Ceglédinfo

Hír, program

A szolgáltatás kiépítése csak a kezdet - köztéri wifi épülhet Cegléden

2019.10.27. 11:03 Rovat: Közélet
A szolgáltatás kiépítése csak a kezdet - köztéri wifi épülhet Cegléden

Köztéri wifit építhet ki Cegléd az Európai Bizottság pályázatának köszönhetően, több ezer európai településhez hasonlóan. Oda kell azonban figyelni a biztonsági színvonalra és a működtetés költségeire. A WIFI4EU kezdeményezésről Szebeni Dávid ceglédi származású közgazdászt, az Enrawell csoport stratégiai igazgatóját kérdeztük, aki óva intette az önkormányzatokat attól, hogy pusztán a legolcsóbb telepítés szempontja alapján válasszanak kivitelezőt.

"A WIFI4EU egy előremutató európai kezdeményezés. Immáron a harmadik körben hirdettek nyerteseket, ebben nyert Cegléd is. A környékről egyébként eddig Tápiószentmárton és Tápiószele szerepelt sikerrel. A nyertesek nem közvetlenül pénzre, hanem voucherekre, ha úgy tetszik kuponokra pályáztak, ami 15 000 euró értékben beváltható a köztéri wifit kiépítő kisebb-nagyobb szolgáltatóknál. Amikor szolgáltatót választanak, a településeknek mérlegelniük kell az üzemeltetési költséget és a biztonságot is. A szolgáltatás kiépítése csak a kezdet, azt költséghatékonyan fenn is kell tartani és a működtetés színvonalában különbözőek a szolgáltatók. Az infokommunikációs hálózat védelme napjaink egyik hangsúlyos kérdése. Olyan technológiát kell kiépíteni, amit nem törnek fel rutinszerűen tizenévesek és még kellő biztonság esetén is az a legjobb, ha teljesen elkülönül a köztéri wifi az önkormányzati hivatalok által használt belső hálózattól. Cegléden előny, hogy a Kossuth téren tesztjelleggel bevezetett köztéri wifi tapasztalataira lehet építkezni." - mondta el a stratégiai igazgató.

 

Érdekességként Szebeni Dávid megjegyezte, hogy nem volt zökkenőmentes az Európai Bizottság pályázata. A teljes legelső európai 2018-as pályázati kört meg kellett ismételni a jelentkezések lezárulta után egy, a teljes rendszert érintő technikai hiba miatt.

 

(Fotó: Pixabay)

Értékelés: 5/2

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Aktuális programok

Hirdetésszervezés

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk