Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Ferenczi Norbert: Nincs bajban az önkormányzat

2020.04.30. 08:00 Rovat: Közélet
Dr. Ferenczi Norbert, frakcióvezető

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége közlése szerint a kieső adóbevételek miatt idén számos önkormányzat kerülhet csődközeli helyzetbe. Dr. Ferenczi Norbert mint a ceglédi önkormányzat képviselő-testületében a többséget adó kormánypárti frakció vezetője értékelte számunkra a helyzetet. Összességében bizonyos kiadásokat át kell ütemezni, de nincs bajban az önkormányzat - tájékoztatott a frakcióvezető. Cikkünkből az is kiderül, melyik beruházásokat végzi el mindenképp az önkormányzat és hogy módosul-e az idei önkormányzati költségvetés.

Szükséges-e beruházásokat elhalasztani Cegléden idén? Ha igen melyik beruházások maradhatnak el?

 

Betervezett beruházás véglegesen nem maradhat el, legfeljebb a  költségvetési éven túlra tolódhat. Ez nyilván halasztást jelent, tehát a  válasz igen. Egyébként ezek a halasztások, nem csak, hogy szükségesek,  hanem meg is történtek. Polgármester úr a képviselőtestület hatáskörében  - mivel a katasztrófavédelmi törvény szerint veszélyhelyzetben nem  ülésezhetünk - eljárva meg is tette az saját erőforrásból megvalósuló  beruházások legtöbbje tekintetében. Oka az, hogy a legtöbb gazdasági  társaság komoly bevétel kieséssel küzd. Nem nehéz kitalálni, hogy ezek  közül a Fürdő, a Sportcsarnok és a Művelődési ház járnak az élen. Sajnos  a VÁRVAG Kft. is jelentős bérleti díjaktól eshet el a gazdasági élet  lassulásával. Hogy a helyzet normalizálódása után mire marad idei pénz,  azt a következő testületi ülésen jobban látjuk majd, hiszen akkor már  lesz alkalmunk a közvetlen tájékozódásra.

 

Mely beruházások azok, amelyekbe mindenképpen szükséges belefognia az önkormányzatnak?

 

Az elmúlt ciklusban elnyert pályázati támogatások másra nem  fordíthatók, így a Külső-Kátai úti kerékpáutat közvilágítással együtt be  kell fejezni. A Jászberényi útit hamarosan el kell kezdeni, de ebbe a  kategóriába tartozik a Ipari park bővítése és egy, az északi városrészt  érintő, csapadékvíz elvezetését szolgáló beruházás is. A Puskaporos utca  felújítási munkálatai már zajlanak is, de reményeim szerint a Kossuth  Ferenc utca Buszállomás felőli végéhez és a piaccsarnok felújításához is  hamarosan hozzákezdhetünk. A Pesti úti kerékpárút hosszabbítása kapcsán  is zajlanak már a geodéziai munkák.

 

Tervezi-e a többségi frakció, hogy javaslatot tesz az idei önkormányzati költségvetés módosítására?

 

Minden esztendőben többször is módosul a költségvetés. Negyedévente  egyszer az asztalra szokott kerülni, ez idén sem lesz másként. Saját  módosításainkra akkor fog sor kerülni, ha az általunk képviselt  körzetekben élők érdekei miatt ez szükségessé válik. Egyébként az első  negyedév adatai önmagukban nagyon kedvezőek, hiszen az elmúlt évihez  mérten 14 %-al több helyi adó bevétel realizálódott. Ugyanakkor  köziismert, hogy a védekezés bizonyos közös ráfordításokat is  megkövetel, illetve a Fürdő évi több tízmilliós bevétele nagyon  hiányozni fog a kasszából.

 

Összességében elmondható, hogy a likviditási nehézségek megelőzése  érdekében bizonyos kiadásokat át kell ütemezni és a bevételeket előre  kell hozni, de az Önkormányzat nincs bajban.

 

Kérdéseinkkel korábban kerestük a Polgármesteri Hivatalt is, ezidáig nem kaptunk választ. Amint megérkezik külön cikkben tesszük közzé őket. A helyzet értékelésére addig nem vállalkozunk.

 

FB

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk