Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Újévi köszöntő

2020.01.11. 11:57 Rovat: Közélet
Újévi köszöntő

Mindent úgy alakítottam, hogy azt képviseljem, amit a ceglédi polgárok javasolnak - fogalmazott az újévi fogadáson Dr. Csáky András polgármester. A programon többek között részt vettek a város vezetői, intézmények vezetői, egyházak képviselői, gazdasági társaságok vezetői, vállalkozók, kulturális és civil szervezetek képviselői.

Dr. Csáky András polgármester ünnepi köszöntője:

 

                             Új évünk boldogsága, csak a közösség erejétől függhet!                            

 

Nem egészen két hete léptünk be a második évezred második évtizedébe. Nem nehéz megjósolni, hogy ez nagyon fontos évtized lesz az életünkben, hiszen vagy élhetőbbé tesszük ezt a Földet minden értelemben, vagy tovább csúszunk azon a lejtőn, amelyen, sajnos, már elindultunk. Természetesen nem mi fogjuk befolyásolni a világ nagy összefüggéseit. Ez a befolyásolási szándék olykor még  néhány, önmagát túlképzelő ország vezető politikusának sem áll túl jól, de ettől még a változás igénye és kényszere tagadhatatlan szerte a világon. Ezt az igényt még egy ilyen történelmileg megszentelődött egykori kis mezővárosnak is észre kell vennie. De egyáltalán nem mindegy, hogy mire miképpen reagálunk. Igen, észre kell vennünk, hogy újrarendeződik a világ, és abban nekünk is az a kikerülhetetlen feladatunk, hogy önmagunkat meg nem tagadva, igazodjunk az idő szavához.

 

Akik jól ismernek, talán már megszokták és elfogadják, hogy amikor én a keresztény-keresztyén gyökereinkre hivatkozom, sohasem azoknak a hitét vagy hitetlenségét vonom kétségbe, akiknek más a meggyőződésük. Csupán olyan, mindannyiunk számára elfogadható közös értékeket szeretnék megerősíteni, amely által egymásra figyelő, becsületes közösségben élhetünk, ahol mindenki tiszta lapokkal játszik, és nem célja, hogy aki becsületes, az szenvedjen is meg érte.

 

Az elmúlt évszázadok folyamán többször is volt olyan élményük az elődeinknek, hogy a világ megint újra és újra át akar és át fog rendeződni. De, gondolták, hogy nem mindig jó irányba. És mit tesz Isten? Valóban volt olyan, hogy nem volt jó, sőt rossz volt az irány.

 

Hangsúlyozom: Elődeinknek ebből az élményéből azt is megtanulhattuk, hogy akkor biztosan tragédia következik be, ha kizárólag egyetlen ember akarja megmondani, hogy mi történjen a többi százmillióval.

 

Megtévesztő lehet, hogy ugyancsak a történelem tanúsága szerint annak az embernek mindig voltak feltétel nélküli, megfélemlített vagy csak megvásárolható hívei.

 

De a történelem legnagyobb tanulsága mégiscsak az, hogy minden ilyen korszak végén eljön az igazság pillanata.

 

Miért is? Mert az álság, a hazugság, mások becsapása, sok kisemmizett szenvedő lenézése rendkívül múlékony. Megszenvedték ezt diktátorok birodalma, és megszenvedték a kisebb országok is. Megszenvedtük mi is a magunkét. Az igazság pillanatának eljövetelére mutat 1956 és a sokak által kétségbevont 1990-es történelmi változás is.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Ne higgyék, hogy az év eleji napok hangulatában kalandoztam el a hit és a történelem világába! Nem. A legkomolyabb dolgainkról beszélek, a saját ügyeinkről. A máról.

 

Tavaly ősszel megtörténtek az önkormányzati választások, és most jön az első alkalom, hogy az akkor megfogalmazott elképzelésekből amennyit a körülmények engednek, megpróbáljunk megvalósítani.

 

Többször mondtam már, és nem felejtem, hogy az ígéreteim szellemében élek, és eleve mindent úgy alakítottam, hogy azt képviseljem, amit a ceglédi polgárok javasolnak. Megkérdeztem Önöket, miben milyen és milyen mértékű változást akarnak. Lehetőséget teremtettem, hogy mindenki, akiben van erre szándék, elmondhassa mit lát jónak, megőrzendőnek, mit akar másképpen, és mit tart a legfontosabbnak ahhoz, hogy a ceglédiek jól érezhessék magukat a saját városukban.

 

Engem még most is örömmel tölt el, hogy milyen sokan válaszoltak és valóban érdembeli javaslataik voltak.

 

Az állandó figyelmük és támogatásuk nélkül valódi eredményeket elérni nem fogunk. Ezért beszéltem most talán a szokásosnál többet és történelmibbet a közösségről, amelybe mindenki beletartozik, ha a feladatok teljesítésében is megtaláljuk egymást.

 

Most a költségvetés végső formába öntése folyik. Megvallom őszintén kissé aggódva tekintek az idei esztendő elé. Az idei évet terhelő kötelezettség vállalásokkal és a helyenként drasztikusan csökkenő központi támogatásokkal nagyon nehéz feladat vár ránk.  Természetesen épp úgy, mint eddig is, mindenről tájékoztatni fogom a ceglédieket. Úgy gondolom, lesz mire figyelniük. Mindezek ellenére vallom, hogy összefogással, toleranciával, empátiával, türelemmel - közösen - meg tudjuk oldani az előttünk álló feladatokat. Ehhez kérném segítségüket, egyben megköszönve az eddigieket. Új évünk boldogsága csak a közösség erejétől függhet.

 

E gondolatok jegyében kívánok Önöknek és a város minden lakójának sikerekben gazdag új esztendőt. Isten éltessen mindannyiukat.

 

Cegléd, 2020. január 10.

 

Fotó: Kisfaludi István

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk