Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Polgármesteri beszámoló

2022.01.26. 16:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Polgármesteri beszámoló

Idei első polgármesteri beszámolóját tartotta dr. Csáky András tegnap este - a járványügyi helyzetre való tekintettel ezúttal is online. A városvezető a decemberi és januári Képviselő-testületi ülés főbb döntéseiről adott számot.

 

(Fotó: Dr. Csáky András facebook)

Járványügyi adatok

 

Ezúttal is az aktuális járványügyi helyzettel kezdődött a beszámoló. "Bíztam abban még novemberben, hogy a következő beszámolómat ismételten a kaszinóban tudom megtartani, ahol személyesen tudunk találkozni. Ám sajnos ez a járvány még mindig sakkban tart minket és úgy tűnik, még egy ideig együtt kell élnünk ezzel a problémával. A napi adatok nem mutatnak jól, még mindig 100 körül van a megbetegedések száma. Ezért is kérem ismételten, hogy aki még nem vette fel az oltást, éljen ezzel a lehetőséggel. Ezzel meg tudja előzni azt, hogy kórházba kerüljön ha megbetegedne, illetve hogy súlyosabb tünetek merüljenek föl."

 

Dr. Csáky András említést tett arról, hogy a múlt heti Képviselő-testületi ülést szomorú eseménnyel kellett kezdeni, hiszen megemlékeztek az elmúlt időszakban elhunyt dr. Kecskeméti Mihály volt képviselőről, valamint dr. Czinege Imre önkormányzati képviselő feleségéről.

 

Decemberi testületi ülés

 

Mivel tavaly év végén a polgármester nem tartott beszámolót az ünnepi készülődés időszakában, ezért a decemberi ülésről is szólt pár szót.

 

"Megszületett és jóváhagytuk az idei rendezvénynaptárt. El lehet mondani, hogy majdnem minden hétre jut valamilyen rendezvény, hiszen 36 darab esemény került bele a rendezvénynaptárba. A legutóbbi most szombaton volt, a Magyar Kultúra Napja. Elég sokan eljöttek, amit ezúton is köszönök."

 

"Említést érdemel, hogy egy 2019-es áprilisi önkormányzati határozatot visszavont a testület, melyben korábban a mellettünk levő, úgynevezett Tiszti Klubot a Szakképzési Centrumnak ajánlotta fel további hasznosítás céljára. Ezt a határozatát a testület visszavonta azért, mert időközben olyan pályázatok jelentek meg, melyek reményre jogosítanak, hogy talán fel tudjuk újítani magát a Tiszti Klubot. Az élhető települések elnevezésű pályázathoz csatlakozik, 300 millió forintot pályázunk, hogy az épületben egy művészeti-kiállító ház valósuljon meg, illetve a civil szervezeteinknek is működési teret tudjunk biztosítani."

 

Szólt arról is, hogy a Ceglédi Gyógyfürdővel kapcsolatban is pályáztak energetikai felújításra. "Itt a nyílászárók cseréje, korszerűsítése a fűtésnek, energetikai korszerűsítés történne. Ez egy 250 millió forintos támogatási igényt jelent. Illetve a harmadik pályázat a gyermeknevelést támogatva humán infrastruktúra címet viseli. A Deák utcai Óvoda esetében egy teljes épület és födém hőszigetelést magába foglaló pályázat lenne, ennek az összértéke 170 millió forint. Ezek a pályázatok beadásra kerültek, szerintem 1-2 hónapon belül döntés születik és bízunk benne, hogy pozitív lesz ez a döntés."

 

A szennyvízgyűjtéssel kapcsolatban ismételten a testület elé került egy igény a szolgáltatók részéről, szolgáltatási díjat szerettek volna emelni. "Ezt teljesen korrekt módon, számításokkal alá is támasztották. Azonban időközben olyan kormánydöntés született, mely szerint egészen 2022. június 30-ig díjemelésre nem kerülhet sor. De ha nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, akkor számolnunk kell azzal, hogy ezekkel az igényekkel foglalkozni kell, azaz vélhetően ezek a szolgáltatási díjak emelkedni fognak."

 

Mint mondta: a belső ellenőrzési tervről is született decemberben határozat, illetve az idei év első félévi munkatervét is megtárgyalták, valamint a kulturális koncepció aktualizálására is született döntés.

 

Januári testületi ülés

 

Döntöttek a bölcsődék szünidei nyitvatartásáról illetve zárásáról. E szerint a Dózsa György úti bölcsőde július 25-augusztus 5 között lesz zárva, a Deák utcai Bölcsőde pedig augusztus 8-tól augusztus 19-ig. "Mindazok részére, akik nem tudják megoldani ezen időszakban gyermekük elhelyezését, a másik intézmény biztosítja a szolgáltatást. Továbbá a Bölcsődék Napja néven egy szabadnapot kapnak a bölcsődei dolgozók, ez idén április 19-e lesz."

 

"Tárgyaltunk az Eatrend Kft. - aki az intézményeink étkeztetését biztosítja - igényéről is. Ugyanis az infláció nagyon megemelkedett, a különböző nyersanyag normák is emelkedtek illetve az energiaárak is. A szolgáltató díjemelési igénnyel lépett fel. Az a határozat született, hogy február 1-től 4.1%-al és 4.7%-al megemeljük a szolgáltatási díjakat. Az változatlanul érvényben marad, hogy aki rászorult, az ingyenesen fog részesülni az étkezésben."

 

Módosították a köztemetőről szóló jogszabályt is. "Lényegében lakossági panaszként jelentkezett, hogy ha a temetés előtt közvetlenül szállítják ki az elhunytat és ravatalozzák fel, akkor a temető miért számol fel fűtési díjat. Most korrigáltuk az ezzel kapcsolatos ellentmondást, ez a része módosult a jogszabályunknak."

 

"A múlt évben a ceglédi Horgász utca szilárd burkolatot kapott. Ez egy keskeny utca, az itt élők azt kérték, hogy lakó- és pihenő övezetté minősítsük a környéket. Ez bizonyos sebesség korlátozással jár illetve azzal, hogy korlátozva van, hogy milyen gépjárművek és milyen alkalommal hajthatnak be az utcába. Teljesen jogosnak ítélte a testület az ott lakóknak az ezzel kapcsolatos igényét s elfogadta a kérést."

 

Tárgyaltak a 2022. évre vonatkozó mezőgazdasági hasznosítású területek bérleti díjáról. Ezek nem emelkedtek, tehát változatlan módon az idei esztendőben is hasonlóak lesznek a bérleti díjak.

 

"Szó volt a polgármester, az alpolgármester illetve a képviselők illetményéről is. Emlékezhetünk rá, hogy miniszterelnök úr jelentette be a polgármesterek javadalmazásának a megemelését. Itt az 5000 fő alatti települések esetében már a kompenzáció is megszületett; bízunk benne, hogy az 5000 főnél nagyobb települések esetében is központi költségvetési forrást fogunk kapni ehhez a béremeléshez. Ezzel egy időben a Pénzügyi Bizottság tett javaslatot a képviselői tiszteletdíjak megemelésére. Ebben a ciklusban még ilyen emelés nem történt. A minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése tulajdonképpen indokolttá is tehetné és teszi, ezért meg is szavazta a testület ezt az előterjesztést is. Mint ahogyan a köztisztviselők egyéb juttatásairól szóló önkormányzati rendeletet is módosítottuk."

 

"Beszámolt a hivatal a tevékenységéről. Ahogy testületi ülésen is és most is elmondom, érdemes elolvasni. A város honlapján ez a beszámoló szerepel. Elolvasni, hogy mi az a mennyiségű munka, amit a hivatal munkatársai végeznek. És egyet ne feledjünk: a járvány az önkormányzatot sem kerülte ki. Az elmúlt időszakban sok munkatárunk volt beteg vagy volt karanténban. Ha valaki kiesett, akkor rögtön helyettesítették. Úgy gondolom, hogy az adott körülményekhez képest a hivatal magas színvonalon látta el a feladatát és innen is csak a köszönetemet tudom kifejezni."

 

Három intézmény esetében a vezetőknek lejár a szerződésük, erről is tárgyaltak a képviselők. A Bölcsőde és Védőnő Igazgatóságról, a Széchenyi úti Óvoda intézményvezetői és a Kossuth Múzeum vezetői állásáról van szó.

 

"Bátorkodtam egy olyan előterjesztéssel élni a testület előtt, - igaz hogy helyben osztott anyagként és ezt a jogszabály lehetővé teszi - hogy szociális keretünket emeljük meg 8 millió forinttal és aki rászorul fűtésként tűzifára, az esetenként 15ezer forintban részesüljön ilyen célból. Továbbá másik ilyen javaslat volt, mert az elmúlt időszakban több ilyen kéréssel is szembesültem, hogy gyermekek látásával volt gond, szűrővizsgálat során kiemelték őket és a szemüveghez kértek szülők támogatást. Eddigiekben 10ezer forintban maximálta a helyi rendeletünk a támogatási lehetőséget, ezt szerettem volna 45ezer forintra felemelni, ami a maximumot jelenti, szakorvosi rendelvényre, benyújtott számla alapján adhattuk volna ezt a támogatást. Lényegében a következő testületi ülésre utalták a képviselők ezt a döntést, hogy ha majd elfogadtuk az idei évi költségvetésünket. Illetve a fával kapcsolatban pedig az a döntés született, hogy úgyis egy utat kell nyitni egy erdősített területen, hogy ott a VÁRVAG vágja ki gyorsan a fát és az képezze alapját annak a szükségletnek, ami esetleg felmerül. Ennek a fűtőértéke kívánnivalót hagy maga után. Ami számomra szomorú volt, hogy a bizottsági ülésen olyan vélemény hangzott el, hogy én tulajdonképpen osztogatni akarok pénzeket. Aki ilyet mond, annak fogalma sincs arról, hogyan működik a segélyezésnek az eljárási rendje. Ez szomorú, hiszen sokan szorulnak segítségre. Az a véleményem, hogy egy 8 millió forintos összeg a város költségvetésében minimális, amit kértem erre a célra hogy különítsünk el, mint keretet, amit nem feltétlen kell felhasználni - de a testület ezt sajnos elutasította."

 

Költségvetés és kompenzáció

 

"Készül a költségvetés tervezése. Sajnos az iparűzési adó megvonásával kapcsolatos állami kompenzáció lekerült a napirendről. Remélem, ez nem azt jelenti, hogy nem fogunk az idei évben kompenzációt kapni, mert az több száz millió forinttal kurtítaná meg a költségvetésünket, az több beruházás elnapolását tenné szükségessé. Február 15-ig kell benyújtani a költségvetést, akkor lesz a tárgyalás is róla és bízom benne, hogy a következő beszámolómban egy elfogadott, stabil költségvetésről adhatok Önöknek számot."

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk