Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Fontos tudnivalók a járványügyi intézkedésekről

2020.03.25. 10:45 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Fontos tudnivalók a járványügyi intézkedésekről

Ismét összeült a helyi operatív törzs Cegléden. Az ülést követően dr. Diósgyőri Gitta címzetes főjegyző tájékoztatott arról, hogy milyen intézkedések kerültek bevezetésre a veszélyhelyzet kapcsán.

Hivatali változások

 

Fontos változás, hogy a csütörtök mellett - ami eddig is ügyfélmentes nap volt -, a szerdai nap is az lesz. Ennek oka, hogy minimálisra csökkentsék a személyes találkozást, a személyes ügyfélforgalmat. "Kiment egy hirdetmény általam a múlt héten, aminek az a lényege, hogy csak olyanok jöjjenek be személyes ügyintézésre, akiknek halaszthatatlan ügyük van és jogszabály írja elő, hogy kötelező a személyes megjelenés. Gondolok itt a különböző nyilatkozatokra, amit csak saját maga tehet meg az ügyfél vagy házasságkötések bejelentkezésére, vagy anyakönyvi ügyintézésre." - tájékoztatott a jegyző. A házasságkötéseket egyelőre nem függesztették fel, azonban a házasodni kívánók és a tanúkon kívül maximum 20 fő lehet jelen. Fontos tudnivaló, hogy ha a kormány még szigorításokat ír elő ezzel kapcsolatban, akkor ez változhat. A járványügyi helyzetre való tekintettel visszakerül a bő 1 hónapja megszüntetett kék gyűjtőláda a Kossuth Ferenc utcai bejáratnál. A jegyző kéri a lakosságot, hogy oda helyezzék el kérelmüket. A személyes érintkezést csökkentve és elővigyázatossági okokból teljesen megszűnt a jegyzői és polgármesteri ügyfélfogadás is, e-mail-en és telefonon azonban a kapcsolattartás folyamatos. Ha valakinek mégis fontos a hivatalba személyesen mennie, előtte e-mailen vagy telefonon be kell jelentkeznie.

 

Bölcsődei- és óvodai ellátás, közétkeztetés

 

A jogszabály illetve a kormányrendelet előírja azt, hogy az önkormányzatnak kell gondoskodni a bölcsődei- és óvodai ellátásról. "Leültünk az intézményvezetőkkel egyeztetni és ezen a hétfőn már 3 óvoda van csak ügyeletben nyitva. Ez azt jelenti, hogy a Lövész utcai-, a Széchenyi úti- és a Pesti úti Óvoda lát el ügyeletet. A bölcsődénél pedig a Deák úti intézmény. Szintén önkormányzati feladat a gyermekétkeztetés biztosítása Cegléd területén belül." - mondta el dr. Diósgyőri Gitta. - "A város ellátja az önkormányzati tulajdonban levő bölcsődék, óvodák esetében az étkeztetést, valamint a tankerület működésében levő általános és középiskolák tekintetében is, erről is hirdetmény ment ki a lakosságnak, ahol pontosan meg lehet nézni, hogy hol vehetik igénybe a szokott módon a közétkeztetést 11 óra és 13 óra között. Kérek mindenkit, hogy csak egy ember menjen családonként, és tartsuk be a megfelelő távolságot egymástól."

 

Idősekről való gondoskodás

 

Szintén önkormányzati feladat az idősekről való gondoskodás. A jegyző arra kéri a 70 éven felüli lakosokat, hogy maradjanak otthon a saját védelmük érdekében. A helyi operatív törzsön belül a Közterület-felügyelet az, ami összefogja ezt a hivatalon belül. Továbbá van egy zöld szám, ami hétvégén is hívható: 06/80 200-064. "Ez a telefonszám ingyenesen hívható és ezen a számon fogadjuk azokat a hívásokat, akik gondoskodást igényelnek az önkormányzattól. Gondolok itt alapvető élelmiszer ellátásról, gyógyszer kiváltásról; ezekben az esetekben állunk rendelkezésükre, kérem, hívjanak minket bizalommal." Hozzátette: az idősek védelmét szorgalmazva a társasházakban is kihelyezésre került a hétvégén egy felhívás, ahol a zöldszám megtalálható, és amiben kérik az idős lakosságot, hogy vegyék ezt igénybe. A 70 éven felüliekről való gondoskodásban önkormányzati cégek is segítenek céges autók és emberek biztosításával, továbbá a Cegléden élő civil szervezetekkel is együttműködünk a feladat teljese körű és maradéktalan ellátása érdekében.

 

Fontos tudnivalók a járványügyi intézkedésekről

 

Hatósági karantén

 

Ugyancsak önkormányzati feladat a gondoskodás a kötelező hatósági karanténban levő személyekről. A tájékoztatás szerint Cegléden jelenleg 9 karanténban levő személy van. A jegyző hangsúlyozta: a kérdés, hogy ki az, akinek kötelező hatósági karanténba vonulnia. Két esetet ír elő a kormányrendelet. Az egyik, amikor az érintett országokból jön haza valaki, neki kötelező 14 napig karanténban tartózkodni. (Ez esetben még nem biztos, hogy beteg, de a 14 napot be kell tartani). Az érintett országok Irán, Kína, Korea, Izrael és Olaszország. A másik esetet képezik azok, akik feltételezhetően koronavírusos emberrel találkoztak, kerültek kapcsolatba. "Ezek a kötelező karantén formái, róluk az önkormányzat gondoskodik szintén a mezőőrök és a Közterület-felügyelet segítségével. Ha kérik, kimegyünk és ellátjuk őket alap élelmiszerrel. Vannak, akik önként vonulnak karanténba, az ő gondoskodásuk, ellátásuk nem az önkormányzat feladata, ez elsősorban a családé.

 

Játszóterek bezárása, üzletek és piac nyitvatartása

 

A múlt heti intézkedések között volt a játszóterek bezárása is, valamint megjelent a kormányrendeletben, hogy a kereskedelmi üzletek is csak 15 óráig lehetnek nyitva. "Ez jelen állás szerint a szolgáltatókra nem vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a fodrász, kozmetikus, etc. nyitva lehetnek 15 óra után is. Természetesen az lehet, hogy ezt tovább szigorítja majd a kormány." - tájékoztatott a jegyző. A pénteki napon a piacnál is korlátozások kerültek bevezetésre. Most jelenleg két kapun lehet bemenni, az egyik a Kossuth Ferenc utcai bejáratnál, a másik a hátsó, szabad levegőn levő bejárónál; ezeket biztonsági őrök figyelik. Zárt térben 30 embernél nem lehet több. - "Kérjük Önöket, hogy csak szükséges ideig tartózkodjanak a piacon, egyedül menjenek, és tartsák be az 1 méteres távolságot. Kérem továbbá, hogy ne fogdossák az élelmiszereket, hiszen a fertőzésveszély itt sokszorozódhat. Az ételeket árusító üzletekből vásárolt meleg ételeket se helyben fogyasszák el, hanem vigyék haza." A napi fogyasztási cikket árusító üzletek és a vendéglátó üzletek működésében is van egy könnyítés, ezt is egy kormányrendelet mondja ki. Mindenfajta bejelentés vagy engedély nélkül ők már kiszállíthatnak házhoz napi fogyasztási cikkeket, élelmiszert. Erre hívja fel a lakosság figyelmét, hogy aki teheti, éljen ezzel a szolgáltatással.

 

Háziorvosok, fogorvosok

 

Az egészségügyi alapellátás szintén önkormányzati feladat. Telefonon elérhetők az orvosok és telefonon keresztül állítják fel a diagnózist, tehát személyesen nem tudnak menni a lakosok az orvoshoz. Tegnapi információ, hogy a háziorvosok már a mentőszolgálatot is bevonhatják, azaz küldhetik a lakosokhoz mintavétel, vérvétel céljából. A fogorvosoknál is csak ügyelet van, őket is telefonon lehet elérni. Dr. Diósgyőri Gitta végezetül megköszönte a lakosság fegyelmezettségét és együttműködését, kérte, hogy továbbra is vigyázzunk egymásra és mindenki maradjon otthon.

 

A koronavírusról eddig közreadott közleményeket ITT tekintheti meg.

 

(Fotó: Szokolai Attila)

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk