Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Világversenyre készülnek az ifjúságiak

2021.02.02. 14:15 Rovat: Sport | Forrás: www.cegled.hu
Bíró Norbert (középen) reménykedik abban, hogy az idén már az ifik is versenyezhetnek / Fotó: Judoinfo.hu

Az Utanpotlassport munkatársa a férfi ifjúsági válogatott vezetőedzőjével, Bíró Norberttel beszélgetett arról, milyen hatással van az ifikre az, hogy az ő korosztályukban nem rendeztek Európa-bajnokságot 2020-ban.

A judósok többsége szerencsés volt 2020-ban, hiszen az Európa-bajnokságok többségét a koronavírus-járvány kellős közepén is megrendezték, kivéve az ifjúságiakét, akik egyetlen világversenyen sem léphettek tatamira. Mennyire volt korrekt a nemzetközi szövetség döntése? − tették fel a kérdést Bíró Norbertnek.

"Csak találgatni tudunk, hivatalos tájékoztatást ugyanis nem kaptunk arról, miért épp minket hagytak ki a sorból. Feltételezem, az lehet a háttérben, hogy száz százalékban tizennyolc éven aluliakról van szó, akik nem tudnak hivatalosan felelősséget vállalni a versenyzésükért. Nem tisztem megítélni, mennyire korrekt a lépés, de az biztos, hogy fájó volt, elsősorban a sportolóknak. A fiúk általában utolsóévesként érnek be igazán a mezőnybe, így a 2003-as születésűeknek volt a legrosszabb. Esetünkben három-négy srác jó eséllyel léphetett volna tatamira. Hozzáteszem, nem gondolom, hogy a válogatott szintű sportolók a történtek miatt felhagynak a judóval, de az biztos, hogy nem tett jót a motivációjuknak az elmúlt időszak."

A lányok között valóban más a helyzet: a legjobb ifjúsági versenyzők szerepelhettek a novemberi, poreci junior Európa-bajnokságon, amelyen az ifjúsági vb-harmadik Kriza Anna (52 kg, Miskolci VSC) az ötödik helyen zárt, az ifjúsági világbajnok Mamira Luca (48 kg, Toto Sport) pedig idő előtt búcsúzott. Utóbbi ráadásul még az idén is az ifjúsági mezőnyben küzdhet. Hogy melyik versenyeken, abban egyelőre senki sem lehet biztos.

"Az európai szövetség kiadta a versenynaptárt − folytatja Bíró Norbert. − Ha minden jól megy, az Európa-kupa-sorozat négy állomására is utazhatunk. Világbajnokságot nem, Európa-bajnokságot viszont rendeznek, júniusban. Az összes eseményt buborékrendszerben tartanák meg, mérget viszont nem vehetünk arra, hogy megvalósul a program. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy hiába vannak versenyek, ha a nemzetközi edzőtáborok elmaradnak, ebben az életszakaszban azok lennének a legfontosabbak. Noha a felnőttekkel és a juniorokkal edzenek itthon, nem ugyanaz, hiszen ők jóval fejlettebbek fizikailag, mint a velük egyidős judósok."

Bíró Norbert elmondta, a kételyek ellenére készülnek a viadalokra, februárban például két edzőtáborban is részt vesznek idehaza.

 

(judoinfo.hu)

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk