Ceglédinfo

Hír, program

Vigyázat! Besurranó tolvajok!

2020.07.21. 14:15 Rovat: Kékfény | Forrás: www.cegled.hu
(A kép illusztráció!/Forrás: Shutterstock/lakaskultura.hu)

A kellemes idő beköszöntével minden évben megnő az úgynevezett besurranásos lopások száma. Az emberek örömmel engedik be a napsugarakat lakásukba, élvezik a kerti munkát, s utána a jól megérdemelt pihenést egy fa árnyékában. Szívesen beszélgetnek szomszédaikkal, barátaikkal a jó levegőn.

Mit kell tudnunk a besurranókról? A betörőkkel ellentétben nem feszegetnek zárakat, nem törnek be ablaküvegeket, és nem figyelik meg sokáig a célpontul kiszemelt helyeket. Általában egyedül dolgoznak és akár fényes nappal is beosonnak a házakba, lakásokba, könnyen és gyorsan megszerezhető értékeket lopnak el. Az esetek nagy részében alig egy percet tartózkodnak az épületben. Ha éjszaka jutnak be a házba, akár még a hálószobában is megfordulhatnak, míg a lakók alszanak.

 

Ahhoz, hogy megelőzzék a besurranásokat, az alábbi bűnmegelőzési szabályok betartását javasoljuk.

 

Amennyiben otthon tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévét néznek, pihennek, a tolvaj észrevétlenül magával viheti a bejárati ajtó közelében található értékeket. A zsákmány többnyire táska, személyes iratokkal, készpénzzel, látható helyen hagyott telefon, ékszer. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.

 

Ha csak rövid időre hagyják el otthonukat - vendég kikísérése, vagy ismerőssel váltanak pár szót - minden esetben zárják be az ajtót, ablakot, kaput!

 

Szellőztetéskor is legyenek óvatosak! A szúnyogháló nem véd meg a tolvajtól! Ne hagyják tárva-nyitva az ablakot, ha nem tartózkodnak a szobában! Elég egy pillanat, és a tolvaj már bent is van a lakásban, és viszi amit ér, és értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakokra is.               

 

A kertes házban lakók se felejtsék el, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a ház mögötti kertben dolgoznak vagy pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonukba, és észrevétlenül eltűnhet értékeikkel.

 

Ne felejtsék! Alkalom szüli a tolvajt!

 

A könnyelműségükkel ne segítsék hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz. Egy kis odafigyeléssel megóvhatják magukat az áldozattá válás kellemetlen, bosszantó következményeitől!

 

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget

a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Hirdetésszervezés

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk