Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

2022 nyarára készülhet el az új Gál József Sportcsarnok

2021.01.31. 12:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
2022 nyarára készülhet el az új Gál József Sportcsarnok

Közel kétszer akkora, mint az eddigi, majdnem 6.000 négyzetméter nettó alapterületű lesz az épülő, vadonatúj Gál József Sportcsarnok. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2022 nyarán adják át a létesítményt. A csarnokkal kapcsolatos kérdésekre Dr. Csáky András polgármester válaszolt.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

- Eredetileg mikor kezdődött és záródott volna az építkezés?

 

- "Történészek" elmondása szerint 2014-ben, amikor Miniszterelnök Úr átadta a Rákóczi úti sportuszodát, meglátva a sportcsarnokot, utasította az ünnepségen szintén jelenlévő kancelláriaminisztert, hogy biztosítsanak forrást a sportlétesítmény felújítására. Isten malmai lassan őröltek. 2016 decemberében került sor a támogatási szerződés aláírására, mely 500 millió forintot biztosított a Ceglédi Kosárlabda Egyesület és a Ceglédi Kék Cápák Sportegyesület részére a sportcsarnok felújítása céljából. Két év állt rendelkezésre a beruházás befejezésére.

 

- Mi volt az oka a csúszásnak?

 

- A múlttal való foglalkozás nem viszi előre a dolgokat, engem csak a jövő érdekel. Amikor 2019 októberében polgármesterré választottak, még el sem kezdődött a felújítás, csupán az addig elköltött több mint 80 millió forint számlái álltak rendelkezésre. A Belügyminisztérium államtitkárával, Pogácsás Tibor úrral történt személyes egyeztetés eredményeképpen a korábban megítélt 500 millió forint és annak több mint 23 millió forintos kamata visszautalásra került, de néhány hét elteltével az 500 millió forintot a két egyesület ismételten megkapta. Ígérvényünk van arra, hogy az eddig elköltött pénz számláit is befogadják. Idén ősszel a beruházó kiválasztásra került és novemberben a bontási munkák elkezdődtek. A megkötött szerződések értelmében 2022. június végére a használatbavételi engedély is rendelkezésre kell, hogy álljon.

 

- Mennyivel tud majd többet az új csarnok?

 

- A felújítást követően az alapterület megközelítőleg kétszeresére növekszik, az új létesítmény nettó alapterülete 5.892 m2 lesz. Az építményen belül 2 db 40x20 méteres terem kerül kialakításra. Ez párhuzamos rendezvények megtartására ad lehetőséget. A versenycsarnok kétoldali lelátóval fog rendelkezni. Maga az épület a Rákóczi út felé, a strand kerítéséig terjed majd a tervek szerint, s a Gubody park irányába is egy ekkora résszel fog bővülni. Mind a Rákóczi, mind a Köztársaság út felé is szélesedik az építmény. A Gubody park fáit nem érinti a beruházás, ellenben az uszoda Rákóczi út felőli sarkában álló fa kivágásra kerül. A fa betegsége miatt már az elmúlt időszakban is javaslat hangzott el az eltávolítására, de ez most fog megtörténni. A parkolók az építési előírásnak megfelelően valósulnak meg a Köztársaság út felőli részen.

 

- Mekkora a beruházás költségvetése?

 

- Jelen ismereteink szerint a beruházás forrásigénye nettó 2,54 milliárd forint, melyből 0,5 milliárd forint az állami támogatás. Azért fogalmazok így, hogy jelen ismereteink szerint, mert a kiviteli tervek részben most készülnek, és ennek során törekszünk olyan technikai megoldások kialakítására, melyek a későbbi üzemeltetési költséget mérséklik. Ezen technikai megoldások módosíthatják a költségvetés nagyságát.

 

- Marad-e a név Gál József Sportcsarnok, és mi az átadás tervezett időpontja?

 

- Természetesen marad a jelenlegi elnevezés. Mint már korábban utaltam rá, a szerződésekben 2022. június 30. szerepel a végső átadás időpontjaként.

 

VGM

 

(Az írás a Ceglédi Hírmondó 2021. január 28-ai számában jelent meg.)

(Fotók: A Gál József Sportcsarnok bontási munkálatai 2021. január 29-én/Kisfaludi István)

Értékelés: 4/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk