Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Nyersanyag hírek: Európa készen áll a télre?

2022.09.30. 14:23 Rovat: Gazdaság
Nyersanyag hírek: Európa készen áll a télre?

Szeptember beköszöntével a várható hideg tél erős gondolkozásra ösztönözte az embereket, különös tekintettel a kontinenst sújtó energiaválságra. Európa legnagyobb atomerőműve - az ukrajnai Zaporizzsja - leállította működését, miután orosz lövedékek landoltak a közelében. Ugyanabban az időben, a vízenergia területét is feszültség járta át, a kiterjedt aszályok miatt. Ami az olyan fosszilis tüzelőanyagokat illeti, mint a kőolaj, a WTI (West Texas Intermediate) határidős jegyzése hordónként közel 90 dollárra emelkedett szeptember 6-án, azt követően, hoyg az OPEC úgy tűnt, megszegi azon ígéretét (amelyet Biden elnök szaúd-arábiai látogatása során tett), hogy napi 100,000 hordóval bővíti a piac készletét. Szeptember 5-én, hétfőn pedig a földgáz ára 35%-os növekedést mutatott, miután a Gazprom - Oroszország gázszolgáltatója - közölte, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték a tervezett háromnapos karbantartási leállás után is zárva marad.

 

Ez a fejlemény a gázárakat a négyszeresére emelte az egy évvel korábbi szintjükhöz képest, és megnövelte az európaiak energiaszámlákra vonatkozó kifizetésével kapcsolatos küzdelmét. Az európai részvények az orosz lépésre úgy reagáltak, hogy hanyatlásba kerültek, és az euró is ugyanezt tette, és az elmúlt két évtized mélypontján találta magát. Az európai vezetők és Moszkva közötti politikai ellentét egyre feszültebbé vált, amikor Oroszország azt állította, hogy "a gázellátási problémák a nyugati államok, köztük Németország és Nagy-Britannia által hazánk ellen bevezetett szankciók miatt merültek fel". Az európai vezetők szerint Oroszország egyszerűen a műszaki hiba gondolatát használja ürügyül, hogy bosszút álljon az európai szankciók miatt. Az oda-vissza politikai viszonyoktól függetlenül úgy tűnik, hogy a nyersanyag-kereskedés arénája a kulcsfontosságú eszközök, köztük az olaj és a földgáz tekintetében jelentős volatilitási időszakára készül. Tekintsük meg most még közelebbről, hogy esetlegesen milyen volatilitás állhat előttünk.

 

 

Európa erőműve veszít az erejéből

 

Oroszország júliusban az Északi Áramlat 1 Németországba irányuló gázáramlását a normál mennyiség 20%-ára csökkentette a berendezés hibájára hivatkozva. A legnagyobb németországi orosz gázimportőr, az Uniper vezérigazgatója, Klaus-Dieter Maubach,  így jellemezte a lépés hatásait: "Németországban… nincs egyetlen egy olyan energiaipari vállalat sem, amelyet egy ilyen fejlesztés ne kényszerítene térdre". Az Uniper részvényei 8%-kal csökkentek, és a cég 12.5 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el. A német kormány azonban az Uniper megmentésére sietett, és 14.93 milliárd dollár kifizetéssel 30%-os tulajdonrészt szerzett a cégben.

 

Augusztus végén, Robert Habeck német gazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy a gázárak növekedését a spekulatív kereskedés és a szokatlanul magas kereslet okozza, amelyek idővel majd elmúlnak. A 2008-as recessziót kiváltó amerikai cégcsődre utalva azt is hozzátette megnyugtatás képpen, hogy "a német kormány mindig biztosítani fogja a likviditást minden energiavállalat számára", hogy a piacot megkímélje minden "Lehman Brothers-effektustól". Ahhoz, hogy ezt a likviditást kölcsöadhassák a közmű-vállalatoknak, a németeknek gázilletéket kell fizetniük ez év októberétől 2024 márciusáig. Maubach, a kissé borús előrejelzésében azt is hozzátette, hogy elképzelhetőnek tűnik, hogy a közeljövőben adagolni kell a gázt.

 

 

Alternatívák

 

Szeptember 6-án még zavartalan volt az Ukrajnán keresztül Európába érkező orosz gáz, mivel azonban jelentősen csökkent a beérkező mennyiség és fennáll a további csökkentés lehetősége, mindenkiben felmerült a kérdés: Milyen alternatív földgázforrások állnak rendelkezése az európai nemzetek számára, különösen azoknak, akik általában készleteik 40%-át Oroszországból kapják? Németország tervei szerint, a következő két éven belül két új cseppfolyósított földgáz (LNG) terminált is épít, valamint lehetőség nyílik arra, hogy az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Norvégiából vagy Dániából importáljon gázt. Ami az ellátást illeti, Norvégia mindent megtesz a termelés növelése érdekében, hogy segítse a válságot. Az Egyesült Királyság nem támaszkodik az orosz gázra, és Németországon kívül más nemzeteknek is tud majd esetleg segíteni a térségben. A kontinens déli országai az Olaszországba vezető Trans-Adria-vezetéken vagy a Törökországon áthaladó Transz-anatóliai földgázvezetéken keresztül kaphatnak azeri gázt. Spanyolország újra akart indítani egy projektet a Pireneusokon keresztüli gázkapcsolat kiépítésére, azonban Franciaország kifogásolta ezt a megoldást, mivel úgy véli, ez lassabb és költségesebb lenne, mint új LNG-terminálok építése.

 

Az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban és Németországban működő atomenergia-létesítmények csökkentett energiát adnak ki, mióta néhány régi erőművet a közelmúltban leállítottak. A vízenergia rövid távon nem feltétlenül hasznos a gyenge csapadék és a meleg időjárás miatt. Európa számos részén elkerülték a széntüzelésű erőműveket környezetvédelmi szempontok okán, de a szükség miatt néhányat tavaly újra éleszetettek. Végül, a kontinens energiaügyi miniszterei közül többen is megemlítették, hogy a 2022-es év augusztusától 2023 márciusáig 15%-os önkéntes gázcsökkentésre lehet szükség a nyomás enyhítése érdekében.

 

 

Előretekintés

 

Visszatérve Németországhoz, az Uniper elnök-vezérigazgatója, Maubuch szerint, esetleg Kanada is segítséget tud nyújtani nekik. A Third Bridge elemzője, Allegra Dawes szerint, a vállalat nagy mennyiségű cseppfolyósított földgázt fog behozni 2023 első két negyedévében. Eközben az európai kormányok, köztük Svédország és Finnország is, több milliárd dollárnyi likviditást ajánlanak fel közüzemi vállalataiknak, hogy életben tartsák őket. Mindemellett természetesen a fogyasztók tekintete az ég felé irányul, abban a reményben, hogy némi enyhülés érkezik majd a válság kapcsán, ami azonban még eltarthat egy ideig. Így, abban az esetben, ha Ön azt tervezi, hogy CFD-k formájában történő kereskedésbe kezdene olyan energiatermékekkel, mint például a földgáz vagy az olaj, akkor kísérje figyelemmel az élő árfolyamokat és a pénzügyi híreket is, hogy átfogóbb képet kapjon arról, hogy vajon milyen irányba haladhatnak tovább a kereskedési árak.

Értékelés: 5/2

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk