Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Jó tanácsok Idősek Világnapja alkalmából

2019.09.25. 08:47 Rovat: Kékfény
 
Fotó: Fogyasztóvédelem

AZ IDŐSEK VILÁGNAPJA alkalmából tisztelettel adunk néhány jó tanácsot idősebb honfitársaink részére, áldozattá válásuk megelőzése érdekében. Az ENSZ 1991-ben rendezte meg először az idősek világnapja programsorozatát október elsején, azóta minden évben ezen a napon emlékeznek meg a világ számos országában - többek között hazánkban is - az idős emberekről. A programsorozat megalapításával az ENSZ célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes időskorra.

Magyarországon az emberek 20 százaléka időskorú (60 év felett), azaz mintegy két millióan. Sokan teljesen egyedül élnek, hiszen napjaikban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek. Ez a megemlékezés is jó indok arra, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, törekedjünk óvni őket a veszélyektől. Ehhez fogadják meg tanácsainkat:

 

  • Mindenképpen gondoskodjon otthonának biztonságáról! Amennyiben lehetősége van arra, hogy korszerű riasztóberendezéssel biztosítsa a védelmet, azt feltétlenül tegye meg! Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, hang és fény mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk. Kertes házakban házőrző kutya tartásával nagy eséllyel megakadályozhatja az illetéktelen személyek bejutását!

 

  • Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak Önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!

 

  • Házalókat vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket ne engedjen be otthonába!

 

  • Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (víz, gázművek, kábel TV, elektromos szolgáltató, stb.) keresi bárki, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát! Ha kétsége van, telefonon kérjen visszajelzést az adott szolgáltatótól arra vonatkozólag, hogy valóban küldtek-e munkatársat, szakembert Önhöz!

 

  • Ha ismeretlen személy rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg! Az igazolvány felmutatása kötelező!

 

  • A pénzváltásra, vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza! Lehetséges, hogy hamis pénzzel fizetnének vagy kizárólag a lakásba kívánnak bejutni és az ott található értékeket eltulajdonítani!

 

  • Ha elmegy otthonról, győződjön meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárta be! Lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül! A tolvajok, betörők nagyon leleményesek, még a legtitkosabb rejtekhelyeket is könnyedén felfedezik.  A kerti munkák során használt eszközöket (létrát, fűrészt, stb.) mindig tegye el, ne könnyítse meg az elkövetők dolgát, mert az elől hagyott eszközöket felhasználhatják a bejutáshoz!

 

  • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédjaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira! Ha gyanús személyt lát lakása vagy szomszédjának lakása, háza közelében, azonnal hívja a rendőrséget!

 

  • Utazáskor, vásárláskor a zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, hogy zárva van-e, azt minden esetben tartsa maga előtt! Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben rejtse el!

 

  • Az ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően! Válasszon forgalmas helyet! Amennyiben megoldható, kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója! PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mellett senki!  Ha megkapta a készpénzt, tegye azt azonnal a táskájába!

 

  • Sajnálatos módon az utóbbi hónapokban elszaporodtak az un."unokázós" csalások. A bűncselekmény lényege, hogy az elkövető telefonon felhívja az időskorú személyt, az unokájának vagy más közeli hozzátartozónak adja ki magát és tartozásra, balesetre hivatkozva akar készpénzt vagy pénzzé tehető értéket kicsalni. A család sokat tehet az idős családtag védelme érdekében:
  • Nyomatékosan, többször figyelmeztessék az időskorú személyt arra, ha ismeretlen számról keresik hozzátartozóra hivatkozással, először ellenőrizze le a történetet és az általa ismert telefonszámon hívja fel az érintett családtagot.
  • A hívófél beazonosításnál a visszakérdezés, konkrét kérdések segíthetnek. Beszéljenek meg családon belül egy olyan kérdést, amire csak az unoka vagy közvetlen családtag tudhatja a választ.
  • Fontos tudatosítani, hogy semmilyen körülmények között ne adjon át pénzt, ékszert, egyéb értéket senki!
  • Legjobb megoldás, ha ilyen telefonhívás esetén bontja a vonalat!

 

VIGYÁZZON ÉRTÉKEIRE! Ne adjon esélyt a tolvajoknak, csalóknak!

 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

 

 

                                                                                        Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

                                                                                                   Bűnmegelőzési Osztály

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk