Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

2019-ben is erős volt a nagykőrösi ingatlanpiac

2020.02.06. 11:21 Rovat: Gazdaság
2019-ben is erős volt a nagykőrösi ingatlanpiac

Nagykőrös ingatlanpiaca az árak tekintetében 2019-ben tovább erősödött. Akár a családi házakat, akár a téglalakásokat nézzük, a négyzetméter árak emelkedésének mértéke mindkét esetben kétszámjegyű volt, méghozzá 30 százalék. Így jól járhattak azok, akik a tavalyi évben itt fektették ingatlanba a pénzüket.

 

Szintet lépett Nagykőrös ingatlanpiaca

 

Csak a tavalyi évben 30 százalékot drágultak Nagykőrös családi házai. Már az év elején, január és május között nagy lendületet véve az árak, 160 ezer Ft/m²-ről 190 ezer Ft/m²-re emelkedtek. A tavaszt követően némi visszaesés után újult erőre kaptak és egészen az év végéig növekedésnek indultak. Ennek eredményeképpen decemberben egy nagykőrösi családi házhoz 210 ezer Ft/m² átlagáron lehetett hozzájutni.

A téglalakások viszont már januárban 200 ezer Ft/m² átlagárról indultak, de házakhoz hasonlóan szintén csak a nyáron kaptak igazán erőre. Töretlen lendülettel előrehaladva pedig szeptemberben átlépték a 260 ezer forintos átlag négyzetméter árat is. Ezután azonban stagnálás állt be náluk és év végéig megmaradt a 260 ezer Ft/m²-es átlagáruk.

 

 

2019-ben is erős volt a nagykőrösi ingatlanpiac

 

A szomszédok csak még drágábbak

 

A 2019-es év végén, Nagykőrösön kialakult ingatlanpiaci árak talán nem a legolcsóbbak, de a környék nagyvárosainak viszonylatában kedvezőnek mondhatóak.

 

A családi házakat tekintve Nagykőrös decemberi 210 ezer Ft/m² átlagára a ceglédivel megegyező volt. Szolnoktól sem maradt el túlságosan, a vizsgált időszakban közöttük lévő különbség négyzetméterenként átlagosan 50 ezer forint volt. Kecskemét családi házai azonban jócskán elhúztak a nagykőrösiek mellett. Ugyanis Kecskeméten átlagosan 350 ezer forintba került a házak egyetlen négyzetmétere, ami 140 ezer forinttal több a nagykőrösinél.

 

Tekintetünket a vizsgált városok téglalakásaira fordítva, szemmel láthatóan Nagykőrösön volt legalacsonyabb az átlagár tavaly decemberben. Cegléd és Szolnok téglalakásai több mint 100 ezer forinttal meghaladva Nagykőröst, 290 ezer Ft/m² átlagárral büszkélkedhettek. A Kecskeméten eladó lakások pedig ehhez képest méregdrága, 470 ezer Ft/m² decemberi átlagáron futottak.

 

"Mivel a KSH adatai szerint a magyarországi települések nagy részéhez hasonlóan Nagykőrös lakossága is csökkent az utóbbi évtizedben, az emelkedést egyrészt az ingatlanok országszerte tapasztalható drágulása, másrészt Kecskemét és Cegléd árainak további emelkedése hajthatta Nagykőrösön, nem pedig egy népességrobbanás" - mondta el Szebeni Dávid, az Enrawell stratégiai igazgatója. "Cegléden az M4 megépülése, Kecskeméten pedig a Daimler és a köré épülő gazdasági lánc által generált kereslet adódik hozzá az országos trendekhez. Természetszerűen ez is keresletet generál a környező településeken, mivel nem mindenki akarja vagy tudja megfizetni a regionális központok árait. Ez főként a lakások esetén látszik. Cegléden ugyanis nagy a kínálat családi házakból, így azok árai nem tudtak érdemben elszakadni a nagykőrösi áraktól" - tette hozzá.

 

2019-ben is erős volt a nagykőrösi ingatlanpiac

 

Ha nem is két számjeggyel, de tovább növekedhetnek az árak

 

2019 III. negyedévében, az egy évvel korábbi időszakhoz képest 7,8 százalékkal drágult a hazai árszint, ami a 27 vizsgált európai ország listáján mindösszesen a tizedik helyre volt elegendő. Ezzel elvesztettük 2017 óta birtokolt dobogós helyezésünket.

 

Bár Magyarországon a korábbi évekhez képest indén már kisebb ütemben lépkedtek felfelé az árak, az emelkedő tendencia nem áll meg. A drágulás 2020-ban is, konszolidáltan ugyan, de tartani fog, sőt évekig elhúzódhat. Tehát csökkenésre egyelőre még nem lehet számítani. Ezért az egyre nagyobb kínálati árral piacra kerüli ingatlanok fejtörést okozhatnak a vásárlóknak. Azoknak pedig főképp nem lesz könnyű dolguk, akik első saját tulajdonú ingatlanuk megszerzését célozzák meg.

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk