Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Digitális Közösségi Alkotóműhely a Bemben

2019.05.17. 11:23 Rovat: Közélet
Digitális Közösségi Alkotóműhely a Bemben

Digitális Közösségi Alkotóműhelyt (DKA) adtak át ünnepélyes keretek között a Ceglédi SZC Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolában május 16-án. Földi László országgyűlésii képviselő arról beszélt, hogy a Parlament által jóváhagyott törvényben rögzített új szakképzési rendszer egyre inkább megmutatja pozitív hatását s a honatyának több vállalkozó mondta, hogy a duális képzés meghozza a gyümölcsét.

"Bízom benne, ha ez a rendszer tejesen beépül a szakmunkásképzésbe, akkor jó szakemberek sokasága kerül ki a mind erőteljesebben fejlődő gazdaságba" A szakmunkásképzés fontosságát nyomatékosította azzal is, hogy az Infineon Technologies vállalatcsoport 32 milliárd forintos beruházást hajt végre ceglédi gyárában, a fejlesztés 275 új munkahelyet teremt,- hangsúlyozta a politikus. Kucsák László a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a Földi László által említett Szakképzési Stratégia 4.0 szabályozásról ismertette, hogy abban a négyes szám az ipari forradalom most zajló 4. szakaszát jelenti. Az elnök többek között arról szólt, hogy a mai tanulóknak már a mindennapi munkájuk szerves részét képezi a robotika, az informatika, amire fel kell őket készíteni. Kiemelt cél, hogy karrierlehetőséget lássanak maguk előtt a fiatalok a szakképzésben. Jó lehetőség erre a most átadott DKA műhely, amely segít a lemorzsolódás csökkentésében is.

 

Dr. Ferenczi Norbert a Ceglédi Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte, hogy a Digitális Alkotóműhelyeknek fontos szerepük van a diákok lemorzsolódása csökkentésében és abban, hogy mind nagyobb számban jöjjenek tanulni ebbe az intézménybe a gyerekek. A kancellár beszélt még a felnőttképzés piacképességének fontosságáról. Végül megemlítette, hogy megtörténtek az előzetes egyeztetések az Infineonnál várható komoly létszámfejlesztésből adódó szakképzés feltételeiről. Fernengel Katalin intézményvezető a 135 éves múlttal rendelkező iskola fejlődéséről és képzési rendszeréről adott rövid tájékoztatást ismertetve, hogy a 798 tanulójukból 186-an vesznek részt felnőttképzésben. Az igazgatónő ismertette diákjaik sikereit a különféle országos tanulmányi versenyeken. Megemlítette a "Határon túl" és az "Erasmus" programokon belül a külföldi tapasztalatcserére utaztatásban szerzett tapasztalataikat. Arról is szót ejtett, hogy a duális képzésbe bekapcsolódó cégek bevonásával évente konferencián értékelik a tapasztalataikat és további feladataikat az együttműködés még sikeresebbé tétele érdekében.

 

Bambuk László program menedzser részletesen bemutatta az 5 intézmény 269,7 millió forintos közös projektjének elemeit. Amelynek kiemelt célja az iskolai lemorzsolódás minimálisra csökkentése, illetve az, hogy senki se hagyja el az iskolát végzettség nélkül. Kiemelten foglalkoznak a hátrányos helyzetű tanulóik matematikai és szövegértési kompetenciája növelésével, amire a tanárokat külön képzés során készítik fel. A DKA-ban a legkorszerűbb technikai, informatikai eszközök segítik a diákok oktatását, a XXI. századi technikák elsajátításában, amelynek alapvető eleme a digitalizáció és az informatika. Megkülönböztetett figyelmet folytatnak a kiscsoportokban oktatott tanulók életpálya-építésére, a tananyagfejlesztésre, továbbá az új eszközök használatának. Megtudtuk, hogy 179 tanulóból 30 csoportot alakítottak és 30 tanár foglalkozik velük. A pedagógusok lehető leghatékonyabb pályaorientációs és pályakorrekciós lehetőségeket biztosítják. A programmenedzser bejelentette, hogy a Digitális Közösségi Alkotóműhely egy olyan speciális oktatási és közösségi tér, amelyben nem csupán a pályaválasztás előtt álló érdeklődők, de az iskolák tanulói is - a tanult szakmájuktól függetlenül - szabadon kipróbálhatják magukat a különböző technológiai lehetőségek igénybevételével. a DKA az említetteken túl azonban közösségi szempontból is kiemelt jelentőséggel bír.

 

Kőhalmi Dezső

 

További képeket ITT talál.

Értékelés: 5/3

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk