Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

"Büszke vagyok a Városfejlesztési Kft.-re" - interjú Szebeni Dáviddal

2019.01.21. 09:35 Rovat: Közélet
Interjú Sezebeni Dáviddal

A tavalyi év végi utolsó előtti képviselő-testületi ülésen jelentette be Szebeni Dávid, hogy Budapestre távozik a Ceglédi Városfejlesztési Kft. éléről. A karácsonyi ünnepek időszaka után vele készült interjúnkat olvashatják városfejlesztésről, emlékekről, jövőről.

A novemberi testületi ülésen jelentette be szándékát, hogy Budapesten kívánja folytatni a munkát más projektekben. Éles volt a váltás?

 

Eléggé. A testületi ülésen formálisan is jóváhagyta a ceglédi képviselő-testület a lemondásom és délután már Budapesten ültem projektmegbeszélésen. Gyakorlatilag egy perc üresjárat sem volt.

 

Milyen területen dolgozik? Milyen az új munka?


Elsősorban országos vonatkozású szakpolitikai kérdésekhez, projektekhez tértem vissza. Ezek mindig is foglalkoztatnak, csak hol előtérbe kerül a karrieremben, hol csak a háttérben várakozik. Korai egyetemista korom óta sokszor eszembe jut, ami Gregory Mankiw Makroökönómia könyvében áll, miszerint ha az ember egyszer elkezd a nagy társadalmi kérdéseken gondolkodni, nehéz abbahagyni és mással foglalkozni. A munkám inspiráló és elég szabadon dolgozom, de ennél többet az üzleti titok miatt nem mondhatok.


Többször olvashattunk önről januárban az országos médiában. Ez is a munkája része?

 

Pontosítsunk. Gazdaságpolitikai ügyekben eddig is megjelentem, csak talán kevesebbszer volt időm mindennek eleget tenni. Továbbra is csak szakpolitikai ügyekkel kapcsolatban szeretnék megjelenni, nem tervezek főzőműsort vagy ilyesmit (nevet)…de visszatérve a kérdésre, ez nem a szorosan vett munkám része, inkább társadalmi szerepvállalás, mint a most elindult www.discussio.hu ahol a szakmai életben bizonyított, alkotó értelmiség részére szeretnénk cenzúra nélküli felületet biztosítani a szakpolitikával kapcsolatos gondolatai kifejtésére.

 

Nem volt nehéz otthagyni a céget, ami a vezetésével a végelszámolásból alakult át működő, látható céggé?

 

Akitől tehettem személyesen elbúcsúztam, Takáts László polgármester úrnak pedig külön is megköszöntem a közös munkával vállvetve töltött éveket. Nem mondom, hogy emberileg egyszerű volt elköszönni a csapattól és attól, ami négy évig a mindennapjaimat jelentette sokszor este és hétvégén is, de így alakult. Jött egy lehetőség és éltem vele, az új kihívás izgalma pedig ilyenkor segít átlendülni az átmeneti időszakon. Természetesen azért nem tűnt el a ceglédi társaság az életemből, sokakkal kapcsolatban vagyok az elmúlt évekből és rendszeresen találkozunk egy-egy beszélgetésre.

 

Hogyan tekint vissza a Ceglédi Városfejlesztési Kft.-nél töltött időre?


Büszke vagyok arra, hogy egy eredményeket felmutató, aktívan kommunikáló céget építettünk fel. Számos nyertes pályázat és projekt bizonyítja ezt a munkát, amit az önkormányzat munkatársaival és többi önkormányzati céggel közösen véghez vittünk. Az elmúlt években megújult a Kossuth tér, elkezdődött a Szabadság tér felújítása, megvalósult az Ordass-köz nívódíjas átalakítása, megépült a Fürdő út. Nagy épületenergetikai korszerűsítésen, felújításon esett át a Művelődési Központ, a Városi Könyvtár, a mozi, a Táncsics iskola Népkör utcai épülete. Elkészítettük a Szabadság tér 2. és az ügyészség belvárosi műemléképületeinek felújítási terveit, amelyek a Várvag Kft. munkájával fokozatosan kapták és kapják vissza régi fényüket. 2015-ben az aljegyző úr vezette irodával közös rendeletmódosításunk nyomán megnyílt a lehetőség a Cegléden beruházni kívánó cégek részére kedvezményes önkormányzati ingatlan vásárlására. Nem sokkal ezután az Ecseri Kft. új gyártóüzemét városunkban hozta létre. Elindult a Törteli úti rehabilitáció, a korábbi bozótos helyén mára szolgáltatások, épületek épültek és épülnek. Itt a kórház közelében ingatlanfejlesztéssel több tízmilliós értéket teremtettünk az önkormányzatnak. Megépült a Felszegi úti kerékpárút. Az Orosz dűlő aszfaltborítást kapott és ugyanabból a nyertes pályázati forrásból folytatja idén az önkormányzat hét dűlő rendbetételét. Idén a 2018-ban megnyert Pest megyei pályázatból több belvárosi utca útjai születnek újjá, ennek részeként pedig a városi közlekedés átalakításához kulcsfontosságú Damjanich utca átalakulása is megkezdődik.

 

Gyakorlatilag a tervek nagy része készen áll már és a megvalósítást várja a Szabadság tér rekonstrukció, a Kossuth tér hátralévő része, a Kossuth Ferenc utca megújítása, a zsinagóga előtti tér új arculata és a Kölcsey tér minőségi rehabilitációja, valamint több útterv, az Ipari Park 2. üteme. Bízom benne, hogy az engedélyező hatóságok végül elfogadják a Jászberényi úti felüljáróra kidolgozott megoldásunkat és végre megkezdődhet ott is a munka. A korábban benyújtott kerékpárutak fejlesztése, a Gerje menti tanösvény és egy klímaváltozás hatásaival kapcsolatos pályázat még elbírálása vár, de remélem Cegléd ezeken is sikerrel szerepel.


Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban megteremtettük a jótékonysági Városfejlesztési Est és a Város Fejlesztéséért díj hagyományát, amely a közösség tagjait a városfejlesztés partnerévé fogadja.

 

Impresszív lista. Van ami nem úgy sikerült, ahogy szerette volna?

 

Országosan nagyon negatív hatásúak azok a csúszások, amelyekkel szembesülnie kell a projektgazdáknak bizonyos közműszolgáltatók, szakhatóságok és pályázatokat elbíráló állami szervek részéről. Ez sajnos érintett néhány ceglédi projektet is. Állítom például, hogy ha ezek a csúszások nincsenek, a város új ipari parkja már készen állna. Ám a korábbi nyilatkozataimból az is végig követhető, hogy mennyit küzdöttünk így a Jászberényi úti felüljáróval is és biztos vagyok benne, hogy a projektben dolgozók előtt még sok feladat áll.

 

Részt vesz a jövőben a ceglédi eseményekben?

 

Amennyire időm engedi, olykor-olykor természetesen. Szeretem Ceglédet, itt nőttem fel és sosem szakadtam el tőle. A munkámat is az vezérelte, hogy az itt lakó vagy idelátogató emberek életminőségét javíthassuk.

 

A Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetői székében korábbi munkatársa, Vasvári Csaba követi. Mennyire volt tudatos ez a váltás?

 

Örülök, hogy Vasvári Csaba kollégám kapott bizalmat az ügyvezetői munka folytatására. Vele, mint egykori helyettesemmel több, mint egy éve készültünk arra, hogy átvehesse a feladataimat. Úgy gondolom, hogy egy vezetőnek lehetséges utódot kell keresnie és segítenie kell neki abban, hogy minél jobban felkészülhessen a feladatára. Semmi nem tart örökké, az én generációm pedig általában is többször vált a karrierjében, mint a megelőzők. Vasvári urat elhivatott, szorgalmas és cselekvő embernek ismertem meg, drukkolok a sikeréért.


Mit tekint a legnagyobb sikernek, mire büszke leginkább?

 

Három dologra. Elsőként arra, hogy pártállásra való tekintet nélkül, a képviselő-testület mindegyik tagjával egymást embernek és ceglédinek tekintve tudtunk beszélni, olykor vitatkozni. Ez az országos közélet egyes ütésváltásait tekintve nagyon becsülendő.

 

Másodsorban arra, hogy elkészítettük Cegléd hosszútávú közlekedési koncepcióját a javasolt fejlesztésekkel, modellezéssel, sorrendjükkel és így a már elkészült út- és kerékpárútépítési, térfelújítási tervekkel együtt 10-15 évre előre jelentős kézzelfogható segítséget nyújtottunk a mindenkori városvezetésnek. Ez olyan sorvezető a városfejlesztésben, amelyre sikerrel támaszkodhat mindenki.

 

Angyal Ádám egykori kollégámmal kezdeményeztük és igen sokat dolgoztunk azon, hogy a ceglédi szennyvíztelep felújítása és bővítése bekerülhessen a Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Programba (KEHOP - szerk). Mivel támogatást azokban a konstrukciókban csak azok igényelhetnek, akiknek a projektje név szerint szerepel a tervben, ez azt jelenti, hogy a bekerülés után a megfelelő projektanyag gyors benyújtása esetén a fejlesztés támogatásban részesül. Az elkészült szakmai anyagaink és Földi László országgyűlési képviselő úr együttesen jelentették célunk támaszát. Budapestre távozásom után néhány nappal, december 6-ával hirdették ki, hogy a KEHOP új Éves Fejlesztési Keretében Cegléd Város Önkormányzatának 2,69 milliárd forintot irányoztak elő a projektre. Másfél éves csapatmunka gyümölcse érett be így, ami azt hiszem méltó záróakkordja volt ceglédi korszakomnak.

Értékelés: 5/17

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk