Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Egy fecske is tud nyarat csinálni

2021.06.08. 12:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Fotó: Pálinkás Éva

Kérdőívvel szeretnék segíteni a fiatalokat, amely a készülő ifjúsági koncepció szerves részeként adhat átfogó képet a szokásaikról, véleményükről. A FECSKE (Fiatalok Együttműködése a Ceglédi Sikeres Közösségért Egyesület) egyesület alapító-elnökét, valamint a város ifjúsági referensét, Kottes Anikót kérdeztük.

 

(Fotó: Pálinkás Éva - portrék)

Kottes Anikó 2020. január 1. óta az önkormányzat ifjúsági referense, 2016 augusztusától dolgozik az Új Nemzedék Központnál. Több kampány fűződik tevékenységeikhez, így a "Keresd és szeresd a teret" részeként 2017-ben szépítették meg például a Szent György teret. De szót érdemel a "72 óra kompromisszum nélkül" mozgalom is, melynek keretén belül évente végeztek önkéntes tevékenységet a központ fiataljai: az Idősek Otthonában, a mozgássérültek otthonházában, az állatmenhelyen valamint a kórház gyermekosztályán is megjelentek már. Az Új Nemzedék Központnak, mint pályázati projektnek azonban meghatározott időtartama volt - mondja az egyébként pedagógiai végzettségű Anikó. Ami azzal együtt járt, hogy a közösségi tér és információs iroda megszűnt, hiszen szerződésbe írták, hogy 2020. augusztusáig szól a projekt. Ám maradt egy csapat." Láttam az országban, hogy úgy működnek ezek a dolgok, hogy mindig kell egy döntéshozó, aki összefogja, hogy mit akar kezdeni egy adott település a fiataljaival. Szerintem nagyon fontos, hogy egy város erre gondoljon. És gondolt is, ugyanis Hegedűs Ágota alpolgármester javaslatára bízott meg engem a Képviselő-testület és a polgármester ifjúsági referensi feladatokkal. Ugyanakkor mi a fiatalokkal gondolkodtunk előre és ezért létrehoztunk egy civil egyesületet is, ez a FECSKE."

 

Lett egy mag az önkéntesekből és csatlakoztak olyanok is, akik a még korábban működő Kifli Klubba járó, mára már fiatal felnőttekké vált tagok lettek - velük alapították meg eredetileg az egyesületet. "Már 2018-ban elindítottuk a megalapítási folyamatot, viszont nagyon hosszú idő volt, mire a cégbírósági bejegyzés megszületett, így gyakorlatilag 2019. október 1. óta létezünk, mint FECSKE." - tette hozzá az ifjúsági referens. És hogy mi a hitvallásuk? Erre ekképp felel: "Egy fecske is tud nyarat csinálni. Ha szabad úgy mondanom, én vagyok az első fecske, a fiatalok pedig a nyár, akik élettel töltik meg a várost. Ez pontosan ezért jött létre." Az egyesületet a Nemzeti Ifjúsági Tanács most vette fel tagjaként, emellett benne vannak az Eurodesk országos hálózatában, ami nemzetközi mobilitásokkal kapcsolatos projekteket valósít meg. "Azokat a területeket próbáljuk bejárni, ami a fiatalokat érinti. Mindennaposak a pályaorientációs beszélgetések, az életvezetéssel kapcsolatos életpálya tanácsok, ezek fontos szegmensek. Az egyének megismerése nagyon fontos egy közösség életében, hiszen akkor tud egy közösség igazán befogadó lenni, ha ismeri a tagjait és el tud fogadni mindenkit a tulajdonságaival. Ezt a szellemiséget szeretnénk továbbadni a fiataloknak, különböző eszközökkel. Úgy, mint a rendezvények vagy önkéntesség."

 

Fontos megemlíteni a 2019 óta életre keltett ifjúsági fórumokat, amik újra meg újra szintén több tucat fiatalt értek és érnek el. De több projekt is zajlik, a fiatalok mindig ötletelnek valamin: elég a legutóbbira, a Szabadság térre felállított ballagási kapura gondolni, aminek szintén nagy sikere volt. Elindult az egyesületen belül egy kortárs mentor hálózat is. Minden rendezvényük, projektjük egy vagy két kortárs mentor fiatal kezében fut össze, és ők toborozzák az önkénteseket. "Ahogy létrejött az első fórum, érződött, hogy ennek kell egy struktúrát, egy koncepciót adni. Mert a fecskék is tudatosan szállnak, és mi sem akarunk össze-vissza csiripelni. Ezért fontos, hogy valami stratégia folyamatot kezdjünk el. Gyakorlatilag a legfőbb oka, hogy ifjúsági referens lettem az az, hogy ez a koncepció elkészüljön. Aminek a célja, hogy Cegléden ne legyen olyan fiatal, aki úgy ballag el középiskola után, hogy valamilyen szinten nem kapott valamit a várostól. Nem tárgyi dologra gondolok, hanem olyanra, mint például a ballagási kapu, amelynek az üzenete szintén az: mi, a város gondolunk rátok, veletek vagyunk, köszönjük, hogy vagytok nekünk."

 

Szólt arról is, hogy hamarosan elkészül egy átfogó - anonim - kérdőív a koncepció elkészítéséhez szükséges kutatás részeként, amit szeretnének, ha a fiatalok kitöltenének majd, hiszen értük lesz és őket segítenék ezzel a felméréssel. "Az az alapvető célkitűzés, hogy tudjuk, mit szeretnének a Cegléden élő és tanuló fiatalok. Akár lehet itt rendezvényre gondolni, vagy akár szolgáltatásra. Ha például azt mondja 500 fiatal a kérdőívben, hogy szeretnének egy közösségi teret, akkor onnantól kezdve el lehet kezdeni gondolkodni ezen, hogy mit és hogyan tudunk belőle megvalósítani."

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk