Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Polgármesteri beszámoló

2020.10.29. 14:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
(Kép: korábbi felvétel/Forrás: Dr. Csáky András facebook)

A járványügyi helyzetre való tekintettel második alkalommal tartott online polgármesteri beszámolót dr. Csáky András.

Gubody-díj és köszöntések

 

"Történelmi időket élünk, hiszen 102 évvel ezelőtt, amikor a spanyolnátha elárasztotta a világot, tulajdonképpen ugyanez a helyzet volt. Igaz, akkor még sok mindent nem tudtunk. Az akkori járvány bevonult a történelembe, mint ahogyan a mindennapjainkat megnyomorító mostani Covid járvány is be fog. Ezt azért mondtam el, hogy mindaz, amit év elején elképzeltünk, hogy a szokásunknak megfelelően fogunk tenni, az felborult." - kezdte beszámolóját a polgármester, aki a testületi ülés előtti eseményekről is szólt. "Minden évben szokás megadott időpontban, hogy különböző kitüntetésekről döntünk. Ez februárban a Gubody-díjról megtörtént, de azt követően a Díszpolgári cím nem került meghatározásra, hogy kinek adjuk, és sem a pedagógusokat, sem az egészségügyi dolgozókat nem tudtuk kitüntetni, hisz beköszöntött a veszélyhelyzet. A Gubody-díj megítélésre került ugyan, de átadásra nem, mindig közbeszólt a járvány. Eredetileg az október 23-ai, díszteremben megtartott ünnepség keretein belül adtuk volna át a kitüntetést, de óvatosságból inkább kivonultunk a Református Templomkertbe megtartani az ünnepséget. Ott sem került így átadásra, ezért úgy döntöttünk, hogy a múlt héten megtartott testületi ülés elején adjuk át a Gubody-díjat Csurgai Ferenc szobrászművésznek, aki a betonszobrászat hazai, és mondhatom nemzetközi specialistája, elismert alkotója. Sajátságos anyag sajátságos megmunkálása: jóformán világhírt hozott a művésznek, és eddigi munkásságát is jól mutatja, hogy nem csak hazánkban, hanem szerte a világban sok helyre meghívják. Mindezekre tekintettel az önkormányzat úgy döntött, hogy határozatával neki ítélte oda az idei Gubody-díjat." Dr. Csáky András beszámolt arról is, hogy szintén az ülés elején köszöntötték Rimóczi Sándornét, aki az Emberi Erőforrások miniszterétől Brunszvik Teréz-díjban részesült. Szintén az EMMI miniszerétől kapott elismerő levelet Téren Gizella Gyöngyi. Végül dr. Füle Lórántot köszöntötték nyugdíjba vonulása alkalmából, aki közel fél évszázadig szolgálta a város gyermekeinek egészségét.

 

(A díjazottak köszöntéséről itt írtunk bővebben.)

 

Testületi ülés

 

"Ezt követően egy viszonylag rövid, 70 perces ülés következett 22 napirendi ponttal. Hatékonyan ment, mivel a keddi bizottsági ülések során az anyagok teljes mélységében megtárgyalásra kerültek." - fogalmazott a polgármester.

 

Hulladék

 

A testületi ülés előtti napon jelent meg egy kormányrendelet, ami a "Tisztítsuk meg az országot" címet viseli és arról szól, hogy a települési önkormányzatok pályázhatnak bizonyos pénzösszegre ahhoz, hogy a közterületükön levő illegális hulladékot felszámolják. Fontos hogy közterület, mert sajnos néhány magáningatlanon is található városunkban szemétkupac, ami az ingatlan tulajdonosnak feladata, hogy elszállítsa. "12 millió forintra pályáztunk, és pályázni csak testületi döntéssel lehetett, ezért volt nagyon fontos hogy döntés szülessen ebben a kérdésben."

 

Sportkoncepció

 

"A bizottsági ülésen viszonylag éles vitát váltott ki a város sportkoncepciója. Mind az alaptörvény, mind pedig az önkormányzati törvény kitér a sportélet szervezésére, hogy az önkormányzatoknak ezzel kell foglalkoznia. Az elmúlt időszakban, hiszen 2005-ben készült az előző koncepció, ahhoz képest nagyon sokat változott a világ. Cegléden nagyon sok sportlétesítmény létesült illetve jelenleg is beruházás alatt áll. 2010 után a sportfinanszírozás is jelentős mértékben megváltozott." - vezette fel a napirendi pontot a polgármester. Mint mondta: ez egy első körös tárgyalás volt, áttekintette a testület a javasolt anyagot, a polgármestert pedig felkérték, hogy a sportegyesületekkel is ismertesse és véleményeztesse az anyagot. Továbbá hogy az óvodákban nézzék meg, mivel ott is kötelező a testnevelés órák tartása, hogy milyen infrastrukturális lehetőségek állnak rendelkezésre.

 

SZMSZ

 

"A Városi Könyvtár és a Kossuth Múzeum szervezeti és működési szabályzatát is el kellett fogadnunk, hisz a kulturális intézményekben foglalkoztatott közalkalmazott jogviszony megszűnik november elsejével, a munka törvénykönyv hatálya alá kerülnek és ehhez kapcsolódó rendeletalkotási kötelezettségünk volt. Az Ifjúsági Önkormányzat működési szabályzatát is elfogadtuk és nagy reménnyel tekintek ennek az önkormányzatnak a működéséhez, hisz nagyon jó lenne, ha az ifjúság meg tudná magát szervezni, ehhez az önkormányzat minden segítséget megad. Eddig is biztosított helyszínt, forrást bizonyos célokhoz, ezt ezután is meg fogjuk tenni."

 

Kerti hulladék

 

Egy saját rendeletet kellett megszüntetni, hiszen magasabb szintű jogszabály, törvény fogja szabályozni: ez a kerti hulladék nyílttéri égetése, ezt a helyi rendeletet helyezték hatályon kívül.

 

Esélyegyenlőségi program

 

Fontos napirendi pont volt a Helyi Esélyegyenlőségi Programnak a felülvizsgálata. "Törvény írja elő, hogy minden önkormányzatnak ilyen programmal kell rendelkezni. Sőt, fontos hogy rendelkezzünk ezzel, hiszen bizonyos Európai Uniós pályázatokon való részvétel csak akkor lehetséges, ha ilyennel rendelkezünk és január elsejétől Pest Megye előtt is megnyílt az uniós pályázatoknak a lehetősége, ezért volt most ez." - fogalmazott dr. Csáky András. Hozzátette: az előző testület 2018-ban fogadta el az esélyegyenlőségi programot. A törvény úgy írja elő, hogy kétévente felül kell vizsgálni, ez történt most meg a bekövetkezett lakosságszám, vagy akár infrastrukturális változások miatt.

 

Öregszőlő utca elnevezések

 

Az Öregszőlőben több tucat utca helyrajzi számmal rendelkezett. Most a testület ezen utcák elnevezéséről döntött. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a lakosság részére plusz terhet nem jelent. Tehát nem kell az igazolványok ügyében most intézkedni, majd amikor lejárnak, akkor automatikusan az új elnevezéssel fogják megkapni. - számolt be a polgármester.

 

Forgalomlassító küszöbök kihelyezése

 

"Hónapok óta vita tárgya a háttérben, hogy forgalomlassító küszöbök kihelyezése szükséges vagy sem. A Puskaporos utca lakói, illetve a Szolnoki út 43-47 lakói kezdeményeztek egy ilyet. Ezzel az adott útszakaszon az autók sebességét korlátozni tudjuk. Közlekedési szakemberek nem támogatták, hisz a Puskaporos utca tekintetében egy gyűjtő útról van szó és jelentős részben lassítaná az áthaladást az úttesten. Ám én úgy gondolom, ha egy utca több mint 80%-a ilyen jellegű kéréssel fordul az önkormányzathoz, akkor ezt teljesítenünk kell. Hozzá kell tennem, hogy az előzmények között azért volt már olyan, hogy elhelyeztek ilyen fekvőrendőrt, ami később olyan hanghatással járt, hogy az felszedésre került. Azért hangsúlyoztam, hogy kísérleti jelleggel erre a két útszakaszra, meglátjuk milyen hatással lesz a közlekedésre, másrészt hogy meg fog-e változni az ott lakók véleménye ezzel kapcsolatban."

 

Bizottsági keretek

 

Bizottsági döntések születtek a második félévi keretekről. A bizottságoknak bizonyos pénzeszközök állnak rendelkezésre meghatározott célokra, civil szervezetek, magánszemélyek számára. "A járvány miatt elhúzódott az egész, az első félévit már korábban kiosztották, most a második félév került kiosztásra. A pályázatok megismerését követően kiderült, hogy 300 ezer forint hiányzik ahhoz, hogy minden pályázót ki tudjanak elégíteni. A pályázatok körébe bevonásra került László Ágnes képviselő társunk által kezdeményezett úgynevezett gyümölcsfa program. A Gazdasági Bizottság pályázatán belül lehet ezekre pályázni. Ezt a keretet emeltük meg, hogy mindenki hozzájusson ahhoz az összeghez, amire pályázott."

 

(A testületi ülésről részletesen itt olvashat.)

 

A polgármesteri beszámoló második, évértékelő részét hamarosan közzétesszük.

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk