Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Kiderült a Gombos udvar titka

2021.10.14. 08:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Kiderült a Gombos udvar titka

Szívmelengető eseménynek voltak részesei azok, akik a "Könyves Vasárnap" program keretén belül ellátogattak a Városi Könyvtárba. Tanúi lehettünk egy múltidéző találkozásnak, amely Cegléd történetét is alakító Gombos-Zalai családról szólt. A család egyik leszármazottja, Zalai Gábor mesélt nekünk Reznák Erzsébet, a Kossuth Múzeum igazgatója közreműködésével.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

A beszélgetés közben régi fényképek, újságcikkek, portrék segítségével felidézték az egykori polgármester, dr. Gombos Lajos emlékét, dr. Gombos Dénes szülész-nőgyógyász tevékenységét, a Zalai gyógyszerész dinasztia kivételes tagjait. De szintén e kiterjedt család leszármazottja volt Fábry Pál is, akinek neve és kalandos élete is említésre került, és akinek hamvait nem régen hozták haza a Gombos kriptába az Egyesült Államokból. Sorolhatnánk még tovább a két család jeles képviselőit.

 

Érdekességeket és további információkat olvashatnak a Gombos családról a Könyvtári Hírmondó legfrissebb számában. A beszélgetés után lehetőségünk nyílt az erre az alkalomra rendezett kiállítás megtekintésére, társalgásra. A közönség soraiból dr. Túri József főorvos úr is megemlékezett a családról, méltatva emberi magatartásukat. Ezután elsétáltunk az egykori Gombos udvarba ( a későbbi tisztiklub, az egykori gyógyszertártól terjedt ki a mostani bank épületéig bezáróan ), ahol a jelenlevő családtagoktól történeteket hallgattunk meg a házról, ahol valamikor éltek. Megálltunk a gesztenyefánál, amelyet egykor az ősük ültetett, és amely fát a tisztiklub ideköltözésekor 1965-ben kivágtak. A fának a gyökeréből eredt meg a most is látható gesztenyefa, hirdetve, hogy az új életet, s jelképezve a családnak is, hogy hiába szóródtak szét a világban, a gyökerek itt vannak Cegléden.

 

Sajnos az egykori lakóház és gyógyszertár mára elhanyagolt, jobb sorsra lenne érdemes. A séta az evangélikus templomban zárult, ahol megtekintették Gombos Pál adományát, az 1882 óta használatban lévő keresztelőmedencét is. Itt búcsúztak el az ország minden részéről megjelent családtagok és azok a vendégek, akik kíváncsiak voltak erre a családtörténeti, lélekemelő programra.

 

Cegléd Tourinform

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk