Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Újra rendes üzemmódban - Ülésezett a testület

2021.06.19. 14:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Újra rendes üzemmódban - Ülésezett a testület

Módosul az óvodák nyári zárva tartása, tulajdonba adja az önkormányzat a Patkós Irma Művészeti Iskolának a laktanya egy épületét, egyirányú lesz a Teleki utca, Köztársaság és Puskaporos utca közötti szakasza, trafiboxot telepítenek a Kossuth Ferenc utca és a József Attila utca kereszteződéséhez; okos illemhely létesül a Vörösmarty téren és pályázatot nyújt be a város "Örkényi út fejlesztése Cegléden" címmel. Hosszú idő után először ülésezett Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

Az ülés elején a képviselők elfogadták a BÁCSVÍZ Zrt. és a DTKH Nonprofit Kft. 2020. évi mérlegbeszámolóját, valamint a "Ceglédi Mindennapi Kenyerünk" Mezőgazdasági Szociális Szövetkezet tavalyi évi beszámolóját is.

 

Elfogadták a mai ülésen a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekről szóló beszámolót is. Mint ismert, a kihirdetett veszélyhelyzet alatt (2020. november 4. és 2021. június 14. között) a települési önkormányzat Képviselő-testületének a feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolta, aki, mint elhangzott: az előterjesztéseket minden esetben a képviselők rendelkezésére bocsátotta, azokat véleményezték és ennek alapján hozta meg a döntéseket.

 

Módosították az óvodák nyári zárva tartása és ügyeleti rendjéről szóló határozatot, így az alábbiak szerint módosul az önkormányzat fenntartásában működő óvodák nyári nyitvatartási ideje:

 

Óvoda

Zárva tartás ideje 2021.hónap, nap:

Nyitva tartó ügyeletes óvoda

Lövész Utcai Óvoda

06.28-07.09

Szép Utcai Tagóvoda

Malom Téri Tagóvoda

06.28-07.09

Szép Utcai Tagóvoda

Szép Utcai Tagóvoda

07.12-07.23

Lövész Utcai Óvoda

 

 

 

Széchenyi Úti Óvoda

06.28-07.09

Deák Utcai Tagóvoda

Budai Úti Tagóvoda

06.28-07.09

Deák Utcai Tagóvoda

Ugyeri Tagóvoda

06.28-07.09

Deák Utcai Tagóvoda

Deák Utcai Tagóvoda

07.12-07.23

Széchenyi Úti óvoda

 

 

 

Pesti Úti Óvoda

07.26-08.06

Köztársaság Utcai Tagóvoda

Köztársaság Utcai Óvoda

08.09.-08.19

Pesti Úti Óvoda"

 

Az előterjesztés célja, hogy segítsék a szülők nyári gyermekelhelyezését, emellett elvégezhető legyen a tálaló konyhák, a mosdók tisztasági festése, valamint az intézmények teljes körű fertőtlenítése. (Ez különösen fontos, mert a járvány alatt, a kijelölt bázis intézmények folyamatos nyitva tartással biztosították a gyermekek intézményi ellátását.) A veszélyhelyzet következményeire tekintettel, a szülői igényeket figyelembe véve, az óvodák folyamatos nyitva tartását, a nyár folyamán a két hetes bezárást tartották indokoltnak azzal a kitétellel, hogy indokolt szülői igény esetén a székhely óvoda tagintézménye látja el a gyermekek felügyeletét.

 

Módosították a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletet. Ennek értelmében bevonják az Öregszőlő városrészben található közterületeket a hulladékelszállítási közszolgáltatásba. Az Irtvány és a Budai úti Strandbejárónál elhelyezett 1-1 hulladék gyűjtőpont felszámolásra kerül 2021. szeptember 1-jétől. Az elmúlt időszakban egyre nagyobb igény mutatkozott a lakosság részéről arra, hogy az Öregszőlő városrészben található utcák, valamint a Csemő-Zöldhalom határában található Károlyi dűlő kerüljön a hulladék elszállítási közszolgáltatással érintett közterületek közé. Ezáltal Cegléd e területein élők is igénybe tudják venni a hulladék elszállítási közszolgáltatást, hasonlóan a város más településrészein élőkhöz. Az Öregszőlő városrészben élők számára előre meghirdetett időpontban és helyszínen, lakossági fórum keretében biztosít lehetőséget a közszolgáltató a közszolgáltatási szerződés megkötésére. (A heti egyszeri zsákos gyűjtésben szereplő területek jegyzékét a városi honlapon található meg.)

 

Ingyenes tulajdonba adja az önkormányzat a Patkós Irma Művészeti Iskolát fenntartó Gobbi Hilda Színjátszó Alapítványnak a laktanya egy épületét. Az alapítvány azzal a kéréssel fordult a Képviselő-testülethez, hogy az érintett ingatlan ingyenesen kerülhessen az alapítvány tulajdonába, az általa átvállalt állami feladat ellátása érdekében, közoktatási feladat végzésére.  Az alapítvány célja továbbra is az érintett épület felújítása az "Építsünk iskolát Közösen" program keretében és ott közoktatási feladat ellátása. Ennek megvalósításához elsősorban pályázati forrásokat kívánnak igénybe venni, melynél előnyt jelentene, ha az ingatlan saját tulajdonukban állna. Az önkormányzat az ingatlant szakgimnáziumi nevelés-oktatás elősegítése, szakmai képzési állami feladatok ellátása érdekében, oktatási kulturális és művészeti centrum kialakítása céljából adta ingyenesen tulajdonba. Az ingatlanra továbbá határozatlan idejű, de legalább 15 éves elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az önkormányzat javára.

 

Döntöttek a 2021. évi önkormányzati sporttámogatási keretösszegre beérkezett pályázatok elbírálásáról is, melynek összege 40 millió forint volt.

 

Egyirányú lesz a Teleki utca, Köztársaság és Puskaporos utca közötti szakasza - erről is döntöttek ma a képviselők. A Teleki utca szűk kialakítású, aminek kétirányú forgalmának levezető képességét az utca szélén, padkáján mindkét oldalon parkoló autók nagy száma erőteljesen akadályozza. Az utca a Rákóczi út felől fokozott nagy forgalmat vezet le a Puskaporos utca irányába. A kereszteződés alapvetően nehezen belátható, így a Köztársaság utcáról a Teleki utcába és onnan a Köztársaság utcára egy forgalmi sávba tudnak kanyarodni, kitérési lehetőség nincs a parkoló autók miatt, ami fokozott balesetveszélyt jelent minden ott közlekedőnek. Az utca jellemzően lakóterület, és az egyirányúsítás után az átmenő forgalom vélhetően csökken, illetve az egyirányúvá vált forgalom miatt az ott lakók és az utcán áthaladók részére a közlekedés könnyebbé, biztonságosabbá válik.

 

Támogatta a testület, hogy trafiboxot telepítsenek a Kossuth Ferenc utca és a József Attila utca kereszteződéséhez. Az eszközt az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály, Közlekedésrendészeti Fejlesztési Osztály iránymutatásai alapján fejlesztették ki. Az érintett szekrény alkalmas arra, hogy a rendőrség által használt sebességmérő eszközt, ebben a fixen telepített kültéri szekrényben is alkalmazni lehessen. Több alternatíva közül a trafibox lehetséges helyszíneként a Kossuth Ferenc utca - József Attila utca találkozásánál lévő zöldterület került kijelölésre. A kijelölt terület jó belátást biztosít a szekrényben elhelyezett sebességmérőnek, nincs szükség parkolóhely megszüntetésére, az utcán parkoló autók nem zavarják a kamera kilátását, valamint az út túloldalán található térfigyelőkamera kellő visszatartó erő lehet, az esetleges rongálókkal szemben. A kivitelezést a cég 45 napra vállalta, a tényleges üzembe helyezést azonban az áramszolgáltató általi engedélyezési folyamat lassíthatja. A Trafibox fenntartási költségei minimálisak, a hozzá való sebességmérő kamerát a Ceglédi Rendőrkapitányság biztosítja.

 

Pályázatot nyújt be a város a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségét kihasználva "Örkényi út fejlesztése Cegléden" címmel. A projekt költségigénye összesen 336.923.456.-forint, mely tartalmazza a kivitelezés, a közbeszerzés, nyilvánosság biztosítás, műszaki ellenőrzés és a projektmenedzsment költségeit. Az elnyerhető és igényelt támogatás 300.000.000.- forint, a maradék összeg önerőt az önkormányzat állja a projektben.

 

Kültéri, úgynevezett automata, okos illemhely létesül a Vörösmarty téren a mai döntés értelmében. A lakosság részéről számos igény érkezett, hogy szükséges lenne a területen egy nyilvános illemhelyet kialakítani. A teljes beruházás költsége mely tartalmazza a kétfülkés automata illemhelyet és a szükséges alapozási és közmű bekötési munkálatokat bruttó 35.142.436 -Ft.

 

Magyar Károly képviselő önálló indítványában kezdeményezte gyalogátkelőhely létesítését a Széchenyi úti Óvoda előtt. A grémium úgy döntött, hogy elfogadja a polgármesteri álláspontot, miszerint ő felkéri a Ceglédi Városfejlesztési Kft (CVF) vezetőjét, vizsgálja meg a Széchenyi úton az óvoda közelében a jogszabályoknak és útügyi szabványoknak megfelelő gyalogátkelőhely létesítésének lehetőségét. Ezt azzal indokolták, hogy a CVF már megkezdte az érintett területen a gyalogátkelőhely létesítésének megvizsgálását, mely keretében az út kezelőjével már több egyeztetésre sor került. Az önkormányzati hivatal munkatársai forgalomszámlálást is végeztek.  A gyalogos-átkelőhely létesítése és kijelölése hatósági intézkedéssel történik, a területileg illetékes közlekedési hatóság megkeresése már megtörtént.

 

Képviselői indítványt nyújtottak be Fehér István, Földi Áron, László Ágnes és Magyar Károly önkormányzati képviselők zöldhulladék lerakó udvar és komposztáló létesítése tárgyában. Az előterjesztők úgy fogalmaztak: "A keletkező zöldhulladék hatékonyabb, gazdaságosabb kezelése és a lakossági szolgáltatások bővítése miatt, javasoljuk, a korábban bezárt Külső-Kátai úti zöldhulladék lerakó újbóli megnyitását és ott komposztáló telep létesítését." Ezen feladatok ellátására a VÁRVAG Nonprofit Kft. szervezetét javasolták kijelölni. A Kft. a tevékenység ellátásához rendelkezik megfelelő helyszínnel, lebetonozott, kerítéssel körbevett válogató udvarral - írták. A polgármesteri határozati javaslat szerint dr. Csáky András felvette a kapcsolatot a DTKH-val és arról tájékoztatott, hogy egy komposztáló üzem létrehozása 100-150 millió forintos beruházás, valamint, hogy a hulladékgazdálkodás területén jelentős változások várhatóak. Az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi II törvény a 2023-as esztendőben teljesen átalakítja a jelenlegi hulladékgazdálkodási feladatokat, mely során az állami hulladékgazdálkodási közfeladat az állam kizárólagos gazdasági tevékenységei közé kerül, azaz a módosítás megszünteti a települési önkormányzatok hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megszervezéséért fennálló felelősségét. A hulladékgazdálkodási feladat a továbbiakban már nem a helyi önkormányzatok feladata lesz. A fentiek miatt egy, az önkormányzat által létesítendő komposztáló üzem, zöldhulladéklerakó teljes egészében a Magyar Állam tulajdonába kerülne át 2 éven belül. A fentiek miatt végül nem támogatták a zöldhulladék udvar és komposztáló városi önerőből történő létesítését.

 

Takátsné Györe Anett javaslata szerint zöldhulladék átvételi pont kialakításának lehetőségét kell megvizsgálni, ezt a javaslatot az előterjesztő frakció is befogadta és támogatta. Végül ezek alapján kiegészítették a javaslatot azzal, hogy nem támogatják a komposztáló önkormányzati önerőből való létesítését, viszont felkérik a polgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a DTKH-val zöldhulladék átviteli pont létrehozásáról. A DTKH képviseletében Szabó Gábor termelési vezető elmondta, hogy partnerek ebben.

 

Szintén önálló képviselői indítványt nyújtott be Kocsó Tamás bizottsági tag és Kónya Ágnes képviselő a Köztársaság utca és Dugovics utca sarkán található zöld terület funkciójának meghatározására. A testület arról döntött, hogy elfogadják a napirendi ponthoz készült tanulmányban körülírt keresztény, szakrális funkciót. A közterület elnevezéséről később születik döntés.

 

Zárt ülésen tettek javaslatot a képviselők a díszpolgári cím adományozására. A testületi ülésen született döntésekről részletesen a www.cegled.hu weboldalon tájékozódhat.

 

(Fotó: Szokolai Attila)

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk