Nagykőrös területén is. Áprilisban a téglalakások közül egyértelműen a Kecskeméten eladásra kínált lakások vezették a listát, hiszen itt 472 ezer forintos négyzetméter áron hirdették a lakásokat. A ceglédi áraknál drágábbak voltak a monori téglalakások is. Szolnokon és Nagykőrösön azonban valamivel alacsonyabb áron lehetett lakást találni, mint városunkban.

 

A családi házak tekintetében viszont Cegléd volt a második legalacsonyabb árú, csupán Nagykőrös bizonyult olcsóbbnak, a többi városban ezzel szemben 40-60 ezer forinttal is magasabb összegeket kértek el az eladó házakért.

 

A panellakások szempontjából Monor volt a listavezető, ott 426 ezer Ft/m2-es átlagáron lehetett panelt venni. Monoron kívül csak Kecskeméten voltak drágábbak a panel építésű ingatlanok, méghozzá 18 százalékkal. Szolnokon és Nagykőrösön a ceglédi árakhoz képest 30-45 ezer forinttal olcsóbban lehetett házat találni.

 

Már érezheti a járványhelyzet hatását a ceglédi ingatlanpiac is

 

Szebeni Dávid elmondta: "Az ingatlanpiac országosan is igen vékony kötélen egyensúlyozik. A COVID-19 járvány nyomán világszerte kibontakozó gazdasági válság előbb-utóbb begyűrűzik Magyarországra. Várakozásom szerint ez ősz elejéig megtörténik. Jelenleg a vihar előtti viszonylagos csendet éljük. Bár a kormányok és a központi bankok hatalmas mennyiségű pénzt öntenek a gazdaságba, még mindig kérdéses, hogy ezzel a mesterséges élénkítéssel sikerül-e megállítani a gazdaságokat a lejtőn. Az ingatlanpiac helyzete Magyarországon is ettől függ."

 

 

A járványhelyzet hatására csökkent az építőipar volumene is

 

A koronavírus az építőipar területét sem hagyta befolyás nélkül, igen komolyan rányomta bélyegét. A KSH gyorstájékoztatójából kiderül, hogy a megkötött új szerződések volumene 9,9%-kal csökkent a tavalyi évhez képest. Nőttek azonban az építőipar árai, ugyanis az előző negyedévinél 2,6%-kal magasabbak voltak most. Mérséklődött viszont a márciusi építőipari termelés a februárihoz mérten, hiszen 5,2%-kal esett vissza.

Értékelés: 5/5

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk