Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Merre van előre? - A ceglédi iparfejlesztés útkeresése

2022.06.23. 14:30 Rovat: Közélet
Merre van előre? - A ceglédi iparfejlesztés útkeresése

A ceglédi gazdasági-ipari területek jövőjéről tartott közös rendezvényt a Ceglédi Szakképzési Centrum és a Településfejlesztési Szövetség. A ceglédi fejlesztési és szakképzési lehetőségekről szóló előadások után a résztvevő vállalkozások saját meglátásaikkal egészítették ki az elhangzottakat.

 

Földi László országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: Cegléd számára meghatározó lehetőség az M4 gyorsforgalmi út megépülése és az, hogy a Budapestről történő leválással az új EU pályázati ciklusban Cegléd is jóval több uniós forráshoz juthat. A honatya bizakodó Cegléd jövőbeli lehetőségeit illetően, amelyre az M5 autópálya mentén a korábbi években megfigyelhető fejlődést állította példaként.

 

Dr. Ferenczi Norbert, a Ceglédi Szakképzési Centrum kancellárja röviden bemutatta azt a hat önkormányzati területet, amelyen lehetőség van nagyobb méretű iparfejlesztésre és a területek értékesítésére. A kancellár kiemelte a helyi együttműködés és a maihoz hasonló beszélgetések fontosságát a helyes fejlesztési irányok megtalálásában. A gazdasági-ipari területek fejlesztése ugyanis nem egyszerű, számos konfliktust és buktatót is magában rejt, ezért nyitott az észrevételekre, javaslatokra.

 

“180 milliárd forint. Ennyi árbevételt termelnek a ceglédi vállalkozások átlagosan egy évben összesen. Ez jelentős összeg és megerősíti azt az elvet, hogy nem lehetséges sikeres helyi gazdaságfejlesztés a térség vállalkozásaival való partnerség nélkül." - mondta el Szebeni Dávid, a Településfejlesztési Szövetség elnöke. “Ha figyelembe vesszük, hogy a ceglédi vállalkozások összesen évente átlagosan 10 milliárd forint eredményt érnek el és ennek megközelítőleg harmada az Északi Ipari-Kereskedelmi Övezetben történik érthető, hogy miért szükséges kiemelten kezelni az itteni ipari park fejlesztéseket, mint az Ipari Park 2 és Ipari Park 3. projekt." - tette hozzá.

 

Vasvári Csaba, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője megismertette a jelenlévőket a két ipari park fejlesztés állásával, amelyek egybefüggő területet alkotnak az Ipartelepi út, az Infineon, a városi vízmű, az M4 szervízút és a városi szennyvíztelep között. Az önkormányzati Ipari Park 2. 15,5 hektárjának értékesítése indulhat meg hamarabb, ugyanakkor bíznak az Ipari Park 3. fejlesztésre benyújtott pályázat eredményességében is. A pályázatból többek között megépülhet az úgynevezett nyugati feltáró út és újabb területek válnak értékesebbé. Az önkormányzati cég vezetője hangsúlyozta, hogy a fejlesztések célja többek között az, hogy a ceglédieknek helyben teremthessenek a vállalkozások munkalehetőségeket.

 

Berényi Csaba, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. innovációs és technológiai tanácsadója az okosváros fejlesztések módszerét mutatta be, amelynek során fontosnak tartja, hogy Ceglédre szabott megoldások szülessenek nem pedig teljes mértékben más városoktól átvett fejlesztési elemek.

 

A megújult szakképzési rendszerről beszélt Buncsák Gábor, a Ceglédi Szakképzési Centrum főigazgatója. A szakképzett munkaerő megléte egy városban létfontosságú a munkaadóknak. Ezt szem előtt tartva a Szakképzési Centrum több rugalmas lehetőséget is kínál a vállalkozásoknak tanulók foglalkoztatására, amelyre adókedvezményeket is igénybe vehetnek. Programjaik célja, hogy minden tanuló személyre szabható módon megtalálja saját ideális tanulási pályáját és minimálisra csökkenjen a lemorzsolódás.

 

Az előadások után a résztvevő vállalkozások saját, hasznos meglátásaikkal egészítették ki az elhangzottakat, ötleteket adva, hogyan lehetne javítani akár a szakképzés rendszerén, akár az iparterületek fejlesztési elképzelésein.

 

A rendezvénysorozat várhatóan ősszel folytatódik újabb meghívottakkal és vendégekkel.

 

Fotó: Földi László Facebook oldala

Értékelés: 5/5

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk