Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Menteni a menthetőt

2021.05.13. 16:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Menteni a menthetőt

Egyeztetésre hívta a Nagykőrös és Cegléd közé épülő kerékpárút tervezőinek és kivitelezőjének képviselőit Dr. Csáky András. A még 2014-ben elfogadott tervek szerint ugyanis több fát is ki kell vágni a nyomvonal miatt. Az engedélyeket tehát már 8 éve véglegesítették, arra pedig most derült fény, milyen sok növényt érint az építés. Ezért kezdeményezett egyeztetést a polgármester. Arra igyekeztek megoldást találni, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni. A kivágott fák helyére egyébként újakat ültetnek - hangsúlyozta a polgármester.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Hamarosan már Cegléden is látható jelei lesznek az épülő Nagykőrös-Cegléd kerékpárútnak. A beruházás gesztora Nagykőrös. Cegléd polgármestere pedig a napokban értesült arról, hogy a nyolc éve elfogadott tervek alapján több fát is ki kell vágni az építkezés során.

 

Dr. Csáky András polgármester: Én is meglepődve hallgattam, hogy 2014-ben már elfogadásra került az építési engedély, tehát a nyomvonal kitűzése. Most szembesültünk, hogy itt bizony jó pár fa áldozatává fog válni magának a kerékpárút építésnek. Most azért kezdeményeztem egy egyeztetést a tervezőkkel, illetve kivitelezőkkel, hogy nézzük meg, hogy mi az, ami megmenthető. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a lehető legkevesebb fa kerüljön kivágásra, de jó pár fa az építési engedély kiadása után lett ültetve. Ezekre a fákra az a jellemző, hogy általában engedély nélkül ültetik és nem megfelelő fafajtákat ültetnek.

 

Ám próbálnak megmenteni annyi fát, amennyit csak tudnak - mondta Dr. Csáky András. A leendő kerékpárút egy szakasza a KRESZ park oldalán halad majd a Déli útig és kanyarodik az Alszegi út felé. Nem csak a Kőrösi úton, hanem a Déli úton is több fát érint tehát a nyomvonal.

 

Dr. Csáky András polgármester: Tulajdonképpen biztos, hogy ott majdnem minden növény az építési engedély kiadása után lett ültetve. De minden kivágott fa helyére ültetünk újat, pótolni fogjuk. De sajnos ez ezzel jár. Korábban kellett volna erre gondolni, amikor jóváhagyták ezeket a terveket, hogy nem biztos, hogy ezen a nyomvonalon kellett volna hozni. De ha itt a 441-es út mellett akarjuk vezetni, márpedig korábban ez volt a szándék, akkor teljesen mindegy, hogy melyik oldalon megyünk, mindenhol fákat érint a beruházás.

 

A polgármester úgy fogalmazott: a lakosság megértését kérik. Fontosak a fák, igyekeznek minél többet megmenteni, de nagyon fontos a kerékpárút is, hiszen egy kiemelten nagy forgalmat lebonyolító útról van szó és nagyon sok kerékpáros biztonságáról.

 

 

(Fotó: Szokolai Attila)

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk