Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

FIGYELEMFELHÍVÁS INGATLAN ALAPÚ HELYI ADÓZÁSRA

2021.09.16. 12:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
FIGYELEMFELHÍVÁS INGATLAN ALAPÚ HELYI ADÓZÁSRA

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. §-a alapján a helyi önkormányzatok önkormányzati rendelettel helyi adók bevezetésére jogosultak.

Ceglédi Város Önkormányzata az építményadóról szóló 28/2010. (XII. 23.), valamint a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 29/2010. (XII. 23.) önkormányzati rendelettel bevezette az ingatlanokat érintő helyi adókat.

Az ingatlanokat érintő helyi adókkal kapcsolatban

  • adás-vétel ügylet,
  • tulajdonjog átruházás,
  • elhalálozás/öröklés,
  • haszonélvezeti jog,
  • bérleti jog keletkezés/változás,
  • új építmény létesítése

alapján a bevallás/bejelentés törvényi kötelezettségeire az alábbiakban hívom fel adózóink szíves figyelmét:

 

A Htv. valamint a helyi rendelet alapján építményadó adóalanya az, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa.

Építményadó esetében adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a nem magánszemély tulajdonában álló lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, azok helyiségeinek rendeltetésétől, illetve hasznosításától függetlenül. Az építmény használatának szüneteltetése az adókötelezettséget nem érinti.

Az adó mértéke 600 Ft/m2/év, melyet két egyenlő részletben, minden év március 15-éig és szeptember 15-éig kell megfizetni.

Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli (pl. haszonélvezeti jog), az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

Több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adó-alanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak, de a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában is lehetnek adóalanyok.

Kommunális adó fizetési kötelezettség terheli azt a magánszemély adóalanyt, aki adott naptári év első napján az ingatlan tulajdonosa. Több tulajdonos esetén, valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak, illetve, a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában is lehetnek adóalanyok. Kommunális adókötelezettség terheli azt a magánszemély adóalanyt is, aki telek tulajdonosa, valamit az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

A magánszemélyek kommunális adó mértéke 2016. január 1. napjától:

  • 70 m²-ig terjedő hasznos alapterületű lakás után 5.000 Ft/év,
  • 70 m² feletti hasznos alapterületű lakás után 10.000 Ft/év
  • a telek után 3.000 Ft/év

 - a nem magánszemély tulajdonában lévő lakás bérleti joga után

  • 70 m²-ig terjedő nagyságú lakás 5.000 Ft/év,
  • 70 m² feletti hasznos alapterületű lakás 10.000 Ft/év.

A magánszemélyek kommunális adóját szintén két egyenlő részletben kell megfizetni minden adóév március 15. és szeptember 15. napjáig.

Az adókötelezettség az adókötelezettséget érintő változást {ingatlan vétel, tulajdonjog átruházás, öröklés (hagyatéki eljárás lezárást követően), bérleti jog változás} követő év első napján (január 1.) keletkezik. Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján, valamint az adókötelezettséget érintő változás (ingatlan eladás, tulajdonjog átruházás, elhalálozás /hagyatéki eljárás lezárást követően/, bérleti jog változás.) évének utolsó napján (december 31.).

Új építmény esetében az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését vagy véglegessé válását, vagy a használatbavétel tudomásulvételét, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

Az adózónak az önkormányzati adóhatósághoz az adókötelezettség keletkezését, az abban történt változást az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 18. §-a alapján tizenöt napon belül be kell jelenteni, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. A nyomtatványok megtalálhatóak Cegléd Város Önkormányzata hivatalos honlapján, "Letölthető nyomtatványok" címszó alatt.

Az építményadó alanyai elektronikus ügyintézésre kötelezettek kizárólag cégkapun, magánszemélyek pedig ügyfélkapun keresztül is beküldhetik bejelentésüket.

https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

További részletes tájékoztatást az Önkormányzati Hivatal Adóhatósági Irodájának ügyintézői adnak, ügyfélfogadási időben!

 

Dr. Diósgyőri Gitta

 címzetes főjegyző

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk