Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?

2019.07.23. 09:42 Rovat: Közélet
Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?

A műfogsor stabilitása elengedhetetlen feltétele a műfogsor használhatóságának. Stabilitás nélkül a fogsor sem a rágási, nyelési, falatképzési, beszédképzési, sem az esztétikai funkciókat nem tölti be.

 

De gondoljon csak bele!

 

Egy élettelen anyagot helyezünk be egy folyamatosan mozgó, változó környezetbe, a szájba és azt várjuk, hogy az élettelen anyagból készült műfogsor pótolja a már régen elveszett szöveteket, csontokat.

 

Egy műfogsor legyen kiválóan használható, stabil és szép!

 

Hogyan valósulhat meg, hogy egy fogsor tökéletes funkciójában és esztétikus is egyszerre? Erre a kérdésre adunk választ cikksorozatunk ezen részében.


Cikkünkben TIPPEKET adunk azoknak, akik fogsorkészítés előtt állnak!


Alkalmas-e Ön műfogsorviselésre?


Lehet, hogy még az Ön esetében korai erről beszélni, mert megvannak az egészséges fogai, de sajnos eljöhet még az idő, amikor aktuális lehet a kérdés.


A műfogsor stabilitását nagyban befolyásolja az a környezet, az élő szövet, amelyre a protézis készül. Az elkészült fogsor funkcióképességét főleg a száj anatómiai szerkezete, a rágó és mimikai izmok beidegzése és a nyálképződés épsége befolyásolja. Bizonyos esetekben a fogsorkészítésnél használatos anyagokkal szemben allergiás reakciók is fellépnek a használat során.

 

TIPP: amennyiben a műfogsor anyaga allergiát vált ki, készíttethet olyan fogsort is, amely allergén anyagot nem tartalmaz.

 

Saját fogak elvesztése = Rágóerő drasztikus csökkenése

 

A rágónyomás a műfogsor egyik leghatékonyabb helyben tartó tényezője. Ez összefüggésben van a stabilitással. Természetes fogazattal kb. 1000-1500 Newton rágóerőt tud egy átlagos ember kifejteni. Műfogsorral ez az erő kb. 150-200 Newtonra csökken. Azaz hozzávetőleg 87 %-kal csökken a rágóerő, ha már elveszítettük a fogainkat!

 

TIPP: a fogsor implantátumos stabilizálásával a rágóerő és stabilitás óriási mértékben növelhető. A stabilizált fogsort éjszaka sem kell kivenni, a szájban marad, ugyanúgy, mint az igazi.


Hófehér fogakat akarok! Amilyen 20 éves koromban volt! Mi a gond ezzel?

 

Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?

 

Bizonyára már látott olyan közéleti személyiségeket, akik nem hajlandók elfogadni, hogy az élet rendje, hogy egyre idősebbek vagyunk. Közülük sokan mindenféle megoldásokkal próbálnak ugyanolyan fiatalok maradni, mint huszonévesen. Sokszor azonban ezekkel a kezelésekkel már-már egy természetellenes "lény" tekint vissza a tükörből.
Életünk velejárója az öregedés folyamata, ami lehet szép is, ha odafigyelünk magunkra és nem akarjuk mindenáron visszaforgatni az idő kerekét, hanem kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amik szebbé teszik életünket.
A szép fogsor kialakításánál ez ugyanígy van. Nem az hozza a legszebb, legtermészetesebb eredményt, ha a huszonéves fogazatunk mosolyog vissza ránk 40 évvel később. A kor előrehaladtával változik az arc szerkezete (csontállomány), a bőr színe, arcvonásaink egy része.

 

TIPP: Az új fogsor készítésénél, a fogak színének kiválasztásánál, a fogsor felépítésénél a jelenlegi helyzethez érdemes kialakítani a fogsort. A fogszín meghatározásakor fontos a páciens életkora, neme bőrszíne, előző fogpótlásának, vagy természetes fogazatának színe. A természetesség kedvéért sokszor érdemes eltérni a szabályos fogfelállítástól és enyhén rendelleneset alkalmazni. Érdemes kerülni a hófehér, természetellenes fogszínt.

 

Ugyan melyiket válasszam? Adunk egy kis segítséget.


Akrilát műfogak

 

Az akrilát fogsor előnyei:

 

             ⦁ könnyebb alakíthatóság és színezhetőség: ezzel a páciens igényei jobban érvényesíthetők,
             ⦁ a fogak könnyebben változtathatók: így egyéni, természetes fogsor készíthető,
             ⦁ a fogak erősen kötődnek az alaplemez anyagához: ez nagyon jó stabilitást ad a műfogaknak,
             ⦁ könnyebben kialakulhatnak az egyéni rágófelületek a használatsorán: ezzel komfortos lesz a viselése,
             ⦁ rezgéscsillapító hatása megfelelő, így késlelteti a fogatlan állcsontgerinc felszívódását,
             ⦁ nincs "kopogó" hang a használat során.

 

Az akrilát fogsor hátrányai:

 

             ⦁ kisebb kopásállóság, mint pl. a porcelán: gyorsabb elhasználódás,
             ⦁ anyagszerkezet miatt, ha a szájhigéniára nem figyel viselője, a műfogsor hosszútávon elszíneződhet.


Porcelán műfogak

 

A porcelán fogsor előnyei:

 

             ⦁ rendkívül jó, természethű esztétikai hatás,
             ⦁ jó kopásállóság.

 

A porcelán fogsor hátrányai:

 

             ⦁ a fogzománcot is meghaladó keménysége és rugalmatlansága, amely a fogak töréséhez vezet,
             ⦁ nehezen, vagy egyáltalán nem kopnak be az egyéni rágófelületek, így komfortérzeti problémák lehetnek,
             ⦁ rezgéscsillapító hatása csekély, ezért beszéd és rágás közben "kopogó" hangot hallat,
             ⦁ költségesebb az akrilát műfogaknál.

 

Ha kíváncsi a protézisrögzítési eljárás részleteire akkor, KATTINTSON erre a linkre: http://www.mufogsorrogzites.hu/


Ne higgye, hogy egyedül van problémájával! Sok-sok embernek ugyanaz a panasza!


A teljesen fogatlan páciensek többsége a műfogsor stabilitásának csökkenésére panaszkodik. Lehetnek esztétikai problémák is, például elszíneződés, letörött, túl kicsi, vagy túl nagy fogak, de előfordul, hogy a páciens beesett arcvonásait, mély ráncait szeretné az új fogsorral korrigálni.

 

                   Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?                                     Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?

 

                    Páciens száj fogpótlás nélkül a tipikus                                           Páciens pótolt fogazattal, fiatalosan
                                 száj körüli ráncokkal

 


A beszédképesség romlásával kapcsolatos panaszok és íz érzékelési panaszok is lehetnek a műfogsort viselő páciens jelentkezésének okai a fogorvosnál.


"Túrhordott" fogsor is okozhat fájdalmat?

 

Speciális panaszokat idéz elő a túlhordott fogsor. A túlhordott műfogsor fogainak kopása rágási, harapási nehézségeket okozhat a páciensnek. Előfordul, hogy a szájban a fogsor elkészítése óta olyan mértékű változás történt, hogy a korábban készített fogsor instabillá válik, mozog, rendszeresen kiesik.

 

TIPP: A legtöbb műfogsor akrilátból készül. Kb. 3 év után érdemes megvizsgáltatni, hogy a fogsor betölti-e maximálisan még a funkcióját. Ez függ az étkezési szokásoktól és egyéni adottságoktól (pl. csont-és ínysorvadás mértéke). Amennyiben nem, akkor érdemes pénzt áldozni az új fogsorra, mert sok járulékos betegségtől, például emésztési problémáktól kímélhetjük meg magunkat.


Implantálni vagy nem implantálni? Ez itt a kérdés!

 

Foghiány esetén lehetőség van implantációs pótlásra. Az implantátumok beültetése csak olyan pácienseknek javasolt, akik megfelelően ápolni fogják azokat. Tisztítani úgy szükséges az implantátumokat, mintha az eredeti fogainkat gondoznánk. Érdemes rendszeresen kontrollja is visszajárni.

 

A fogatlanságban szenvedő páciensek körében az egyik legkedveltebb műfogsor rögzítési eljárás az úgynevezett Fixfogsor Protézisrögzítés.

 

Mi a Protézisrögzítés lényege?


A nem rögzített műfogsor könnyen el tud mozdulni a helyéről. A probléma főleg az alsó műfogsornál jelentkezik, mivel nem áll rendelkezésre olyan tapadási felület, mint a felső fogsornál a szájpadlás területe. Ezért nem lehet vákuummal a helyén tartani az alsó fogsort, így ragasztani kell. Ez csak ideiglenes megoldás és ha enged a ragasztó, akkor bizony kellemetlen helyzetekbe sodorhatja a protézis használóját.

 

A protézisrögzítés lényege a kivehető műfogsorok stabilizálására kifejlesztett implantátumok, amelyeket normál helyi érzéstelenítés mellett helyeznek az ínyen keresztül az állcsontba. Az apró implantátumok íny fölé kiemelkedő gömbfejű végére pattintható rá a műfogsor, amelybe beépítenek egy speciális gumigyűrűs patentházat, mely rácsúszik az implantátum gömbfejére. Ez a rendszer biztosítja a műfogsor stabilitását. Stabilizálható csak az alsó-, csak a felső- vagy akár mindkét fogsor is. A műfogsort csupán tisztításhoz kell kivenni, éjszaka is a szájban marad. A protézisrögzítés után a műfogsor stabil és kényelmes lesz. Magabiztosságot kölcsönöz az étkezés, a beszéd során és ehhez műfogsorragasztókra sincs többé szükség.


Knapovics Gyula története:

 

Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?

 

"Koromnál fogva kezdtek fogyni a fogaim. Katasztrófálisan néztem ki! Az idős emberek sokszor egymás között beszélik meg a fogászati problémáikat. Nem tudnak dönteni.


Én úgy gondoltam, hogy a problémámmal kapcsolatban nem a bátyámat vagy a szomszédot kérdezem meg, hanem szakembert. Ő ért hozzá. Katasztrófálisan néznek ki az egyfogas emberek és én ezt nem akartam. Boldog vagyok, mert csodásan tudok enni."

 

Knapovics Gyulával készült riport megtekinthető itt:

 

 

 

Az alkalmazott eljárás olyannyira népszerű és eredményes, hogy a közelmúltban 3 rangos elismerést is kapott.


Az eljárás elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat; a Magyar Tudományos Akadémia nevével fémjelzett Dél-Alföldi Innovációs Díj II. helyezését és immár a Magyar Brands Nagydíjat is.

 

 

        Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?                             Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?                         Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?

 

 

A rögzítési eljárást már közel 4000-en végeztették el. Ezen az oldalon páciensvéleményeket talál a kezelés eredményéről:
http://mufogsorrogzites.hu/fixfogsor-paciensvelemenyek/

 

A fixfogsor Protézisrögzítési eljárásról további részleteket tudhat meg a következő oldalon:
http://www.mufogsorrogzites.hu/


No, de mire kell majd figyelnem az implantátumos kezelés után, hogy minél tovább élvezhessem az általa nyújtott stabilitást? Erre a kérdésre adunk választ cikksorozatunk következő részében.

 

A témában korábbi cikkünket elérheti, ha erre a linkre kattint:
https://www.cegledinfo.hu/?t=hir&id=1170

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk