Ma 2017. augusztus 18. péntek, Ilona napja van. - Holnap Huba napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
júliusszeptember
Ke Sz Cs Sz Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
15:45 Patkós Irma terem
A mogyoró-meló 2.
Online jegyfoglalás »
 
16:00 Huszárik Zoltán terem
Egy kupac kufli
Online jegyfoglalás »
 
17:30 Huszárik Zoltán terem
K.O.
Online jegyfoglalás »
 
17:45 Patkós Irma terem
Az Emoji-film
Online jegyfoglalás »
 
19:45 Huszárik Zoltán terem
RAID - A törvény nevében
Online jegyfoglalás »
 
20:00 Patkós Irma terem
Pappa pia
Online jegyfoglalás »
 
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Legfrisebb hírek a Megyeházáról

A sportegyesület, mint közösségteremtő fórum - konferencia »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. augusztus 18. péntek, 12:23
A sportegyesület, mint közösségteremtő fórum - konferencia
A Magyar Edzők Társasága 2017. szeptember 8-án, pénteken tartja következő konferenciáját, melynek témája a Sportegyesület, mint közösségteremtő fórum. A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet  szeptember 6....

A Magyar Edzők Társasága 2017. szeptember 8-án, pénteken tartja következő konferenciáját, melynek témája a Sportegyesület, mint közösségteremtő fórum.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet  szeptember 6. szerda 12 óráig, kizárólag a: https://magyaredzo.hu/rendezvenyre-jelentkezes menüponton keresztül. A Kiemelt Edző Program edzőinek a részvétel beszámít a kötelező kreditrendszerű továbbképzésbe.

Témák:

A sportegyesületek Magyarországon. Kialakulásuk, társadalmi hatásuk  a múltban és a jelenben.  Előadó: Dr. Szabó Lajos igazgató   Magyar Olimpiai és Sportmúzeum  /  A Ferencvárosi Torna Club története, kialakulása, helye a magyar sportéletben,  a múltban és a jelenben   Előadó: Máté Bálint  nemzetközi projektmenedzser, FTC  /  A sportegyesület szerepe, társadalmi feladatai egy kistelepülésen Előadó: Sáfián Ádám  polgármester, Abaújszántó  /  A sportegyesület és a társadalmi integráció. A Törekvés SE példája. Előadó: Szekeres Pál  miniszteri biztos, EMMI

Forrás: www.atletika.hu

Pest Megye Lapja - augusztusi szám »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. augusztus 18. péntek, 08:38
Pest Megye Lapja - augusztusi szám
Az 50.000 példányban megjelenő ingyenes újság kiemelt témaként foglalkozik az ingatlanpiaci tendenciákkal és a kerékpáros turizmussal. A lapban emellett olvashatunk a három aranyérmet szerző Velkey Ádám atlétáról. Az újság INNEN...

Az 50.000 példányban megjelenő ingyenes újság kiemelt témaként foglalkozik az ingatlanpiaci tendenciákkal és a kerékpáros turizmussal. A lapban emellett olvashatunk a három aranyérmet szerző Velkey Ádám atlétáról.

Az újság INNEN tölthető le.

A lapot itt tudja megrendelni (min. 100 db esetén):
Cosmo Média Kft., Kövecsesné Takács Tünde lapigazgató, E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

www.pestmegye.hu

Gödöllői siker »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. augusztus 15. kedd, 08:53
Gödöllői siker
2017. május 24-28 között Székesfehérváron a Bregyói Atlétikai Központban zajlott a ,,Diákatlétika Ünnepe" versenysorozat, ahol a II. IV. V. és VI. korcsoportos atléták mérték össze tudásukat, ugyanazon a pályán, ahol...

2017. május 24-28 között Székesfehérváron a Bregyói Atlétikai Központban zajlott a ,,Diákatlétika Ünnepe" versenysorozat, ahol a II. IV. V. és VI. korcsoportos atléták mérték össze tudásukat, ugyanazon a pályán, ahol a világ legjobbjai nyaranta a Gyulai Emlékversenyen indulnak.

A legkisebbek versenyeivel kezdték és rögtön kiemelkedő eredmény született a II. korcsoportban (2006-2007), ahol új országos csúccsal, 532 ponttal nyerte Kriszt Sarolta a Gödöllői Hajós Alférd Általános Iskola 11 éves atlétája a többpróba országos diákolimpia döntőt. Testnevelője Csighyné Szota Katalin, felkészítő edzője Körmendy Katalin.

Az M2 Hetedhét kaland című műsora ennek alkalmából készített vele interjút.

Forrás: geac.hu

Futó zarándoklat »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. augusztus 15. kedd, 08:35
Futó zarándoklat
Budapest, Mátyás-templom - Máriaremete - Futó sportzarándoklat Táv: 21 kmFIGYELEM, NEHÉZ TEREP! Útvonal: Budapest, Mátyás-temlplom - Városmajor - Pasarét - Ördög-árok - Vitorlázó-reptér - Virágos-nyereg - Kálvária-hegy - Alsó-Jegenye-völgy - Felső-Jegenye-völgy - Máriaremete Program:9:45 Budapest, Mátyás-templom (I. kerület Szentháromság tér) gyülekező10:00 Erdő...

Budapest, Mátyás-templom - Máriaremete - Futó sportzarándoklat

Táv: 21 km
FIGYELEM, NEHÉZ TEREP!

Útvonal: Budapest, Mátyás-temlplom - Városmajor - Pasarét - Ördög-árok - Vitorlázó-reptér - Virágos-nyereg - Kálvária-hegy - Alsó-Jegenye-völgy - Felső-Jegenye-völgy - Máriaremete

Program:
9:45 Budapest, Mátyás-templom (I. kerület Szentháromság tér) gyülekező
10:00 Erdő Péter nyitó miséjé a Szent Mónika közösség 25. jubileumi találkozója keretében
11:00 sportzarándoklat indítása  táv: 3,5 km
11:30 Budagyöngye (3,5km)- áthaladási pont táv: 2,8 km
11:50 erdő határa: Páfrány utca - Kondorosi utca sarka (6,3km) -  megállási pont "1lelki gondolat" - 10'
12:00 indulás tovább táv:3,7 km
12:35 Pesthidegkút, vitorlázó-reptér (9km) - áthaladási pont táv: 3,5 km
13:10 Virágos-nyereg (12,5km) - áthaladási pont táv: 3 km
13:35 Kálvária-hegy (Pesthidegút fölött) (15,5km) - megállási pont "1lelki gondolat" - 10'
13:45 indulás tovább táv: 2 km
14:05 Jegenye-völgy, Rózsika-forrás (17,5km) - megállási pont "1 lelki gondolat" - 10'
14:15 indulás táv: 3,5 km
14:45 Máriaremete, Kisboldogasszony-bazilika (21km) szeretetvendégség - 10'
15:00 1ÚTON félmaraton futózarándoklat vége :)

Bővebben...

Jövő őszre megépülnek Érden a vasútvonalak feletti felüljárók »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. augusztus 14. hétfő, 11:40
Jövő őszre megépülnek Érden a vasútvonalak feletti felüljárók
Jövő őszre megépülnek Érden a vasútvonalak feletti, Szent István utcai felüljárók, amelyek tehermentesítik a szomszédos vasúti átjárókat, biztonságosabbá válik a környék közlekedése, nő a közúti forgalom áteresztőképessége és csökken a...

Jövő őszre megépülnek Érden a vasútvonalak feletti, Szent István utcai felüljárók, amelyek tehermentesítik a szomszédos vasúti átjárókat, biztonságosabbá válik a környék közlekedése, nő a közúti forgalom áteresztőképessége és csökken a környezeti terhelés - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A kivitelezést az A-Híd Zrt. végzi nettó 1,33 milliárd forint értékben. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF beruházásában, uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

A NIF felidézte, hogy az aktualizált kiviteli tervek elkészültek, és ez év májusában megkezdődött a kivitelezés. A hídfőknél már folyamatban vannak az építési munkálatok, az épületeket elbontották, a próbacölöpözés ütemterv szerint folyik, az alapozási munkákhoz a munkaterület kialakítása folyamatban van.

Az új átjáró elsősorban Érd belvárosát tehermentesíti, másrészt könnyebbé teszi a közlekedést akár Százhalombatta felé is - idézi a közlemény Aradszki Andrást, a térség országgyűlési képviselőjét.

Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy Pest megye számos pontján kezdődtek jelentős infrastrukturális beruházások az elmúlt időszakban. Épül az M4-es Üllő-Cegléd és az M2-es Budapest-Vác közötti szakasza, valamint áttervezik a repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat is.

MTI

Fejlesztik az érdi egészségügyi és oktatási intézményeket »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. július 26. szerda, 09:23
Fejlesztik az érdi egészségügyi és oktatási intézményeket
Az érdi szolgáltatások színvonalát szeretnék emelni abból a 26 milliárd forintos fejlesztési támogatásból, amelyet a Pest megyei város a Modern városok program keretében odaítélt 64 milliárdból eddig megkapott - mondta a...

Az érdi szolgáltatások színvonalát szeretnék emelni abból a 26 milliárd forintos fejlesztési támogatásból, amelyet a Pest megyei város a Modern városok program keretében odaítélt 64 milliárdból eddig megkapott - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden.

Csepreghy Nándor Érden, sajtótájékoztatón elmondta: erre az évre csaknem 18 milliárdos támogatást, 2018-ra pedig 8 milliárdot ítélt meg a kormány a város egészségügyi és oktatási intézményeinek fejlesztésére. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az említett fejlesztéseken túl az ipari park kialakítása lesz még fontosabb beruházás, erről a kormány az augusztus végi ülésén hoz végleges támogatói döntést.

 Forrás: erden.blog.hu

Közölte: a kormány tervei szerint Érd 2022-re akár 130 milliárdnyi fejlesztési támogatással lehet gazdagabb.

T. Mészáros András (Fidesz-KDNP), Érd polgármestere ismertette azokat a városi egészségügyi és oktatási intézményeket, amelyek a most megítélt támogatásból megújulnak vagy újonnan épülnek. Közöttük szerepel a Fenyves Parkvárosi Köznevelési Centrum és a Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukciója, a Teleki Sándor Általános Iskola fejlesztése, parkvárosi óvoda építése és szakképzési centrum kialakítása.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője hangsúlyozta: minden érdi polgárhoz el fog érni ezeknek a beruházásoknak a haszna.

Szöveg: MTI

Még több információ az érdi fejlesztésekről ITT olvasható.

Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án! »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. július 25. kedd, 10:59
Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!
A Szent István park árnyat adó fái szolgálnak díszletül az augusztus 20-i ünnepséghez, melyet idén együtt tart Taksonyban Pest Megye és Taksony Nagyközség Önkormányzata.

A Szent István park árnyat adó fái szolgálnak díszletül az augusztus 20-i ünnepséghez, melyet idén együtt tart Taksonyban Pest Megye és Taksony Nagyközség Önkormányzata.

A program 15 órakor kezdődik Szabó Istvánnak, a Pest Megyei Közgyűlés elnökének ünnepi beszédével, majd színre kerül a Szent István, a magyarok királya című zenés história, melyet a Tabulatúra régizene-együttes és a Szekérszínház produkciójában láthatunk Póka Éva színművész és a Szkíta Örökség Taksonyi Íjászok közreműködésével.

Szt. István és Szt. Imre herceg élete és munkássága elevenedik meg Hartvik püspök, valamint egy XVIII. századi szerzetes tollából, és részletek hangzanak el első királyunk intelmeiből. A hatást fokozza Lőrincze Géza ( owl.hu) nagy méretű fotója, melyen a budapesti Szent István Bazilika monumentális Szt. István szobra látható.

A dramatizált színpadi játékot követően kenyérszenteléssel és a friss kenyér kínálásával, majd beszélgetéssel zárjuk az ünnepi programot, melyhez a Dózsa György utca lakói sütnek finom házi süteményeket, az önkormányzat pedig kávét kínál.

Taksonyba, a Szt. István parkba várjuk augusztus 20-án 15 órára szeretettel mind azokat, akik nemzeti ünnepünkön a fenti program részesei szeretnének lenni.

Taksony nagyközség a Közép-Duna-vidék tájegység elemeként (Közép-Magyarországi régió, Ráckevei Kistérség) közvetlenül a Ráckevei (Soroksári)-Duna partján található, a hasonló elnevezésű sziget mellett. A Taksony alatt - egészen Dunaharaszti határáig húzódó holtágnak és a Kis Dunának fontos szerepe van az ökológiában, a turizmusban, a vízitúrázásban és a vízi sportokban.

A 6300 fős település látogatói a XXI. Század lüktetése mellett megtalálhatják azt a nyugalmat és természeti szépséget, amitől Taksonyt a Kis-Duna gyöngyszemének nevezik.
Az Árpád unokájáról -Taksony fejedelemről - elnevezett nagyközség Budapesttől déli irányban található, mindössze néhány kilométerre a főváros határától.

Taksony a legrégebbi Pest megyei községek közé tartozik. A IX. század végén megjelenő magyar honfoglalók első szálláshelyeiket a Csepel-szigeten és Aquincum helyén emelték. Árpád fejedelem nemzetsége Pest megyében Csepel-szigeten, a solti részeken, a Pilis-Vértes és Bakony hegységnek nyúlványai közötti dunántúli földön veti meg lábát.

Taksony vezér - a feltételezések szerint - 955 körül lett fejedelem, és azt követően ütötte fel szálláshelyét a mai település helyén, ahol a rézkorban is élt már ember. A falu középkori említése elsőként krónikákban bukkan fel már 1046-ban.
Első okleveles feljegyzése 1270-ből ismert, amikor V. István a Nyulak szigeti Szent Mária domonkos monostor apácáinak ajándékozza az Árpád-koriak birtokát.

A középkori oklevelekben Terra Toxunnak említik 1281-ből, de írták nevét Taxun-nak, Taksun-nak és másképpen is.

1541-ben a törökök elfoglalják Budát és Pestet, a település első pusztulásához mégsem Buda eleste, hanem a XVI. század végén 1591-ben kitört tizenöt éves háború vezetett. A XVIII. század első felében egyfelől megindult a parasztság vándorlása az ország sűrűbben lakott északi és nyugati tájairól (rácok, szlovákok, örmények) az elhagyott területek felé, másfelől szintén ebben az időben III. Károly, Mária Terézia illetve II. József uralkodása alatt megkezdődött a svábok szervezett betelepítése elsősorban Baden-Württenbergből, akiket később más bajor és frank németajkúak is követtek.

www.pestmegye.hu

Pest Megye Lapja - júliusi szám »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. július 19. szerda, 13:37
Pest Megye Lapja - júliusi szám
Az 50.000 példányban megjelenő ingyenes újság kiemelt témaként foglalkozik a megyei fesztiválokkal és a horgászvizekkel. A lapban emellett olvashatunk a megszépülő Megyeházáról és a vizes világbajnokságról is. Az újság INNEN...

Az 50.000 példányban megjelenő ingyenes újság kiemelt témaként foglalkozik a megyei fesztiválokkal és a horgászvizekkel. A lapban emellett olvashatunk a megszépülő Megyeházáról és a vizes világbajnokságról is.

Az újság INNEN tölthető le.

A lapot itt tudja megrendelni (min. 100 db esetén):
Cosmo Média Kft., Kövecsesné Takács Tünde lapigazgató, E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

www.pestmegye.hu

Éjszakai buszjárat a Dunakanyarba »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. július 12. szerda, 10:37
Éjszakai buszjárat a Dunakanyarba
Több éves egyeztetés után eredményre vezetett a Dunakanyar településeinek kitartó lobbizása az éjszakai buszjáratokért. 2017. június 16-a és 2017. szeptember 3-a között hétvégenként kísérleti jelleggel megindult az éjszakai járatok közlekedése....

Több éves egyeztetés után eredményre vezetett a Dunakanyar településeinek kitartó lobbizása az éjszakai buszjáratokért. 2017. június 16-a és 2017. szeptember 3-a között hétvégenként kísérleti jelleggel megindult az éjszakai járatok közlekedése.

A VOLÁNBUSZ Zrt. arról tájékoztatta az önkormányzatotat, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium engedélyezte a Dunakanyar településeinek kiszolgálására tervezett éjszakai autóbuszjáratok közlekedését.

A Szentendréről 0:15 órakor Budapestre, a Budapestről 0:55 órakor Visegrádra, valamint a Visegrádról 2:05 órakor Szentendrére közlekedő járatok - kísérleti jelleggel - 2017. június 16-a és 2017. szeptember 3-a között péntek, szombat és vasárnap hajnalban közlekednek majd.

"Szentendre örömmel üdvözli a minisztérium döntését, hiszen az éjszakai járatok indítását évek óta kéri a városvezetés. Az új járatokkal nem csak a szórakozási lehetőségeket kereső fiatalok hazautazása oldódik meg a hétvégeken, hanem Szentendre nyári kulturális programjai is elérhetővé válnak azok számára, akik nem szeretnének autózni ezeken az estéken. Vendégeink, látogatóink könnyebben hazautazhatnak akár Budapest, akár a Dunakanyar települései felé, ami szélesre nyitja a fesztiválvárosi rangra törő városunk kapuit minden érdeklődő számára" - mondta Verseghi-Nagy Miklós. Szentendre polgármestere a hírt kommentálva.

A járatok utasforgalmának függvényében azok közlekedése - a szükséges engedélyek beszerzésével - 2017. október 1-jéig meghosszabbítható.

A menetrend ITT érhető el.

www.szentendre.hu

Pest megyei kórházak újulnak meg »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. július 07. péntek, 11:49
Pest megyei kórházak újulnak meg
40 milliárdos fejlesztéssel indul az Egészséges Budapest Program.

40 milliárdos fejlesztéssel indul az Egészséges Budapest Program.

Már ebben az évben 40 milliárd forintot fordítanak a közép-magyarországi régió egészségügyi hálózatának rekonstrukciójára, ami a következő években a kormány további döntései nyomán 700 milliárdra is bővülhet - mondta Cserháti Pétert, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa az MTI-nek.

A Toldy Ferenc Kórház épületét is bővítik Cegléden

A régióban - amit jelenleg még Pest megye és a főváros alkot - négymillió ember ellátásáról gondoskodik az egészségügyi hálózat, ennek 24 intézménye újul meg a következő években. A 10 évre tervezett program idei, 40 milliárdos részéről 21,2 milliárdot fordítanak eszközbeszerzésre, orvostechnikai fejlesztésekre. A 40 milliárd másik felét a beruházások megkezdéséhez szükséges tervezésekre, közbeszerzési, engedélyezési eljárásokra fordítják. Miután javarészt 300 milliós összeghatár feletti projektekről van szó, uniós közbeszerzéseket is ki kell majd írni - fűzte hozzá a szakember.

AZ EGÉSZSÉGES BUDAPEST PROGRAM 2017. ÉVI FEJLESZTÉSEI (PEST MEGYE)

KÓRHÁZ NEVE   ORVOSTECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉS ÉPÍTÉSZETI TERVEZÉS (2017. évi kötelezettségvállalás)   Forrásigény (Ft) Szakmai tartalom Forrásigény (Ft) Szakmai tartalom Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa 1 248 000 000 Orvosi műszer ellátottság javítása. Informatikai fejlesztések. 718 000 000 Konyhafelújítás, a járóbeteg rendelőépület tervezése, a meglévő épületek komfortosítása. Toldy Ferenc Kórház, Cegléd 460 000 000 Központi sterilizáló gép beszerzése, egyén orvosi műszerek beszerzése, informatikai fejlesztések. 646 000 000 A jelenlegi épület bővítése, meglévő részleg felújítása, egy új tömb kialakítása, a hotelépület teljes rekonstrukciója. Pavilonok teljes körű felújítása, a konyha és a mosoda építészeti és technológiai felújítása, közműhálózati felújítások. Jávorszky Ödön Kórház, Vác 200 000 000 Orvosi műszer ellátottság javítása. Informatikai fejlesztések. 399 000 000 Új járóbeteg épület tervezése, új járóbeteg épület, illetve a meglévő épületek hőszigetelése, árnyékolása, légtechnikai rendszerek cseréje, átfogó fűtéskorszerűsítés. Tüdőgyógyintézet, Törökbálint 420 000 000 Orvosi műszer ellátottság javítása. Informatikai fejlesztések. 50 000 000 Járóbeteg épülethez kapcsolódó parkoló-belső úthálózat kiépítése. A Kastély épület és Élelmezési épület homlokzati és belső felújítása, komfortosítása, valamint klímarendszer kiépítése és cseréje, rehabilitációs park kialakítása.

Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház, Visegrád

 

 

200 000 000 Orvosi műszer ellátottság javítása. 141 000 000 Új diagnosztikai épületszárny megépítése, a régi épületrészben a konyha felújítása. Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet 200 000 000 Orvosi műszer ellátottság javítása, az ápolást és rehabilitációt szolgáló eszközpark megújítása. Informatikai fejlesztések. 50 000 000 A két telephely épületének megújítása, klimatizálása.

A kormány várhatóan júliusban ismét foglalkozik a kérdéssel, majd ősszel újabb kormányhatározatban véglegesítik a projekteket, melyekkel a kórházi és járóbeteg-ellátás régiós uniós források híján elmaradt fejlesztését pótolják. Az ellátó rendszer fejlesztése mellett humánerőforrás programot is terveznek, illetve az egészségügyi oktatás és kutatás területén is fejlesztések várhatók, például a Semmelweis Egyetem a betegellátás fejlesztésével együtt mintegy 90 milliárd forintos keretből szeretné ilyen tevékenységének infrastruktúráját megújítani - mondta a miniszteri biztos.

MTI

Ülésezett a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. július 03. hétfő, 13:24
2017. június 29-én tartotta második ülését a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform a Pest Megye Önkormányzata által a KEHOP-1.2.0.-15-2016-00011 azonosító számú, a ,,Pest Megyei Klímastratégia kidolgozása és a Pest Megyei Éghajlatváltozási...

2017. június 29-én tartotta második ülését a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform a Pest Megye Önkormányzata által a KEHOP-1.2.0.-15-2016-00011 azonosító számú, a ,,Pest Megyei Klímastratégia kidolgozása és a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása" projekt keretében.

Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke illetve a konzorciumi partner, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet képviselőjének köszöntőjét követően jó gyakorlatok bemutatása következett.

Elsőként Mészáros Péter kommunikációs előadó (Pilisi Parkerdő Zrt. Termelési és Természetvédelmi Főmérnökség) előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Az előadás első része az erdők a klímaváltozás elleni védelmi szerepéről és a klímaváltozás hatásának következményeiről szólt. Az előadás második részében megismerhető volt a Pilisi Parkerdő Zrt. a szemléletváltozás érdekében gyermekek és a fiatalok körében végzett tevékenysége.

Mind a Budakeszi Vadaspark, mind a Mogyoróhegyen lévő Erdei Művelődés Háza szervezésében intenzív, aktív és interaktív programok keretében próbálják a fiatalok szemléletét formálni. Többek között az előadó röviden bemutatta az Erdei Iskola, és a Napközis Tábor tevékenységét, illetve a Kalandpark lehetőségeiről, az egyetemisták körében is sikeres csoportos bakancsos és kerékpáros túrákról is beszélt.

Az ÖTHÉT Egyesület elnökének, Makai Ferencnek az előadásában az Egyesület tevékenységét is megismerhették a jelenlévők. Érd, Törökbálin, Biatorbágy, Budaörs vonzáskörzetében, de a fővárosban és az alföldi településeken is folyamatosan tartanak programokat. A fenntartható fejlődés jelentőségének tudatosítása évek óta jól bevált módszerrel történik az óvodákban, iskolákban, települések különböző rendezvényein. Az egyesület szimbólumává Váló Pingvin alak: Pingvin Pityu segítségével közös játékokon, dalok előadásával, versenyek, akadálypályák leküzdése során ismerik meg a gyermekek a megfelelő információt elsősorban a hulladékgazdálkodás, de a fenntartható fejlődés, és a klímaváltozás vonatkozásában is.
Ezt követően Rideg Adrienn a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet szakértő munkatársa ismertette a Pest megyei klímastratégia aktuális helyzetelemzését, valamint az érdi konferencián kiosztott kérdőívek kiértékelt eredményét.

A három előadást követően intenzív kerekasztal beszélgetésben cseréltek véleményt a résztvevők. Specifikus információk, javaslatok, problémák kerültek szóba, amelyek kapcsán a következő Platform ülés témái is körvonalazódtak.

Zárásként dr. Popovics Gábor, Pest Megyei Önkormányzati Hivatal Elnöki és Területfejlesztési Iroda vezetője megköszönte a jelenlévők aktív részvételét és reményét fejezte ki, hogy a következő ülés hasonlóan előremutató véleménycserével folytatódik, illetve, hogy a platformtagokra nemcsak a startégikészítésben számít Pest Megye Önkormányzata, hanem a Stratégia megvalósításában is. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy várhatóan a következő hónaptól a projekt keretében elindul az online tanácsadás, az elektronikus levelezés aktiválódik és megkezdődik a hírlevelek küldése.

Az első hírlevél ITT érhető el.

www.pestmegye.hu

Több városrész megújul a megyében »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. július 03. hétfő, 09:51
Több városrész megújul a megyében
A közgyűlés elbírálta a település rehabilitációs pályázatokat.

A közgyűlés elbírálta a település rehabilitációs pályázatokat.

A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Pest megyében (VEKOP-6.2.2-15) c. pályázat keretén belül 1 897 millió forint támogatást kaptak a települések.

A támogatási felhívás értelmében a kedvezményezettek az alábbi önállóan támogatható tevékenységekre nyújthattak be támogatási kérelmet:

o             Önkormányzati (ide értve a 100%-os tulajdonú önkormányzati gazdasági társaságot is) vagy nonprofit szolgáltató kizárólagos tulajdonába kerülő, a fejlesztés eredményeként szociális bérlakásként funkcionáló lakások és ahhoz tartozó melléképületek

- vásárlása,

- építése,

- komfortosítása, felújítása,

- bútorzat beszerzése az alábbi funkciók biztosításához: alvás, tárolás, tanulás, étkezés, valamint műszaki cikkek esetében élelmiszerek főzésére, sütésére, hűtésére és ruhatisztításra alkalmas berendezések.

o             ,,Soft" típusú tevékenységek, így például beilleszkedést segítő programok, akciók, munkaerő piaci beilleszkedést segítő tevékenységek, családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás kiterjesztése stb.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 100 millió Ft, maximum 800 millió Ft volt.

A monori Tabán-telep (fotó: www.pilisievgyul.blogspot.hu)

A felhívásra helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik, nemzetiségi önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek, önkormányzati többségi tulajdonában lévő vállalkozások, valamint társasházak és lakásszövetkezetek nyújthattak be támogatási kérelmet.

A nyertes pályázatok:

A támogatási kérelem címe Támogatást
 igénylő
A projekt elszámolható összköltsége Megvalósítási
 helyszín
Szigetszentmiklós Lakihegy rehabilitációja SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA   300 000 000 Ft Szigetszentmiklós A "Tabán" társadalmi és fizikai rehabilitációja - Monor MONOR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA   686 337 876 Ft Monor Szociális rehabilitáció a péceli Újtelepen PÉCEL VÁROS ÖNKORMÁNYZATA   436 886 868 Ft Pécel Szociális rehabilitáció a kerepesi Gyár utcában KEREPES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA   103 775 256 Ft Kerepes

Ráckeve pályázatának értékelése még folyamatban van.

www.pestmegye.hu

Érték-túra a Börzsöny szívében »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. július 03. hétfő, 09:06
Érték-túra a Börzsöny szívében
A Pest megyei értéktárban 164 érték található. Ez a szám és az értékek különlegessége, a magyar nemzeti kultúrában és a megye életében betöltött szerepe indokolttá teszi, hogy szakmai és egyéb...

A Pest megyei értéktárban 164 érték található. Ez a szám és az értékek különlegessége, a magyar nemzeti kultúrában és a megye életében betöltött szerepe indokolttá teszi, hogy szakmai és egyéb körök, csoportok, közösségek számára is ismertebbé, vagy még inkább ismertté váljanak. Ebből a célból az értékek bemutatására irányuló városnéző, kalauzoló interaktív sétákat, értéktár túrákat szervez Pest Megye Önkormányzata.

Az értéktár túrák során egy-egy település, város mutatja be egyfajta idegenvezetéssel az ott és a környéken lévő értékeket.

Kenyérlángossal fogadták a túra részvevőit a rendezők

Az első túrára Érden került sor, most Márianosztrára látogattunk el, ahol a résztvevők vezetett túrán jártak a Kopasz-hegyen, megtekintették a Magyarok Nagyasszonya Bazilikát, és sétát tettek a pálosok kincse nyomában.

Kilátás a Kopasz-hegyről

Az érték-túra megszervezésében nagy segítségünkre volt Márianosztra Község Önkormányzata és a NMI Művelődési Intézet (NMI).

Pest Megye Önkormányzata ezúton mond köszönetet Kiss László polgármesternek (Márianosztra) és Dénes-Varga Zsuzsa módszertani referensnek (NMI) az egész napos program megszervezéséért.

A túra fotói ITT tekinthetőek meg.

www.pestmegye.hu

Maradunk Pest megye! »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. június 30. péntek, 10:33
Maradunk Pest megye!
A képviselők egyhangúlag döntöttek: nem változik a megye neve. A közgyűlés április 28-i ülésén tárgyalta a megye nevének megváltoztatásáról szóló előterjesztést. Az elfogadott határozat szerint felkérte a Miniszterelnökséget, hogy készítsen...

A képviselők egyhangúlag döntöttek: nem változik a megye neve.

A közgyűlés április 28-i ülésén tárgyalta a megye nevének megváltoztatásáról szóló előterjesztést. Az elfogadott határozat szerint felkérte a Miniszterelnökséget, hogy készítsen megalapozó tanulmányt a névváltoztatás következtében felmerülő pénzügyi hatásokról, a közigazgatási és egyéb szerezetek átnevezésével kapcsolatos feladatok mértékéről, a közhiteles nyilvántartások módosításával kapcsolatos feladatokról, valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági hatásairól.

Pest Megye Önkormányzata a határozatot a közgyűlést követően a Miniszterelnökségnek megküldte, a megalapozó tanulmány nem készült el.

A megyei önkormányzat felkérte a Pest Megyei Levéltárt, hogy történelmi szempontból vizsgálja meg a megye nevének változását.

A levéltár az 1949 előtti országos és helyi lapok, az országgyűlési (felsőházi, főrendiházi, képviselőházi, nemzetgyűlési) naplók digitálisan elérhető változata alapján megállapította, hogy a köznyelvben a hivatalosan elfogadott Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyenév helyett az egyszerűbb Pest megye elnevezést használták, a hivatalos nyelvben értelemszerűen a hosszabb névváltozatot, bár ott sem minden esetben. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ingyenesen hozzáférhető, 1949. december 31. előtti számaiban 9864 esetben említik meg teljes egészében kiírva Pest-Pilis-Solt-(Kiskun) vármegyét, és 28097 helyen szerepel a Pest (vár)megye alak, a hivatalos közlönyökben 14412 esetben a hosszabb és 2155 esetben a rövidebb névváltozat fordul elő.

Mindezek figyelembe vételével - a névváltozás pénzügyi hatásairól nem készült tanulmány, a köznyelvben több, mint száz éve a Pest (vár)megye kifejezést használja a megye lakossága -, a közgyűlés nem támogatta a megye névváltozását.

www.pestmegye.hu

Pályázat - csapadékvíz elvezetés és egészségügyi intézmények fejlesztésére »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. június 29. csütörtök, 12:00
A két felhívás keretében a Pest megyei települési önkormányzatok számára 4 milliárd forint lesz elérhető a felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztése, további közel 5 milliárd forint pedig egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények...

A két felhívás keretében a Pest megyei települési önkormányzatok számára 4 milliárd forint lesz elérhető a felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztése, további közel 5 milliárd forint pedig egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére.

A felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztésére irányuló pályázat célja, hogy elősegítse a csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetését vagy helyben hasznosítását, a települések árvíz-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettség csökkentését. A pályázat keretében elnyerhető támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a további környezeti káresemények megelőzése érdekében Pest megye településeinek önkormányzati tulajdonban lévő belterületi csapadékvíz elvezetési, csapadékvíz-gazdálkodási rendszere tovább bővüljön, korszerűsödjön, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz-elvezető rendszerek rendezésre kerüljenek. A konstrukció támogatja a települések belterületének védelmét a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól. A rendelkezésre álló 4 milliárd forint támogatási keretből egyenként 40-300 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei települések.

Az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére irányuló pályázat célja, hogy elősegítse az önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátó-rendszer infrastrukturális fejlesztését, az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklését. Az alapellátáshoz sorolt szolgáltatások fejlesztésének keretében a háziorvosi szolgálatnak (felnőtt, gyermek, vegyes praxis), a fogorvosi szolgálatnak, az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásnak és a védőnői szolgálatnak helyt adó épületek, épületrészek fejlesztésére, új épület építésére, továbbá a működő iskolaorvosi rendelők infrastruktúra fejlesztésére is lehetőség van. A rendelkezésre álló 4,8 milliárd forint támogatási keretből egyenként 10-200 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei települések.

A pályázati felhívások és a hozzájuk kapcsolódó részletes útmutatók elektronikusan elérhetők a Nemzetgazdasági Minisztérium, és a Magyar Államkincstár honlapján.

Az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére irányuló felhívásra 30 napos felkészülési időszak után, 2017. július 28-tól adhatók be a pályázatok. A felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztésére irányuló felhívásra 45 napos felkészülési időszakot követő első munkanaptól, várhatóan 2017. augusztus 14-től nyújthatók be a pályázatok.

A Kormány 2016 júniusában döntött arról, hogy 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire. A hazai forrásból finanszírozott támogatási programmal a Kormány azt kívánja ellensúlyozni, hogy a Közép-Magyarország régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá a 2014-2020 közötti időszakban. A Kormány már korábban döntött a Közép-Magyarország régió kettéválasztásáról, így 2020 után Pest megye már valós fejlettségének megfelelő mértékben, a konvergencia régiókkal azonos feltételek mellett férhet majd hozzá az európai uniós forrásokhoz.

A 2016-2021 között e célra a hazai költségvetésből rendelkezésre álló 80 milliárd forint támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázati rendszerben, a Pest Megye Önkormányzatával együttműködve használja fel, oly módon, hogy a támogatás hatékonyan és átlátható módon biztosítja a Pest megyei értékteremtő fejlesztések eredményes megvalósítását, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság fejlesztéséhez és a Pest megyei polgárok jólétének növeléséhez. A Kormány döntése alapján a felhasználható forrás legalább 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja.

A 2017-ben megjelenő további felhívások tartalmáról és ütemezéséről a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan egyeztet Pest Megye Önkormányzatával. A legfrissebb pályázati hírekről a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Államkincstár honlapja nyújt tájékoztatást.

NGM

Pest megyei vállalkozások 3 milliárd forintot nyertek el telephely fejlesztésre »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. június 27. kedd, 15:20
Pest megyében 61 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el 3 milliárd forintot meglévő telephelyeinek átalakítására, modernizációjára valamint bővítésére, továbbá 53 pest megyei önkormányzat 4 milliárd forintot belterületi utak gazdaságfejlesztési célú...

Pest megyében 61 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el 3 milliárd forintot meglévő telephelyeinek átalakítására, modernizációjára valamint bővítésére, továbbá 53 pest megyei önkormányzat 4 milliárd forintot belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára kedden az MTI-vel.

A 2016-2021 közötti időszakban Pest megye célzott fejlesztésére a költségvetésből az NGM pályázati rendszerben 80 milliárd forint támogatást biztosít, a források kihelyezésénél alapvető cél, hogy a támogatások 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja - tette hozzá az államtitkár.

A vállalkozások telephely fejlesztését célzó pályázatoknál több mint négyszeres volt a túligénylés, ugyanis az eredetileg 1,4 milliárd forintos támogatási keretösszegre összesen 132 pályázat érkezett be 6,5 milliárdos igénnyel. A nagy érdeklődésre tekintettel a szaktárca 1,5 milliárd forinttal megemelte a keretösszeget.

Rákossy Balázs kiemelte: az összesen 3 milliárd forintra bővült támogatással 61 vállalkozás kap lehetőséget Pest megye területén meglévő telephelyeinek átalakítására, modernizációjára, bővítésére, a nem megfelelő telephelyek kiváltására. A fejlesztések eredményeként 201 új munkahely jön létre. Az államtitkár szerint a korszerű infrastruktúrával felszerelt telephelyek kialakítása hozzájárul a vállalkozások versenyképességéhez, a helyi gazdaság élénkítéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez.

Rákossy Balázs beszámolt arról is, hogy a belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására 4 milliárd forintot nyert el 53 Pest megyei települési önkormányzat. A felhívásra 147 pályázat érkezett, összesen 12,7 milliárd forintos támogatási igénnyel, míg az eredetileg rendelkezésre álló keretösszeg 3,5 milliárd forint volt. Emiatt az NGM ennél a pályázati lehetőségnél is kibővítette a rendelkezésre álló keretet, további fél milliárd forinttal. Az egyes Pest megyei települési önkormányzatok 20 millió és 150 millió forint közti támogatást nyertek el - közölte az államtitkár.

MTI

I. Pest megyei éghajlatváltozási konferencia »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. június 20. kedd, 14:47
I. Pest megyei éghajlatváltozási konferencia
2017. május 30-án rendezték meg az I. Pest Megyei Éghajlatváltozási Konferenciát, amelynek célja a klímaváltozással kapcsolatos ismeretátadás és tudásmegosztás volt.

2017. május 30-án rendezték meg az I. Pest Megyei Éghajlatváltozási Konferenciát, amelynek célja a klímaváltozással kapcsolatos ismeretátadás és tudásmegosztás volt.

A rendezvény Pest Megye Önkormányzata és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet közös, KEHOP-1.2.0-15-2016-00011 azonosító számú, ,,Pest Megyei Klímastratégia kidolgozása és a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása" című projektje keretében valósult meg. A rendezvényen bemutatásra került az éghajlatváltozás elleni küzdelem jelentősége, ismertetésre kerültek a klímaváltozással kapcsolatos általános ismeretek, valamint olyan jó gyakorlatok, amelyek Pest megyében példaként szolgálhatnak a globális felmelegedés káros hatásainak mérsékléséhez és a bekövetkező kedvezőtlen változásokhoz való alkalmazkodáshoz. A konferencián ismertetésre került a Pest Megyei Klímastratégia kidolgozásának módszertana is, valamint lehetőség nyílt a résztvevők klímastratégiát érintő javaslatainak, ötleteinek összegyűjtésére kérdőív segítségével.

A konferencia Érden, a Polgárok Házában került lebonyolításra. A helyszínen képviseltették magukat a projektet megvalósító konzorciumi együttműködő partnerek és a korábban megalakult Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform tagjai, valamint a Pest megyéből meghívott további szervezetek: települési önkormányzatok, járási hivatalok, vállalkozások, civil közösségek. A konferencián rész vett a projektet támogató Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság osztályvezetője, valamint a szakmapolitika részéről előadást tartott az NFM Klímapolitikai Főosztályának munkatársa is.

A konferencia célja az volt, hogy tájékoztatást nyújtson a résztvevőknek a KEHOP keretében megvalósuló projektről, továbbá felhívja a figyelmet a globális klímaváltozás általános és Pest megyét érintő helyspecifikus vonatkozásaira, valamint az elkerülhetetlen változásokhoz szükséges mérséklési és alkalmazkodási intézkedések mielőbbi megtételére. A témához kapcsolódóan az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és az NFM munkatársaitól, továbbá prezentációk kerültek megtartásra a megyei lakossági klímaváltozással kapcsolatos attitűdvizsgálatáról. a megyében megvalósuló szemléletformálási akciókról és olyan jó gyakorlatokról, amelyeket a megyei települések vehetnek át a zöld felületek tervezésével, kialakításával vagy a megújuló energiaforrások szakszerű hasznosításával kapcsolatban. A rendezvény keretében kiosztásra és kitöltésre kerültek a klímastratégia megalapozásához, előkészítéséhez készített kérdőívek, amelynek keretében az egyes résztvevők - strukturált formában - megoszthatták véleményeiket, javaslataikat a stratégia elkészítésében közvetlenül résztvevő projektmegvalósítókkal, platformtagokkal, ezáltal hozzájárultak a Pest Megyei Klímastratégia közös kidolgozásához.

A megyében meghatározó szervezetek bevonásával sikeresen megvalósuló rendezvény eredményeként felhívtuk a figyelmet a klímaváltozás elleni összefogás, a partnerség és a szemléletformálás fontosságára, a megyei szereplőket bevontuk (kérdőívek kitöltésével) a klímastratégia kidolgozásába és általános szemléletformálással segítettük elő Pest megye éghajlatváltozás elleni fellépését.

www.pestmegye.hu

Átadták az M0-s és 11-es út csomópontját »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. június 16. péntek, 11:04
Átadták az M0-s és 11-es út csomópontját
Átadták a forgalomnak az M0-s elkerülő út és a 11-es főút csomópontjában épült új körforgalmat.

Átadták a forgalomnak az M0-s elkerülő út és a 11-es főút csomópontjában épült új körforgalmat.

Az új forgalmi rend szerint a közlekedőknek először a tervezett útirányuknak megfelelő belépési sávba kell besorolniuk, ennek kiválasztását sematikus ábrákkal kiegészített útirányjelző táblák segítik. A körforgalomba csak a belépést szabályozó forgalomirányító jelzőlámpák zöld jelzése esetén lehet belépni - olvasható a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelzőlámpa rendszer nem fix programokkal, hanem forgalomfüggő üzemmódban működik. A körpályán belül iránytévesztés/váltás nem lehetséges, mivel az egyes forgalmi sávok közé gömbsüvegsort építettek be. A választott forgalmi sáv a körpályából kivezeti az autóst a választott irányba.

Az új forgalmi rend bevezetése után két hétig a forgalom kisebb zavarásával járó munkavégzés még előfordulhat a csomópontban - jelezte a Magyar Közút.

MTI

Masszívan robog a repülőtéri régió »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. június 16. péntek, 09:24
A térség vállalkozásai és önkormányzatai a kormányzathoz fordulnak további támogatásért.

A térség vállalkozásai és önkormányzatai a kormányzathoz fordulnak további támogatásért.

Több mint másfél ezer milliárd forinttal járulnak hozzá a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működéséhez szorosan kötődő vállalatok a nemzetgazdasághoz, ami a teljes hazai bruttó hozzáadott érték 5,6 százaléka. A repülőtér további növekedése az egész térség gazdaságára kihatással van, ami akkor lesz fenntartható, ha az állam és a helyi önkormányzatok megadják a szükséges intézményi és infrastrukturális támogatást. Egyebek mellett ezt állapította meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. által készített friss elemzés, ami a Liszt Ferenc repülőtér gazdasági hatásait vizsgálta. A tanulmány bemutatásával egy időben a repülőtér környéki önkormányzatok, a Budapest Airport és Nemzeti Befektetési Ügynökség együttműködési megállapodást kötöttek a térség fejlődésének felgyorsítása érdekében.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a repülőtérhez köthető gazdaságban több mint 155 ezer munkavállaló dolgozik, beleértve a repülőtér működésével közvetlen kapcsolatba hozható üzemeltetést, földi kiszolgálást, légiforgalmi irányítást és egy sor, elsősorban repülőtéren működő vállalatot. A másik fontos kör azokat a cégeket jelöli meg, amelyek - bár nem feltétlenül állnak közvetlen kapcsolatban a repülőtérrel - működéséhez feltétlenül szükséges a repülőtér üzemelése. A repülőtér versenyképessége megőrzéséhez a Budapest Airport BUD 2020 néven 50 milliárd forintos beruházási programot indított el, amelyek következtében a repülőtér éves kapacitása 18 millió utasra nő.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által készített tanulmány részletesen kitér a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér gazdasági hatásaira, elsősorban a munkaerőpiacot és a bruttó hazai hozzáadott értéket (GVA) közvetlenül befolyásoló teljesítményére. A Budapest Airport következő években várt forgalomnövekedése - mind az utas-, mind az áruforgalom tekintetében - akkor lesz fenntartható, ha ehhez az állam és a helyi önkormányzatok részéről megkapja a szükséges intézményi és infrastrukturális támogatást mind a repülőtér, mind annak térsége. Az elemzők arra is rámutattak, hogy 2023-ra a fejlesztések megvalósítása összesen mintegy 1,5 százalékponttal befolyásolhatják a GDP értékét, és jelentős hatással lehetnek az államadósság alakulására is.

A Budapest Airport és a környékbeli önkormányzatok és a főváros közösen kívánják felgyorsítani a budapesti repülőtér térségének gazdasági és infrastrukturális fejlődését, amelynek érdekében külön társulást hoztak létre Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéri Régió Gazdaság és Területfejlesztési Klaszter néven. A társulás a mai napon bejelentette: a kormányhoz fordulnak támogatásért, hogy a repülőtér térsége kapjon kiemelt gazdasági övezet státuszt, annak érdekében, hogy megvalósuljanak a repülőtér üzemeltetéséhez szükséges térségi infrastruktúra-fejlesztések, és a repülőtéri térség gazdaságának kiemelt szabályozása. Az együttműködés megerősítése érdekében a példaértékű térségi összefogás kezdeményezői megállapodást írtak alá, amelyhez a Nemzeti Befektetési Ügynökség is csatlakozott.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Dr. Szabó László miniszterhelyettes kiemelte, hogy a reptéri klaszter tervezett fejlesztése jelentős élénkítő hatással bír majd Magyarország regionális logisztikai, gazdasági szerepének megerősítése szempontjából és érezhető segítséget jelenthet a légi áru- és személyforgalom folyamatosan növekvő igényének kielégítésében. Hangsúlyozta, hogy az egységes megjelenést biztosító és a klaszter fejlesztési irányait kijelölő együttműködési megállapodás aláírása megteremti a kormányzat és a klaszter tagjai közötti sikeres együttműködés alapjait.

A Klaszter tagjai a Századvég tanulmánya nyomán a repülőtér és a főváros közötti közúti és vasúti kapcsolat fejlesztését tartják az egyik legsürgetőbb megoldandó kérdésnek. Ughy Attila, a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere hangsúlyozta: Ahhoz, hogy a repülőtérhez kapcsolódó kedvező gazdasági hatások ténylegesen kiaknázhatóak legyenek, szükséges a Repülőtér elérhetővé tétele a közlekedési infrastruktúrán keresztül. Ehhez elengedhetetlen olyan fejlesztések megvalósítása, mint például a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út átépítése, a repülőtéri vasúti kapcsolat kiépítése, a vasút bevezetése a repülőtéri 2-es Terminál alá, valamit a jelenlegi Ferihegy vasútállomás korszerűsítése.

Mint arra Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója rámutatott: ,,Az elmúlt 10 év során a Budapest Airport 100 milliárd forintot meghaladó összeget fordított a budapesti repülőtér fejlesztésére, tavaly pedig BUD:2020 néven meghirdette legújabb 50 milliárdos nagyságrendű modernizációs programját. A repülőtéri régió további sikereihez emellett elengedhetetlen néhány kulcsfontosságú, állami beavatkozást igénylő infrastrukturális beruházás sürgős elindítása is, beleértve a gyorsforgalmi út mielőbbi teljes rekonstrukcióját."

A klaszter tagjai a repülőtéri régió gazdaságfejlesztését célzó együttműködési megállapodást írtak alá. Pest Megye Önkormányzata részéről Szerenka Tibor, alelnök vett részt az aláíráson.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése elérhető itt:

http://www.budcluster.eu/letoltheto-dokumentumok/

Forrás: www.bud.hu 

Dunakeszi Veterán Jármű és Retro Fesztivál »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. június 15. csütörtök, 10:53
Dunakeszi Veterán Jármű és Retro Fesztivál
Június 17-én szombaton, egész napos, mindenki számára ingyenes Veterán Jármű és Retro Találkozóra várják az érdeklődőket, kiállítókat sok szeretettel a Dunakeszi Katonadombon. A rendezvényen jelen lesz Pest Megye Önkormányzata, valamint...

Június 17-én szombaton, egész napos, mindenki számára ingyenes Veterán Jármű és Retro Találkozóra várják az érdeklődőket, kiállítókat sok szeretettel a Dunakeszi Katonadombon.

A rendezvényen jelen lesz Pest Megye Önkormányzata, valamint a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet közös projektjének keretében létrehozott interaktív figyelemfelkeltő, szemléletformáló klímasátra is. E szemléletformálási akciónk célja a klímaváltozás várható hatásainak, a lehetséges cselekvési irányoknak, valamint a lakosság klímaadaptációs szerepének ismertetése.

A klímasátorban szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Programok:

- Magyar Veteránjárművesek Szövetségének kiállítása
- Veterán buszjárat
- Kemencei Erdei Múzeumvasút kisvasútja
- Cséplőgép bemutató
- Közlekedésbiztonsági alapítvány: kamion szimulátor, kresz pálya, biztonsági öv szimulátor

További részletek ITT találhatóak.

www.pestmegye.hu

További hírek a Megyeházáról »

A lekérdezés 0.107 másodperc alatt futott le.


www.delpestmegyeonline.hu
Facebook


  • Hírek a Megyeházáról

[l]
ELADÓ VAGY KIADÓ A HAMIBÁR

Legújabb hozzászólások:

Gyönyörű falu.💜

2017.07.20. 15:24
hozzászólt: Berkó Andrea

A Kossuth Múzeumot a cikk állításával...

2017.07.15. 20:29
hozzászólt: Éles Tibor

Szia, Dóra! Istennő...- Vagy! - ...innen indúlj...

2017.07.12. 11:05
hozzászólt: Pálos Trend

jó szelet Kapitány Úr!

2017.06.12. 18:33
hozzászólt: Heimann Gyula

Most is a várostól 8 kilométerre...

2017.06.07. 17:08
hozzászólt: Balogh Brigitta

Kérem szíves tájékoztatásukat a 2017. évi...

2017.05.23. 11:34
hozzászólt: Bárdos László

Ilyen kíváló Kórház minden támogatást megérdemel!  

2017.05.06. 19:39
hozzászólt: h

Nem ártana követni!

2017.05.06. 17:06
hozzászólt: Heimann Gyula

Nagyon szorítunk értetek lányok! Meg lesz...

2017.04.28. 07:49
hozzászólt: Vidrai Elek

Kedves Irházy úr! Az, hogy növelik a...

2017.04.27. 10:31
hozzászólt: K.L (az idősebb)


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (23) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (21)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
Szőke és barna nő autóznak.
Egyszer csak megáll az autó, a szőke kérdezi a barátnőjét:
- Miért álltunk meg?
- Kifogyott a benzin!
- De okos vagy!
Én biztos nem vettem volna észre...
tovább »

 
 

A lap 0.207 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 12822013 | Ebben a hónapban: 170921 | Ma: 7284 | jelenleg: 3 | Statisztika |