Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Tájkép költségvetés előtt

2020.01.27. 08:00 Rovat: Közélet
Tájkép költségvetés előtt

Facebook bejegyzés miatt robbant ki virtuális adok-kapok a januári testületi ülés idejének környékén. A Fidesz frakcióvezetője - Dr. Ferenczi Norbert - a frakciója által támogatott kérdéseket pontokba szedve osztotta meg ismerőseivel és követőivel. A bejegyzés végén utalt a folyamatban lévő költségvetési tárgyalásokra, és reményét fejezte ki, hogy a frissen megválasztott Dr. Csáky András "a fejlődés útján tartja majd városunkat". Cegléd város polgármestere azonban hozzászólásban reagált.

Dr. Csáky András azt írta:
"Igaza van frakcióvezető úrnak, gőzerővel folynak a költségvetéssel kapcsolatos munkák. A nagyszámú kifizetetlen korábbi számlák és az a tény, hogy egy fillér nélkül vettem át az önkormányzat vezetését, nem könnyít meg a helyzetet." Majd szót ejtett a személyi változásokról is: az aljegyző és a pénzügyi vezető távozásáról.


A vitában olvasható volt többek között Kovács Gábor, korábbi tanácsadó hozzászólása is, aki az átadás-átvételi dokumentum másolatát is csatolta.


Ennek kapcsán kerestem meg az érintett feleket, Cegléd polgármesterét, Dr. Csáky Andrást és a Fidesz frakcióvezetőjét Dr. Ferenczi Norbertet, hogy végére is járjunk: mennyire kell összehúzni a nadrágszíjat?

A Kovács Gábor által megosztott dokumentum alapján láthatjuk a 2019. szeptember 30-i és október 22-i egyenleget. Hogy áll a város?


Ezzel kapcsolatban Dr. Csáky András arról tájékoztatott, hogy a figyelmes olvasó láthatja, hogy ezek a pénzek nem szabadon felhasználható, hanem lekötött, bizonyos célokra fenntartott összegek - Az azokon túli tételek igen csekély összegűek. Ezt megelőzően a 4-es út építése miatt volt plusz bevétel, de most 40-60%-kal kevesebb támogatást kap a város. Kérdésemre, hogy mekkora a baj, megnyugtatóan felel: sakkoznak az összegekkel, de nem szeretne pánikot, mindent meg fognak oldani. Reményét fejezi ki a tekintetben, hogy a képviselők a jövőben önmérsékletet fognak tanúsítani.


Dr. Ferenczi Norbert megkeresésemre a következőkről tájékoztatott:
"Tartozás és lejárt határidejű számlák nélkül történt meg az átadás-átvétel. Ugyanakkor az önkormányzat bankszámla egyenlege napról-napra változik, bevételek (adóbefizetés, állami normatíva, ...) folyamatosan érkeznek, ahogy kiadásait, fizetési kötelezettségeit is folyamatosan teljesíti városunk.
A tisztán látás érdekében havi tájékoztatást kértünk a pénzügyi helyzetről a nyilvános testületi ülésekre, ezen keresztül nyomon tudja majd mindenki követni a likviditási helyzet alakulását.
A költségvetési év december 31.-vel zárul, ha polgármester úr a 2020-as évben több megtakarítást és kevesebb fejlesztést szeretne, akkor az a februárban beterjesztendő költségvetésből ki fog derülni.
Tudnivaló az is, hogy likvid pénzeszközök az adó feltöltésekor nagy mennyiségben állnak rendelkezésre, máskor meg alig, de ez a fejlesztéseket nem befolyásolja. Az azokra rendelkezésre álló összegek egyébként is legtöbbször állami, vagy uniós támogatásból érkeznek és másra nem felhasználhatók (közműfejlesztés, Ipari park 2 ütem, Jászberényi úti kerékpár út, Külterületi utak, Sportcsarnok). Az elmúlt évben egyébként a költségvetés több mint negyven százalékát a felhalmozási, azaz a fejlesztési kiadások képezték. Bizony az utak, járdák, középületek állapota meg is követeli ezt az arányt, mert ezek nincsenek tekintettel a polgármester vagy akár a testületi tagok személyében bekövetkezett változásokra."

 

Várakozva állunk a 2020 februárjában esedékes költségvetési tárgyalás előtt: mit tervez a polgármester, és milyen tervei vannak a két frakciónak? Milyen fejlesztések férnek bele a büdzsébe? Egy biztos: a testület egyöntetű érdeke, hogy a várost a fejlődés útján tartsák.

 

Obrácz-Nagy Ágnes

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk