Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Czigány Károlyt köszöntötték

2020.06.25. 18:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Czigány Károlyt köszöntötték
A testület a napirendek tárgyalása előtt köszöntötte Czigány Károlyt. Az elismert sportszakember 50 éve kezdte edzői pályafutását. 39 éve annak, hogy a ceglédi fiatalok az ő iránymutatásával ismerkednek az úszással.

Czigány Károly méltatása

 

Nincs olyan ember Cegléden, aki az elmúlt 39 évben úszni, vagy vízilabdázni tanult és ne ismerné Czigány Károly nevét. De persze őt nem csak az uszoda berkein belül megfordulók ismerik, hanem nyugodt szívvel kijelenthető, hogy talán az egész város. Nem csoda, hisz 1981 óta dolgozik városunkban, OB I-es és válogatott vízilabdázók sora került ki a kezei alól. Idén érkezett el edzői pályafutásának 50. évfordulójához, mely alkalomból szeretnénk megemlékezni róla, felidézni életútját.

 

Czigány Károly 1950-ben született, gyermekkorában Budafokon élt családjával és a labdarúgás nagy kedvelője volt. Ismerkedését a vízzel a BVSC-nél kezdte meg, ahol két évig úszni tanult, majd 1960-ban átkerült a vízilabda csapathoz, mely sportág azóta is a mindennapjai része.

 

Végig járta a szamárlétrát a BVSC utánpótlásában, majd 18 éves korában behívták katonának és a következő két évet a honvédségben töltötte. A leszerelése után ismét csatlakozott, akkor már a BVSC felnőtt csapatához, ahova sikerült magát beverekednie. Olyannyira, hogy 1968-tól egészen 1981-ig játszott a sárga-kék egyesület színeiben. Még játékos pályafutása alatt elkezdett edzősködni, 1970-től már az ifi csapatot irányította mindössze 22 évesen.

 

A BVSC-t játékosként magyar bajnoki bronzéremmel, ifi edzőként Országos Ifjúsági Kupa győztesként hagyta el 1981-ben a Ceglédi VSE kedvéért, ahol első körben 5 éves szerződést kapott. A BVSC mintájára teljesen újjáépítette a szakosztályt és néhány évvel később ez az eredményeken is elkezdett meglátszódni. A CVSE több korosztályban kezdtek el az országos bajnokságokban szerepelni, játékosai pedig megjelentek a különböző utánpótlás válogatottak játékoskereteiben.

 

A nála nevelkedő fiatal játékosok közül volt, aki korosztályos Európa-bajnok, volt aki - éppen fia személyében - korosztályos Világbajnoki ezüstérmes lett utánpótlás évei alatt.

 

 

Czigány Károly feltette hazánk vízilabda térképére városunkat. A legügyesebb játékosait sorra vitték el a patinás fővárosi klubok, de ők akár később a felnőtt válogatottba kerülve sem felejtették el korábbi mesterüket, aki megtanította számukra a vízilabdázás alapjait, ami nélkül nem érhettek volna fel a csúcsra.

 

Korábbi tanítványai közül lánya Czigány Dóra két olimpián is szerepelt, valamint Európa-bajnoki címet nyert a magyar női vízilabda válogatott oszlopos tagjaként. A Jansik testvérek szintén magyar válogatottságig vitték, Szilárd az utóbbi években mindent megnyert, amit klub szinten meglehet nyerni ebben a sportágban, a válogatott tagjaként, pedig Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Budapesten.

 

Látva a ceglédi sikereket az országos szövetség is számított munkájára, éveken keresztül segítette a különböző korosztályos válogatottak munkáját, így több játékos is megfordult a keze alatt, akik a mai felnőtt férfi magyar válogatott tagjai. 2015-ben életműdíjat kapott a Magyar Edzők Társaságától.

 

Egész pályafutása alatt fontos volt számára, hogy a nála nevelkedő gyermekeknek a sport mellett ugyanolyan fontos szerepet töltsön be a tanulás is. Elvárta játékosaitól, hogy tűzzenek ki maguk elé célokat, amit elszeretnének érni. Nem csak vízilabdára, tudatosságra, fegyelemre, az életre is nevelte őket.

 

És nagy örömünkre ez marad is így, hiszen Czigány Károly, aki április 11-én töltötte be 70. életévét, töretlen munkabírással és energiával továbbra is a medence partjáról oktatja az új generációt.

 

Kedves Károly!

 

Köszönjük mindazt a munkát, amelyet Cegléd sportéletében végzel ma is. További jó munkát és kiváló egészséget kívánunk Neked ehhez!

 

(Fotó: Szokolai Attila)

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk