Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Milyen állólámpát válasszunk?

2021.12.16. 12:15 Rovat: Kultúra
Milyen állólámpát válasszunk?

Az állólámpák kiválasztásánál nem mindegy, hogy hangulatlámpát, olvasólámpát vagy térmegvilágításhoz használt típust szeretnénk.

 

Mindegyik állólámpa más funkcióval bír, máshogy szórja a fényt, és ha ezeket nem választjuk ki megfelelően, akkor később megbánhatjuk. Ezért vásárláskor gondoljuk végig, milyen funkciót szeretnénk igazán adni a lámpának. Olvasni szeretnénk, vagy csak díszítés a cél? Nem mindegy.

 

Állólámpa - olvasáshoz

 

Az olvasáshoz is használható állólámpák, attól függően, hány ágúak, rendelkezhetnek egyszerre térmegvilágító és olvasó funkcióval is. Amennyiben olvasásra keresünk lámpát, akkor mindenképp olyat válasszunk, aminek a búrája lefelé irányítja a fényt, és az egész lámpatest fej, illetve nyakrésze elforgatható. Figyeljük meg a búrát: amelyik nagyon szétszórja a fényt, az nem lesz megfelelő olvasáshoz. Viszont ha megtaláltuk a megfelelő lámpát, még hátravan a villanykörte kérdése. Mindig a természetes nappali fénnyel azonos színhőmérsékletet használjunk olvasáshoz, mert ez a legkényelmesebb a szem számára.

 

Állólámpa - térmegvilágításhoz

 

Ha csupán hangulatvilágításhoz, illetve a főfény kiegészítéséhez keresünk lámpát, akkor kétféle kategóriából választhatunk. Az egyik a különleges sejtelmes fényt árasztó hangulatlámpák. Ezek nem adnak sok fényt, általában az egész lámpatest zárt és akár színezett búrával is kapható. Szétszórják a fényt, ezért olvasáshoz nem, de relaxációhoz tökéletesek lehetnek. A másik kategória a kiegészítő megvilágítás állólámpák esetében. Ezek búrája általában felfelé néz, vagy a lámpatestet körbeölelve a fényforrás szabad része felfelé áll. Nagyon sokféle dizájnerlámpa kapható ebben a kategóriában, amik nem csak világításként, de önálló, különleges szoborként is funkcionálhatnak egyben. Érdemes nézelődni, és megtalálni a ház stílusához megfelelőt. Az ilyen állólámpák tökéletes kiegészítői egy nappali világításának, de olvasásra nem alkalmasak. Ezeknél a lámpáknál már a lágyabb, sárgásabb fények a megfelelőbbek, amelyek segítik a lazulást és a relaxációt.

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk