Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Dr. Csáky András: Vigyázzunk magunkra és egymásra!

2020.03.23. 19:13 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Fotó: CTV

Egy Nemzet és főleg egy ember életében igen ritkán adódnak rendkívüli időszakok. Idősebb honfitársaink emlékezetében minden bizonnyal örökre bevésődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc dicsőséges napjai. Napjainkban nem kell fegyvert fognunk annak érdekébe, hogy életünket megvédjük. Az elrendelt előírások betartása már elegendő lehet arra, hogy elkerüljük a nagyobb bajt. Ezzel kapcsolatban engedjék meg, hogy néhány gondolatot megosszak Önökkel:

  • Az első szó a köszöneté. Hálásan köszönöm az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók áldozatos - fáradhatatlan - munkáját. Nélkülük ma jóval nagyobb lenne a baj.
  • A második szó is a köszöneté: köszönöm Önöknek, hogy többé - kevésbé betartva az előírásokat segítenek nekünk, hogy a járvány terjedését lelassítsuk. Köszönöm megértésüket és türelmüket.

 

Ahogy január végén országosan megalakult a járvánnyal kapcsolatos un. operatív törzs, Cegléden is folyamatosan ülésezik a járvánnyal kapcsolatos döntéseket előkészítő helyi operatív csapat. Javaslatukat is figyelembe véve döntöttem úgy, hogy a bölcsödék és óvodák zárjanak be. Ahogy az iskolákban, úgy ezen intézményekben is biztosított - azok számára akik nem tudják gyermekük felügyeletét megoldani - az ügyelet. Nagyon fontos, hogy minden igénylő számára biztosítjuk az ebédet. Ilyen jellegű igényüket az intézménynél kell jelezni és ott kapnak részletes felvilágosítást az étel átvételét illetően is.

 

Más! Nagyon fontos, hogy a 65 évnél idősebb honfitársaink maradjanak odahaza. Ők vannak leinkább kitéve annak, ha megfertőződnek, nagyon súlyos következményei lehetnek a megbetegedésüknek. Nemzetközi adatok szerint a koronavírus fertőzés következtében elhunytak több mint 90 %-a ebből a korosztályból kerül ki. A Családsegítő Központ munkatársai szükség esetén - bevásárlás, gyógyszerkiváltás, ügyintézés terén - segítséget nyújtanak az idős - elsősorban - egyedülálló személyek számára. A szolgálat a 06-70/935-8647-es telefonszámon vagy a csaladsegito.cegled@ckszsz.hu e-mail címen érhető el. Az önkormányzat minden hálózatból ingyenesen hívható zöld száma: 08-80/200-064. Ezen a telefonszámon kérhetnek segítséget azok az időskorúak, akiknek nem megoldott az alapvető élelmiszerek beszerzése, gyógyszerek kiváltása vagy halaszthatatlan hivatalos ügyek intézése.

 

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazon vállalkozásoknak, civil szervezeteknek, magánszemélyeknek, akik felhívásomra jelentkezve segítségüket felajánlották. Mindenkit lajstromba vettünk és szükség esetén igénybe is vesszük szolgálataikat. Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy a bajban a város lakossága összefog.

 

Visszatérve egy pillanatra a bevásárláshoz, azt lehetőség szerint egyedül bonyolítsák le. Mielőtt nekiindulunk, gondoljuk végig, de még jobb, ha leírjuk, hogy mit kívánunk beszerezni. A lehető legkevesebb időt töltsünk a közösségi terekben. Ezzel egyrészt csökkentjük a megfertőződés lehetőségét, másrészt - tekintve, hogy a legtöbb üzletbe csak korlátozott számba engednek be vásárlókat - honfitársaink bejutását is megkönnyítik. Vásárlás során a válogatható friss árut (péksütemény, piacon zöldség stb.) puszta kézzel ne fogják meg, használjanak erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy előadótéri műanyag zacskót, illetve kérjék az eladó segítségét. Lehetőség szerint tartsanak legalább 1 méteres távolságot a többi vásárlótól a kasszánál történő sorban álláskor is. Fizetéskor válasszák a bankkártyás fizetést, ezzel is csökkentve a kézpénzes forgalom általi fertőzés lehetőségét.

 

Néhány szó a szociális ellátásról. A szociális alapszolgáltatások közül az idősek klubjában az ellátás felfüggesztésre került. A szociális étkeztetésben részesülők az ebédet a Szolgáltatótól házhoz szállítva kapják meg. Központi rendelkezés alapján a bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményekben látogatási tilalom van, illetve március 17-től a lakók sem hagyhatják el az intézményt. Csomagot a Bajcsy-Zsilinszky úti otthonba a lakók részére névvel ellátva a portán adhatnak le.

 

A helyzetből adódóan az egészségügyi ellátásban is jelentős változások következtek be. A 65 évnél idősebb családorvos kollégák a közvetlen betegellátásban nem vesznek részt, rendelési időben telefonos konzultációt biztosítanak. Minden családorvosra érvényes, hogy amennyiben elfogyott a gyógyszerünk, vagy egyéb igazolásra van szükségünk azt is telefonon intézzük. Gyógyszert - a beteg TAJ számával - és saját személyünk igazolásával rokonuk, ismerősük is kiválthat a patikában. Panasz esetén is előbb telefonon konzultáljanak háziorvosukkal és az Ő tanácsuk szerint járjanak el.

 

A Kórházban látogatási tilalom van, csak sürgős eseteket látnak el. Az intézmény 3 telephelyén (Kórház, Rendelőintézet, Tüdőgondozó) belépési pontok kerültek kialakításra. Részletes tájékoztatás az önkormányzat és a kórház honlapján továbbá a kórház hivatalos Facebook oldalán érhető el. Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy minimálisra csökkentsük az egészségügyben dolgozókkal a személyes kapcsolatot, mert ha Ők megfertőződnek, nem lesz aki ellásson minket.

 

Az intézmények működésével kapcsolatos tudnivalók: Az Önkormányzati Hivatalban időpont egyeztetésre és telefonos ügyintézésre a következő telefonszámokon van lehetőség hivatali munkaidőben: 53/511-404 vagy 53/511-484. E-mail címünk: polgarmester@cegledph.hu A nap 24 órájában írhatnak levelet, ahogy tudok válaszolok.

 

Az ügyfélfogadás aktuális rendjéről telefonon érdeklődjenek vagy a cegled.hu honlapon közzétett információkból tájékozódjanak. Kérjük tekintsenek el a személyes megjelenéstől!

 

A Kossuth Múzeum, a Városi ( felnőtt és gyermek) Könyvtár, a Mozi, A Városi Sportcsarnok, a Sportuszoda, a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont továbbá a Kossuth Művelődési Központ betárt, a korábban meghirdetett programok és előadások elmaradnak. A változásokról az intézmények honlapjain lehet tájékozódni.

 

Kedves Ceglédiek!

 

Minden részletre nem tudtam most kitérni, ezért kérem ne habozzanak megkeresni telefonon de inkább elektronikus levél formájában.

 

Mondandómat szeretném azért valami jó hírrel zárni. Jelen időpontig nincs tudomásunk arról, hogy ceglédi lakos korona vírussal fertőződött volna. Az eddig elvégzett tesztek mindegyike negatív volt. Karanténba is csupán azért kerültek ceglédi honfitársaink, mert fertőzött területről (feltehetően Olaszország) tértek haza, de mindegyikük jól van, nem mutatják a betegség tüneteit. Kérem vigyázzanak magukra és egymásra. Biztos vagyok benne, hogy lélekben megerősödve foguk kikerülni ebből a válságos helyzetből. Isten áldja Önöket.

 

2020. március 23.

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk