Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

A cselgáncstündér Özbas Szofi immár a juniorok között bontogatja szárnyait

2019.04.29. 15:52 Rovat: Sport
Fotó: Szalmás Péter/MOB

Valószínűleg az összes cselgáncskedvelő emlékszik arra, amikor a 17 esztendős Özbas Szofi megnyerte az ifjúsági olimpiát 2018 októberében. A Mol Alapítvány által támogatott versenyző azóta egy korosztállyal feljebb, a juniorok között bizonyít, ráadásul a felnőttek mezőnyében is bontogatja szárnyait; az országos bajnokságon csak aranyponttal kapott ki a világbajnoki bronzérmes, Eb-második Karakas Hedvigtől a fináléban.

"A legkomolyabb erőpróba, az aranycsata azonban még előtte áll, amelyet a tunéziai Mariem Hlifi ellen kell megvívnia. Mariemet két perc alatt kétszer megintik, majd Özbas Szofi is kap egy büntetést. A vezetőedző, Bíró Norbert szerint meg kellett volna kapnia Hlifinek a harmadik sidót is, ám ez senkit sem érdekel, hiszen a golden score-ban Özbas leszorítja a tunéziait, így - a magyar csapat harmadik aranyát megszerezve - ifjúsági olimpiai bajnok!" - szólt tudósításunk a 2018-as Buenos Aires-i játékokról. 


Vajon idén is lesz oka az örömre Özbas Szofinak?


A Ceglédi VSE dzsúdósának nem volt ideje pihenni a siker után, mivel kilenc nappal később már a Bahamákon rendezett junior-világbajnokságon lépett tatamira, amelyen hetedik lett. Tapasztalatszerzésnek különösen jó volt a bahamai verseny, mivel a 17 esztendős sportoló 2019-től hivatalosan is juniorkorú lett.

 

"Nincs olyan versenyző, akinek ne lenne nagy váltás az ifjúsági korosztályból eggyel feljebb lépni. Itt már jóval erősebbek, összeszedettebbek a cselgáncsozók. Szerintem jelenleg négy-öt olyan lány is van az európai mezőnyben, aki fizikálisan és állóképességben felülmúl. Az motivál, hogy minél hamarabb felzárkózzam hozzájuk" - foglalja össze Szofi.

 

A juniorválogatottnak 2019-ben eddig csupán egy Európa-kupa-versenye volt, az olaszországi Lignanóban - ezen Özbas bronzérmet szerzett.

 

"Az orosz Dali Liluasvilivel néztem farkasszemet az első meccsen. Őszintén, megijedtem egy kicsit attól, hogy sokkal jobban mozgott nálam a szőnyegen - így a magyar dzsudoka. - Kellemetlen volt, én meg kiszámítható. Ő aztán bejutott a döntőbe, így folytathattam a vigaszágon. Szerencsére felszabadultan küzdöttem, innen kezdve minden bejött, amit elterveztem, végül felállhattam a dobogó harmadik fokára. Ezzel hatalmas teher esett le a vállamról, hiszen még nem szereztem érmet junior Európa-kupa-viadalon."

 

Szofi a múlt hétvégén részt vett a kecskeméti felnőtt országos bajnokságon, és a 63 kilósok döntőjében a világ- és Európa-bajnoki érmes Karakas Hedviggel találkozott.

 

"Minket várt mindenki a fináléba, ennek okán rengetegen figyelték a meccsünket, és szurkoltak. Ez hatalmas erőt adott. Korábban többször is küzdöttünk egymás ellen edzésen, de az persze nem ugyanaz. Többször is közel álltam ahhoz, hogy leszorítsam, ugyanakkor a lábammal nem tudtam rögzíteni a fogást. A mérkőzés aranypontig jutott, mivel nem tudtunk mit kezdeni egymással négy perc alatt. Itt jött ki a tapasztalat az ő javára, hiszen leszorított. Eleinte szomorú voltam, de rengeteget tanultam ebből a csatából" - emlékezett vissza.

 

A Mol Alapítvány eszköztámogatással segíti Özbas Szofit céljai elérésében, és ez igen hasznosnak bizonyul, ha elhasználódik bármely sportfelszerelése. Az ifjúsági olimpiai bajnok előtt ebben a szezonban is jelentős feladatok állnak: már elsőévesként szeretne dobogós helyen zárni valamelyik nagy juniorversenyen, a szeptemberi, finnországi kontinensviadalon vagy a marokkói világbajnokságon.

 

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu

Értékelés: 5/2

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk