Ceglédinfo

Hír, program

Tájékoztató a közvilágítás ki- és bekapcsolásáról

2019.06.26. 10:33 [szok] Rovat: Közélet
Fotó: cegledikozvilagitas.hu

A közvilágítás ki- és bekapcsolása egy tapasztalati úton meghatározott, a napkeltéhez és a napnyugtához igazodó, az NKM Áramhálózati Kft. Elosztói Üzletszabályzatában rögzített közvilágítási naptár szerint történik, melyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagy jóvá.

A szolgáltató a közvilágítás bekapcsolása szempontjából két körzetet különböztet meg, "keleti" valamint az "észak, déli és nyugati" körzetet, melyhez Cegléd is tartozik. A közvilágítási naptár az év összes napjára vonatkozóan tartalmazza a bekapcsolási és a kikapcsolási időpontokat az adott évszaknak megfelelően. Ezen időpontok már hosszú évek óta változatlanok, semmilyen összefüggésben nincsenek a hagyományos lámpatestek LED-es lámpatestekre történő cseréjével.

 

A naptár szerint 10 napos ciklusokban egész évre meghatározott ki- és bekapcsolási idő szerint történik a kapcsolás, melynek vezérlését számítógépek végzik, azaz a rendszer teljesen automatizált.

 

A rendszer az időjárási körülményeket nem tudja figyelembe venni, így előfordulhat, hogy borús, esős idő esetén a lámpák kikapcsolásakor, vagy bekapcsolásakor még sötét van, mely valóban zavaró lehet. A naptárban jelzett időpontokhoz képest 1-2 perc eltérést is előfordulhat, miután a közvilágításhoz hasonlóan, az országosan vezényelt éjszakai áram is rádiófrekvenciával vezérelt. Ha mindkettő bekapcsolásának időpontja egy időbe esik, a közvilágítás pár perccel később kapcsol.

 

A csatolt közvilágítási naptár csak az NKM Áramhálózati Kft. körzeteire vonatkozik, így olyan városokban, ahol nem az NKM a szolgáltató a közvilágítási naptár, így a lámpák ki- és bekapcsolásának időpontja ettől eltér. (Pl: Ez a helyzet Szolnokon, vagy Abonyban is.)

 

Az áramszolgáltató tájékoztatása szerint a közvilágítás vezérlése szempontjából Cegléd alállomásnak minősül, mely alállomáshoz több önkormányzat is tartozik Cegléden kívül. Cegléd leszakaszolása önmagában nem lehetséges. A közvilágítási naptár módosításához az összes többi - az alállomáshoz tartozó - önkormányzat hozzájárulása, és az ehhez kapcsolódó költségek viselése szükséges.

 

Cegléd Város Önkormányzata

 

Értékelés: 5/3

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Hirdetésszervezés

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk