Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

A munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam és a biztonságos munkavégzés

2022.04.30. 20:23 Rovat: Kékfény
A munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam és a biztonságos munkavégzés

Váratlan egészségügyi vészhelyzetek bármelyik munkahelyen előfordulhatnak. Ilyen esetekben az azonnali reakció akár életet is menthet. Épp ezért fontos, hogy minden cég rendelkezzen egy kijelölt elsősegélynyújtóval, aki bármely szituációban képes higgadtan és szakszerűen eljárni.

 

 

Munkakörtől függően különböző fokú veszélyhelyzetek adódhatnak. Egyes munkák potenciális veszélyesebbek, mint mások, ám ezek jellemzően szigorúbb előírások mentén működnek. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy bizonyos veszélyes szituációk bármilyen munka esetén előfordulhatnak. Ezek nyilván mások egy alpinistánál, mint például egy irodistánál, de a lényeg az, hogy felkészülten érjen minket az egészségügyi vészhelyzet. Ehhez pedig mindenképpen szükség van legalább egy olyan személyre, aki képes megkezdeni a bajbajutottak ellátását.

 

Egészségügyi veszélyhelyzet ugyanúgy lehet egy baleset, mint egy hirtelen rosszullét, vagy más probléma. Egy munkavállalótól természetesen nem várhatjuk el, hogy minden helyzetre azonnal találjon megoldást. Az ide vonatkozó eljárásrend ismerete és az alapvető elsősegélynyújtó technikák alkalmazása ugyanakkor akár életet is menthet. A gyors beavatkozás sok szituációban döntő lehet. Egy munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam pedig éppen az ilyen helyzetekre készíti fel a résztvevőket.

 

A képzésről röviden

 

Rendkívül röviden összefoglalva a munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam célja olyan munkavállalók képzése, akik munkahelyi balesetek során megfelelő hozzáértéssel képesek ellátni a rászoruló kollégákat. Ehhez természetesen nélkülözhetetlen elsajátítani az alapvető tudnivalókat az elsősegélynyújtásra vonatkozóan. Ez ugyanúgy vonatkozik a különböző szabályokra, fogalmakra és módszerekre is. Az elsősegélynyújtás egyik fontos alapeleme egy kapcsolódó eljárásrend, melynek helyes betartása nagyobb eséllyel vezet sikeres elsősegélynyújtáshoz.

 

A munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam során fontos szerephez jutnak a gyakorlati feladatok is. Mivel éles helyzetben az elméleti háttér önmagában nem lenne elég. A különböző elsősegélynyújtó technikák mellett a résztvevők megtanulják az újraélesztéshez kapcsolódó teendőket is. Az erre szolgáló bábun bárki elsajátíthatja a szívmasszázs módszertanát, illetve a defibrillátor működésével és alkalmazásával is tisztába kerül. Az újraélesztéshez kapcsolódó tudásanyag átadása a munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam fontos eleme, hiszen egy ilyen szituációban az azonnali cselekvés ténylegesen életet menthet.

 

 

A munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam és a biztonságos munkavégzés

 

A fenntartható tudás

 

A fentiekből is jól látszik, hogy egy cég számára nélkülözhetetlen egy képzett, elsősegélynyújtásra képes alkalmazott. Sőt, mi több, a tűz- és munkavédelmi előadásokon rendre elhangzik, hogy egyenesen kötelező lenne ilyen munkavállalóval rendelkeznie a cégeknek. A munkahelyi elsősegély tanfolyam erre költséghatékony megoldást nyújt, így gyakorlatilag minden cég és vállalkozás jól megfontolt érdeke, hogy delegáljon valakit egy ilyen képzésre. Ez elősegíti munkavállalóik biztonságát és életvédelmét.

 

Az elsajátított tananyag a későbbiekben is elérhető, előhívható és fontos is, hogy a tanfolyamot elvégzett munkavállalók folyamatosan frissen tartsák tudásukat. Ezzel együtt nem árt lekövetniük az eljárásrend esetleges frissítéseit és változásait is. A munkahelyi elsősegély tanfolyam felkészíti a résztvevőket a váratlan helyzetekre, ám mégis jobb, ha ezek nem következnek be. Ettől függetlenül a folyamatos készenlét nélkülözhetetlen.

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk