Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Gazdafórum Cegléden Farkas Sándor parlamenti államtitkárral

2019.05.01. 11:07 Rovat: Közélet
Gazdafórum Cegléden (2019.04.29.)

A magyar mezőgazdaságnak növekedési pályán kell maradnia, ezért nem értenek egyet a területalapú, illetve a vidékfejlesztési támogatásokat jelentős mértékben csökkentő brüsszeli elképzelésekkel - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, Farkas Sándor a Cegléden tartott gazdafórum előtti sajtótájékoztatón hétfőn.

 

⇦ A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Farkas Sándor elmondta: nem értenek egyet azzal a javaslattal, amely szerint a földalapú támogatásnál mintegy 15 ezer forinttal mérsékelnék a jelenlegi 75-76 ezer forintos támogatást. A vidékfejlesztési alap 1300 milliárd forintjából mintegy 300 milliárd forintot vennének el - tette hozzá.

 

Hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a brüsszeli elképzelés szerinti rendkívül hátrányos agrárpolitika ne valósuljon meg. Hozzátette: hasonlóan gondolkodnak a V4 országok és a nagy mezőgazdasági országok, mint például Franciaország vagy Olaszország.

 

A gazdákat érintő negatív hatások az egész magyar társadalmat érintik, hiszen a támogatások csökkentése maga után vonná az élelmiszerárak emelkedését. Ez nem szándéka a magyar kormányzatnak, amikor rezsicsökkentéssel, a Magyar falu programmal vagy a falusi csokkal nagymértékben segítik a vidéken élő emberek megélhetését.

 

Farkas Sándor arra biztatta a gazdákat, írják alá a támogató íveket, hogy május 26-án az európai parlamenti választásokon olyan képviselőket küldjenek Brüsszelbe, akik a magyar érdekeket védik, nem pedig azok ellen szavaznak.

 

Mint mondta: konkrét információik vannak arról, hogy az európai agrártársadalomtól elvont összegből, mintegy 30 milliárd euróból részben az illegális migrációt kívánják támogatni, ez ellen tiltakoznak.

 

Farkas Sándor szólt arról is, hogy a 2012-2013 táján Magyarországon beindult gazdasági növekedés kiemelkedő egész Európában, ebben az agráriumnak komoly szerepe volt és van. A kivitel jelentős része az agrárexport, amelynek növekedése az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb. A magyar gazdák jövedelemtermelő képessége európai szinten is az első három között van. Ezt a teljesítményt meg kell védeni - hangsúlyozta.

 

Forrás: MTI

Fotó: Szokolai

Értékelés: 5/6

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk