Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Polgármesteri beszámoló

2021.02.28. 12:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Fotó: Dr. Csáky András polgármester facebook

Soron következő beszámolóját tartotta február 24-én este Dr. Csáky András polgármester a közösségi oldalán. A városvezető az elmúlt hónap történéseiről adott számot, valamint beszélt az idei költségvetésről és egyéb beruházásokról is.

Járványügyi adatok

 

Az éppen aktuális járványügyi helyzetről adott áttekintéssel vette kezdetét a beszámoló. Elhangzott: az elmúlt hetekben az adatok Cegléd városában nem változtak jelentősen. "Egy úgynevezett platófázisba került a fertőzés. 30 körül mozgott azoknak a száma, akik igazolt beteggel találkoztak és 20 fő körül azoké, akik kórházi kezelésre nem szorultak, de betegek voltak. A kórházzal is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. A kórházi vírusfertőzéssel kapcsolatos felvételek is úgynevezett platófázisban vannak, azaz napok, illetve hetek óta ugyanannyi beteget látnak el. Bár a főigazgató tájékoztatása szerint mindig az országos adatokat követik néhány nappal a helyi adatok, tehát itt is az elkövetkező időszakban emelkedés várható." - fogalmazott a polgármester. Hozzátette: versenyt futunk az idővel, hiszen a rendelkezésre álló védőoltások beadásának a sebessége, illetve a népesség átoltottsága fogja meghatározni azt, hogy és mikor lehet ebből a jelenlegi helyzetből szabadulni. Szólt az elérhető vakcinákról is, és azt javasolja mindenkinek, hogy adassa be magának az oltást, hiszen az a legjobb védekezés a vírus ellen. Mint mondta: az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége már felvette a vakcinát. Az Idősek Otthonában az ott dolgozók több mint 70 százaléka, a lakóknak pedig több mint 90 százaléka kapta meg most már a második oltást is, és a kórházban is ez az arány jóval 50 százalék felett van. (Itt azt figyelembe kell venni, hogy a kórházban elég sok dolgozó betegedett meg és az a szabály, hogy a betegség megszűntét követően el kell telnie legalább 3 hónapnak ahhoz, hogy a vakcinát megkaphassák.) Ahogy kerülnek ki ebből az idősávból, fokozatosan veszik fel az oltást. Dr. Csáky András emlékeztetett: február közepén megjelent a 60/2021-es kormányrendelet, mely a koronavírus elleni védettség igazolásáról szól. Tehát a későbbiekben nem kizárt, hogy bizonyos tevékenységek akkor képzelhető csak el (rendezvények vagy utazás), ha igazolni tudjuk azt, hogy beoltottak minket, védettek vagyunk.

 

Extrém hideg

 

Az elmúlt időszak zord időjárásáról elmondta: volt benne kis félelem amiatt, hogy ne legyen baj. "Meglátogattam a hajléktalanszállót, ahol rendben volt minden. Felajánlottam, ha bárminemű segítségre van szükségük, jelezzék. Hála Istennek sem a rendőrség, sem pedig a kórház részéről nem kaptunk olyan adatot, hogy kihűlés miatt hunyt volna el valaki. Mind az egészségügyben, mind a szociális ágazatban dolgozóknak szeretném kifejezni a köszönetemet, hiszen heroikus munkát végeztek az elmúlt időszakban és sajnos úgy tűnik, hogy még a szolgálatukra egy jó darabig szükség lesz."

 

Testületi ülés helyett

 

Normál menetben múlt héten lett volna testületi ülés. A Képviselő-testület tagjainak véleményét kikérve, és a többség akaratát érvényesítve, az alábbi, közérdeklődésre számot adó döntéseket írta alá:

 

Balatonszárszói tábor

 

A balatonszárszói régi úttörő tábornak a sorsa az elmúlt hetekben többször visszatérő téma volt a közösségi médiában is. "Nagyon sokáig Albertirsa működtette a tábort, 6 önkormányzat tulajdonában van ez az ingatlan. Azonban időközben olyan állagmegóvási beruházásokra lett volna szükség, amiket egyetlen önkormányzat se önmaga, se társulva nem tudott felvállalni. Az elmúlt években a nyári időszakban a Vöröskereszt használta a tábort bérleti díj fejében. Az elmúlt évben még az előző ciklus alatt felkért szakértő egy tanulmányt tett le az önkormányzat asztalára, amiben több megoldási javaslatot sorolt fel. Végül a testület úgy döntött, hogy írjunk ki egyfordulós pályázatot hasznosításra. Letelt a pályázati határidő, 5 darab ezzel kapcsolatos anyag érkezett be az önkormányzathoz. Ezt előre meghatározott szempontok alapján értékelte az erre hivatott bizottság. Ennek eredményeképpen, az értékelést követően a DTKH Nonprofit Kft. nyerte meg az 5 évre szóló üzemeltetési jogot. Ez üzemeltetési jog tehát, szó sincs arról, hogy tulajdonjogban bárminemű átadás történt volna. Csak hogy érzékeltessem: a pontrendszer alapján a DTKH több mint 7000 pontot kapott, az azt követő két pályázó 4200 pontot. A DTKH azt vállalta, hogy 5 éven belül 130 millió forintnyi fejlesztést hajt végre az ingatlanon.

 

Szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek nappali ellátása

 

Korábban döntött a testület arról, hogy feladatellátási szerződést köt a Baptista Szeretetmisszióval. Kötelezően ellátandó, szociális alapfokú segítségnyújtás céljából a szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek nappali ellátásában merülne ez ki. Ennek helyéül a Bajcsy-Zsilinszky út 26. szám alatti ingatlant jelölték ki.

 

Kutyafuttató

 

"Az elmúlt hetekben a kutyatartók és kutyát nem tartók konfliktusa bontakozott ki a Budai úti strand szomszédságában. Akkor merült fel az, hogy úgynevezett kutyafuttatót kellene létesíteni." - mondta a polgármester - "A Czigle Egyesület egy pályázat révén 200 ezer forintot nyert erre a célra. És keresett egy kivitelezőt, amely 427 ezer forintért egy kutyafuttatót épít a Szent Hubertusz parkban. A szerződés keretében az összeget a város kipótolta és a közeljövőben ez a kutyafuttató megépül. A Budai úti strand környezetében is keresünk egy olyan területet, ahol egy hasonló létesítményt meg tudunk építeni." A polgármester hangsúlyozta: ha mindenki betartaná a jogszabályokat, - belterületen például csak pórázon lehet kutyát vezetni - akkor ezek a konfliktusok nem alakulnának ki. Mint mondta: bíznak abban, hogy ezzel a kutyatulajdonosok vágya is teljesülni fog.

 

Civil keretek

 

5 civil keret felhasználásáról döntöttünk. Minden évben a bizottságok bizonyos összegekre pályázatot írnak ki és civil egyesületek erre pályázhatnak és az azt követő évben ezzel el kell számolnunk. Legutóbb arról számoltam be, hogy több egyesület az elszámolás határidejének az eltolását kérte a pandémiára tekintettel, most a többiek számoltak el, az erre hivatott bizottság azt elfogadta.

 

Óvodai beiratkozás és nyári nyitvatartás

 

Jogszabály írja elő, hogy minden év elején az óvodai beiratkozás időpontját, illetve a nyári nyitvatartásnak az időpontját adjuk meg, ez is megtörtént. Minden óvodában, illetve a város honlapján a pontos adatok fel vannak tüntetve, ott tudnak erről tájékozódni.

 

Termálfürdő ügyvezető és Gubody-díj

 

A Ceglédi Termálfürdő vezetőjének a megbízatása lejárt, ezt meghosszabbították és döntés született az idei Gubody Ferenc-díjról is, amit Banai Benőnek ítélt a testület - tájékoztatott Dr. Csáky András. "Az átadásra normálisan a március 15-i ünnepség keretén belül kerülne sor, de jelenleg úgy néz ki, hogy nyilvános ünnepség nem lesz, úgyhogy majd az aktuális járványhelyzet fogja meghatározni ennek az idejét."

 

Költségvetés

 

"Január végén Földi László országgyűlési képviselő úr hozta Gulyás Gergely miniszter úrnak az üzenetét, hogy sürgősen a város anyagi helyzetéről készítsünk egy leltárt. Ez akkor elkészült. A tavaly december 22-ei kormánydöntés, amelyik a 4 milliárd forint bevétel alatti vállalkozások esetében az iparűzési adó felét elengedi, azért mondom, hogy felét, mert %-ról van szó és Cegléden 2%-ban van maximum az iparűzési adó; tehát akkor csak azzal tudtunk számolni, hogy mindenki igényli ezt és a korábbi évek adózását fogjuk figyelembe venni. Ennek alapján 350 millió forint körüli elvonásról lehet szó. Még most se tudom pontosan hogy mekkora ez az összeg. Holnap (2021. február 25. - a szerk.) lejár ez a határidő, ameddig a vállalkozásoknak nyilatkozniuk kell, hogy rájuk vonatkozik-e ez a jogszabály, illetve hogy élni kívánnak-e vele. Ebben a levélben azonban miniszter úr figyelmét felhívtam, hogy a város anyagi helyzetét komolyan érintette a korábbi döntés, mely szerint a gépkocsi súlyadót elvonták, ez 128 millió forint mínuszt jelentett. Illetve az idei évben 164 millió forint szolidaritási járulékot kell befizetni a költségvetésbe. Ez az adóerő-képesség alapján került jóváhagyásra. Az adóerő-képesség azt jelenti, hogy a város adóbevételének mekkora az egy főre eső nagysága. És ennek alapján határozza meg azt, hogy például milyen központi támogatást kaphatunk." Hozzátette: tavalyelőtt a 4-es főút építése kapcsán egy egyszeri, jelentősebb adóbevétel érkezett, ez megemelte az adóerő-képességét a városnak. "Ebből két dolog következett: az egyik hogy szolidaritási hozzájárulást kell fizetnünk, illetve például a szociális jellegű ellátásokból is 50 millió forintot elvontak. Akkor még nem beszélünk arról, hogy a parkolási díjat nem szedhettünk, bár korábban már, a kormányrendelet megjelenése előtt az éttermeknek, akiknek semmilyen bevételük nem volt, a helyiségek bérleti díját elengedtük. Ezek számításaink szerint havi 6.5-7 millió forint bevétel kiesést jelentenek. Tény és való, hogy a szolidaritási adót is figyelembe véve, 190 millió forinttal magasabb az idei évi támogatása a városnak, mint tavaly volt. De így is, a mostani ismereteink szerint 400 millió forintot meghaladó összeg a hiány és akkor még mindig nem tudjuk azt, hogy mennyivel csökken a vállalkozásoknak a bevétele."

 

Február 17-én jött a meghívó a 25.000. főnél több lélekszámmal rendelkező önkormányzatok vezetőinek a részére, melyben egyeztetésre hívták ezeknek a városoknak a polgármestereit a Miniszterelnökségre, ahol Gulyás Gergely miniszter, Pogácsás Tibor és Banai Péter Benő államtitkárok tartottak egy beszámolót. "Ezt követően egy kötetlen beszélgetés indult. Többen felvetették, ahogy a 25.000. fő alatti települések esetén visszapótlás történt, úgy az e fölötti települések esetén is, lakosságszám arányosan kellene. Miniszter úr egyértelművé tette, hogy nem így fog megtörténni, hanem egyenként fognak a települések polgármestereivel leülni és egyeztetnek majd akkor, amikor világossá válnak a végleges adatok. Itt a határidő az március 31-e, majd április közepén dönt a kormány a települések állami kompenzációjáról."

 

Szólt arról is, hogy a folyó beruházások esetében pandémia és egyéb okokból kifolyólag a költségek elszaladtak. "Hihetetlen mértékben megemelkedtek a beruházások költségei. Arra kaptunk ígéretet, hogy ezt a pótigényt érvényesíthetjük, tehát ki fogják fizetni a beruházásokhoz szükséges összegeket. Emlékeztettem miniszter urat arra, hogy amikor legutóbb Cegléden járt, (két éve lesz áprilisban) a Művelődési ház B épületének teljes rekonstrukciójának tervét adtak át neki, remélem, hogy nem felejtette el. Azt mondta, hogy készüljünk, hiszen az Európai Uniós forrásokból nem kizárt, hogy ilyen célokra is tudunk majd pályázni."

 

Befolyásoló tényezők

 

"Ilyen előzmények után készült el a költségvetés. Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy mindig valami közbejött. Vagy arról döntött a kormány, hogy ezt vagy azt engedjük el, vagy arról hogy az iparűzési adó egy részét elveszi, illetve otthagyja tulajdonképpen a vállalkozásoknál. Vagy későn döntött január végén a minimálbér emelésről, ami szintén befolyásolja a költségvetést, főleg a cégeknél, de egyéb területen is a dolgozókat érinti ez. Tehát ilyenkor mindig az volt a helyzet, hogy újra kellett tervezni a dolgokat, úgyhogy csak a köszönetemet tudom kifejezni a hivatal munkatársainak, hiszen a hivatalt sem kerülte ki a vírus. Mi volt az alapelvünk? Az, hogy ne kelljen munkavállalót elbocsátani. Természetesen a kormány a munkáltatók és munkavállalók között létrejött megállapodás szerinti 4 %-os béremelést mi is mindenki részére biztosítottuk. Úgy gondoltuk, hogy ha a minimálbér kapcsán kell valakinek emelni, akkor a többi munkavállaló bérét is illik megemelni." Elhangzott: összességében mintegy 11 és fél milliárd forint nagyságú a város költségvetése. A készítéskor mind a képviselők, mind az intézmények igényét kérték.

 

Beruházások

 

"A beruházások folytatódnak, épp tegnapelőtt (2021. február 22. - a szerk.) a kivitelezővel, illetve a Volánbusszal egyeztettünk a Jászberényi úti felüljáró beruházásával kapcsolatban. Március második felében indul a beruházás. Korábban arról volt szó, azt javasolták, hogy félpályás útlezárással, jelzőlámpával váltakozva biztosítsuk a forgalmat. Közlekedési szakembereknek az volt a véleménye, hogy jobb, ha kifelé folyamatosan biztosítjuk a forgalmat, tehát a városból kifelé történő autózással folyamatosan lehetőség van arra, hogy a fél útpályát használni tudjuk. Befelé viszont a városba, ugyanúgy ahogy a múltkor, kerülőutakon lehet majd menni. Erről folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot."

 

"A piac beruházásával kapcsolatban a kivitelezői szerződés a szolár energiát illetően a napokban aláírásra kerül. Az egyéb beruházás kapcsán új közbeszerzési eljárást kellett kiírni, mert az első nem járt eredménnyel. Bízom benne, hogy hamarosan ez is megvalósításra kerül."

 

A Nefelejcs utcai új bölcsőde kiviteli tervei február végére elkészülnek. Áprilisban várható a közbeszerzésnek a kiírása, nyáron a remények szerint a beruházás elindulhat, melynek határideje 2022. decembere.

 

Az Ipari II-es területnek az infrastrukturális ellátásának a beruházásai is folyamatban vannak. Áprilisban kezdődik itt az építkezés és 12 hónap a határidő, hogy befejezzék az ezzel kapcsolatos munkát.

 

A Szent Imre herceg utca teljes körű felújítása esetében is a kiviteli tervek készülnek. "Az építkezést június 15-étől tervezzük, hogy az a nyári szünet időszakába essen, és itt reményeink szerint 3 hónap alatt elkészülhet a munka."

 

A Vörösmarty téren egy kerékpárpark épül. Ez is pályázati pénzből megvalósuló projekt, nyáron a fiatalok birtokba vehetik ezt.

 

Az Aszaló utcai ivóvízhálózat bővítése áprilisban kezdődik. "Múltkor beszámoltam arról, hogy pályázaton jelentős összeget nyertünk a közterületi illegális hulladék eltávolítására, ez lényegében befejeződött. Itt egy offenzívába megy át a város. Ugyanis nem csak közterületen van illegális hulladékgyűjtés, hanem magánterületeken is. A törvény szigorával fogunk ez ellen fellépni, úgyhogy kérünk mindenkit, aki olyat tapasztal, hogy magánterületen illegális hulladék halmozódik föl, jelezze felénk. Nem egy ilyenről tudunk, rendőrségi feljelentéssel fogunk élni."

 

A Szolnoki úton tervezett Gulág Emlékhelynek a beruházása, Szakály professzor reményei szerint még idén elkezdődik - tájékoztatott a polgármester.

 

Korábban döntés született arról, hogy országzászló kerül felállításra. "Minden kész van, azt az alkalmat várjuk, amikor megfelelő körülmények között tudjuk felállítani ezt a zászlót. Úgy számolunk, amennyiben a pandémia engedi, ez június 4-én, a Trianon Emléknapon megtörténik.

 

"Az elmúlt hetekben részt vettem a kórház beruházás tervezői megbeszélésén. Azért kértem lehetőséget, mert minden alkalmat megragadok arra, hogy a beruházással egy időben a Széchenyi-Szolnoki-Törteli utak találkozásánál levő közlekedési csomópont helyzete megoldásra kerüljön. 250 ezres a szakrendelőnek az évi betegforgalma és elkezdődik az új szakrendelőnek az építése a kórház területén. Már most is időnként tűrhetetlen, ami ott kialakul, azt kértem, hogy azt ott valósítsák meg. A megvalósítási tervet is megrendeltük ezzel kapcsolatban."

Értékelés: 5/2

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk