Ma 2017. március 30. csütörtök, Zalán napja van. - Holnap Árpád napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
februáráprilis
Ke Sz Cs Sz Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
15:45 Huszárik Zoltán terem
Az Univerzum története
Online jegyfoglalás »
 
16:00 Patkós Irma terem
Hupikék törpikék: Az elveszett falu
Online jegyfoglalás »
 
17:15 Huszárik Zoltán terem
Tékasztorik
Online jegyfoglalás »
 
17:45 Patkós Irma terem
A szépség és a szörnyeteg
Online jegyfoglalás »
 
19:45 Huszárik Zoltán terem
150 milligramm
Online jegyfoglalás »
 
20:00 Patkós Irma terem
Bukós szakasz
Online jegyfoglalás »
 
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Legfrisebb hírek a Megyeházáról

Lenyűgöző váci eredmények az INAS fedettpályás Európa-bajnokság »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 22. szerda, 10:47
Lenyűgöző váci eredmények az INAS fedettpályás Európa-bajnokság
A magyar indulók emlékezetes szereplése és az esemény kiváló lebonyolítása jellemezte a Prágában lebonyolított 8. INAS Fedettpályás Európa bajnokságot. Megyénket két váci sportoló is képviselte. Keresztesi Erika 800 méteres síkfutáson...

A magyar indulók emlékezetes szereplése és az esemény kiváló lebonyolítása jellemezte a Prágában lebonyolított 8. INAS Fedettpályás Európa bajnokságot. Megyénket két váci sportoló is képviselte. Keresztesi Erika 800 méteres síkfutáson bronzérmet, a 4*400 méteres váltófutás tagjaként aranyérmet szerzett. A magyar csapat egyetlen férfi versenyzője, a súlylökő Szöllősi István, egyéni csúccsal lett ezüstérmes. Edzőjük a szintén váci Szikora Gyula.

Oroszi Zsuzsanna  szövetségi kapitány elmondta: a magyar csapat teljesítménye duplán bámulatra méltó, hiszen a három nap alatt megrendezett versenyen egy nap alatt több versenyszámban is indultak. Az előfutamok, középfutamok és a finálék egész napos terhelése ellenére dobogóra tudtak állni, ez felkészülésüket és sportolói kvalitásukat dicséri.

További eredmények megtekintése.

Forrás: https://atletika.hu/hu

Pályázat KKV-k részére »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 21. kedd, 14:23
Március 16-tól pályázhatnak a közép-magyarországi régió KKV-i a ,,Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel" című pályázatra (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16) A felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása...

Március 16-tól pályázhatnak a közép-magyarországi régió KKV-i a ,,Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel" című pályázatra (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16)

A felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2017. március 16-tól 2019. március 18- ig lehetséges. Ezen időszak alatt a támogatási kérelmek értékelése folyamatosan történik. 

Keretösszeg 11,7 milliárd forint, amelyből a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön keretösszege egyaránt 5,8 milliárd forint.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 3 millió Ft, maximum 50 millió Ft.
Az igényelhető kölcsön összege: minimum 3 millió Ft, maximum 50 millió Ft.
Az igényelhető kölcsön összegének meg kell haladnia a vissza nem térítendő támogatás összegét.
A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön együttes támogatási intenzitása mikro-, kis- és középvállalkozás esetében, a beruházás céljának függvényében maximum 55%, illetve 70% lehet.
A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 10 év, a kamat 2%/év.

Részletek:https://www.palyazat.gov.hu/vekop-511-512-16-vllalkozsok-megjul-energia-hasznlatval-megvalsul-pletenergetikai-fejlesztseinek-tmogatsa-a-kzp-magyarorszgi-rgiban-kombinlt-hiteltermkkel-1

www.pestmegye.hu

Emeletes vonatok jönnek a monori vonalra »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 21. kedd, 14:18
Emeletes vonatok jönnek a monori vonalra
Megszületett a megállapodás a svájci Stadler Bussnang AG és a MÁV-Start Zrt. között arról, hogy a svájci cég gyártja a magyar vasúttársaság új, emeletes elővárosi motorvonatait. Stadler Kiss motorvonatok várhatóan...

Megszületett a megállapodás a svájci Stadler Bussnang AG és a MÁV-Start Zrt. között arról, hogy a svájci cég gyártja a magyar vasúttársaság új, emeletes elővárosi motorvonatait.

Stadler Kiss motorvonatok várhatóan a 100a vonalon (Budapest Nyugati - Kőbánya-Kispest - Monor - Cegléd - Szolnok) fognak először megjelenni, ahol a csíkos ingákat váltják majd.

A vonatok csatolhatóak lesznek egymással és a meglévő Flirt egységekkel is, így a Start számára nagy variációs lehetőséget nyújtanak majd, könnyebben lehet a szükséges kapacitásokat kiszolgálni - írta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) a Facebook oldalán.

Az ígéretek szerint nyáron a Balaton déli partján is megjelenhetnek, ahol nem csak a nagy utasszállító kapacitás, de a nagy kerékpárszállító kapacitás is sikerre ítéli a bevetésüket. Az egyik vagon alsó része ugyanis az üléseket kiszedve kerékpárszállítóvá alakítható így akár 72 db kerékpárt is kulturált körülmények között lehet szállítani, és az utascsere ideje is jelentősen rövidülhet.

Forrás: VEKE

Jelentős beruházást hajt végre Gödöllőn a GlaxoSmithKline »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 14. kedd, 13:31
Jelentős beruházást hajt végre Gödöllőn a GlaxoSmithKline
A GlaxoSmithKline (GSK), a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége újabb jelentős, mintegy 18 milliárd forintos beruházást hajt végre Gödöllőn, amelynek köszönhetően 104 új munkahely jön majd létre - jelentette be Szijjártó...

A GlaxoSmithKline (GSK), a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége újabb jelentős, mintegy 18 milliárd forintos beruházást hajt végre Gödöllőn, amelynek köszönhetően 104 új munkahely jön majd létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter kiemelte: a védőoltások iránt a világban egyre nő a kereslet, ehhez alkalmazkodik a gödöllői gyár is az új beruházással. A gödöllői gyárban termelt gyógyszeralapanyagok világszerte több millió csecsemő és kisgyermek védelmét biztosítják - tette hozzá a miniszter.

Christopher Hunley, a GSK Biologicals Kft., a GSK gödöllői gyárának igazgatója elmondta: a fejlesztés eredményeként a magyarországi gyár tevékenysége kiegészül, és a korábbihoz képest újabb felhasználási területre állít majd elő diphteria és tetanusz vakcina komponenseket.

Szijjártó Péter elmondta: a GSK gödöllői gyára nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gyógyszeripar tavaly 788 milliárd forint termelési értéket állított elő, az itt megtermelt termékek 83,5 százalékát külföldön adták el. Ez azt jelenti, hogy a magyar gyógyszeripar külföldön is versenyképes - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, 26 000 dolgozót foglalkoztatnak a magyar gyógyszeriparban. A miniszter kiemelte: a mostani 18 milliárd forintos beruházást a magyar kormány 1,8 milliárd forintos készpénz-támogatásban részesíti. A beruházással a gödöllői gyár stratégiai szerepét tovább erősíti a GSK hálózatán belül, ráadásul a raktárkapacitás bővítése és egy új gyógyszeripari alapanyaggyártó üzem építése lehetővé teszi azt, hogy a GSK Gödöllőn előállított termelési értéke háromszorosára emelkedjék, és rövid időn belül komoly technológiai fejlesztések is lesznek - mondta a tárcavezető.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra: a GSK brit vállalat, és ismeretes, hogy Nagy-Britanniáról az elmúlt időszakban számos hír látott napvilágot, hiszen a brit polgárok úgy döntöttek, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, "amely sajnálatos döntés a mi szempontunkból". A döntést tiszteletben kell tartani, "hiszen kizárólag a britek vannak felhatalmazva arra, hogy Nagy-Britania jövőjéről döntést hozzanak" - emelte ki. Úgy látjuk, az Európai Unió számára mind gazdasági, mind politikai szempontból óriási veszteséget okoz a britek kilépése - mutatott rá a miniszter. "Nekünk magyaroknak az az érdekünk, hogy Európai Unión belül ne hagyjuk elharapózni azt a hangulatot, amely meg akarná büntetni a briteket a kilépési döntés miatt" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: Nagy-Britannia esetében a hetedik legnagyobb magyarországi beruházóról, és a 11. legnagyobb kereskedelmi partnerről van szó, Magyarország számára borzasztóan káros lenne, ha olyan megállapodás jönne létre Nagy-Britanniával, amely a brit-európai és a brit-magyar kereskedelmi, befektetői forgalom elé akadályokat gördítene.
Kifejtette, Magyarországnak az az érdeke, hogy fair Brexit jöjjön létre, tisztességes megállapodás legyen az Európai Unió és Nagy-Britannia között. Egyrészt azért, hogy kölcsönösen garantálják az állampolgárok jogait, akik már Nagy-Britanniában dolgoznak, élnek, illetve a "lehető legstratégiaibb" kereskedelmi-befektetői együttműködés maradhasson fönn az EU és Nagy-Britannia között - nyomatékosította a külgazdasági és külügyminiszter.
A gödöllői gyár igazgatója utalt arra: a gödöllői gyártóegység az elmúlt évtizedben bebizonyította, hogy világszínvonalú, magas hozzáadott értéket képvisel a GSK hálózatán belül, amely jó alapot adott a kapacitások további bővítéséhez

Christopher Hunley kiemelte: a mostani projekt lehetőséget ad arra, hogy a vakcinagyártásban szerzett tapasztalataikat kihasználva egy szélesebb körű termékportfolió gyártásához járuljanak hozzá, ezzel pedig nemcsak technológiai fejlesztés valósul meg a gödöllői gyárban, hanem a GSK hálózatán belül a gödöllői gyár stratégiai fontossága is megnő.

MTI

Regionális központként működik a UPS vecsési bázisa »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 08. szerda, 09:01
Átadták a UPS Magyarország új székházát és logisztikai központját Vecsésen az Airport City logisztikai park területén.

Átadták a UPS Magyarország új székházát és logisztikai központját Vecsésen az Airport City logisztikai park területén.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen kiemelte, hogy a UPS amerikai központú globális logisztikai cég Magyarországon olyan stratégiai iparágazatban fektetett be, amely 300 ezer embernek ad munkát. Az államtitkár hangsúlyozta: az amerikai befektetések részesedése Magyarországon egyre növekszenek.

Nando Cesarone, a UPS európai régiójának elnöke elmondta, hogy a cég magyarországi teljesítménye jelentősen hozzájárul a globális fejlődésükhöz. Emlékeztetett arra, hogy a UPS 430 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 220 országban van jelen, 10 millió ügyféllel rendelkezik, ebből Európában 45 ezerrel. Kiemelte, hogy Európában a folyamatos növekedés érdekében 2 milliárd dollár fejlesztést hajtanak végre, amelynek egy része már megvalósult.

Az amerikai cég tavaly nyáron tette közzé, hogy kétmillió dollárból logisztikai központot hoz létre a UPS Magyarország Vecsésen.

Az ünnepségen David Kostelancik, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének ügyvivője kiemelte a két ország közötti kapcsolatokat, és méltatta a magyar kormány erőfeszítéseit, amelyet a gazdasági együttműködés fejlesztéséért tesz.

Jim Kearney, a UPS Magyarország vezetője ismertette, hogy a zöldmezős beruházásban épült létesítmény a korábbi magyarországi csomagszortírozónál háromszor nagyobb, 5200 négyzetméter alapterületen helyezkedik el.

A UPS tájékoztatása szerint a vecsési bázis nemcsak a magyarországi, hanem regionális központként is működik majd, innen irányítják a magyar, a román és a görög operációt.

A vecsési központban 140-en dolgoznak több műszakban, itt alakították ki a UPS Magyarország székházát, továbbá a cég kiscsomag és teheráru továbbítási üzletágainak irodáit. A UPS 1989 óta van jelen Magyarországon eleinte az In Time Kft.-n keresztül, majd 1997-ben önálló magyar képviseletet alapított, 2013-ban megvásárolta a Cemelog társaságot, Kelet-Közép-Európa legnagyobb egészségügyi logisztikai vállalatát, amely azóta UPS Healthcare Hungary néven leányvállalatként működik. A UPS hét magyarországi létesítményében több mint 350 munkavállalót foglalkoztat, nyolcvan járműből álló flottával rendelkezik, kiscsomag szállítási, ellátásilánc-megoldás, illetve egészségügyi logisztikai szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek.

Fotó: Szántó András

Átadták a szigetszentmiklósi Igazgatási Központot »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 06. hétfő, 10:18
Átadták a szigetszentmiklósi Igazgatási Központot
A több mint nyolcezer négyzetméteres új létesítményben 270-en dolgoznak.

A több mint nyolcezer négyzetméteres új létesítményben 270-en dolgoznak.

Az igazgatási központot Orbán Viktor miniszterelnök adta át. 

Szigetszentmiklós is egy dinamikusan fejlődő település, amelynek lakossága 1990 óta megduplázódott, így már kinőtte régi intézményeit. Egy romos épület megvásárlásával és felújításával új igazgatási központ jött létre - mondta.

Rámutatott, a település önerőből nem lett volna képes új igazgatási központjának létrehozására, ezért kormányzati segítséggel sikerült egy romos épületet 4,4 milliárd forintból felújítani a célra. Az új közigazgatási központ elkészült, és 270 dolgozó munkahelye lesz.

 Fotó: Katona László (Pest Megye Lapja)

A miniszterelnök hozzátette: ezzel a 2010-ben indult program lezárult, pénteken átadták az utolsó kormányablakot is. Emlékeztetett: a mára több mint 1500 féle eljárás elintézésére lehetőséget adó egységes kormányablakok kialakítását Navracsics Tibor kezdte el miniszterként és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter zárta le a folyamatot.

A munka céljának nevezte, hogy az átalakított közigazgatás méltó legyen az ezeréves keresztény államhoz, de megfeleljen a 21. századi modern társadalom elvárásainak is.

Az átadón részt vett Szabó István, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa.

MTI

Fotó: Katona László, Pest Megye Lapja

Elismerő díjat kapott a kiadványunk! »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 02. csütörtök, 09:47
Elismerő díjat kapott a kiadványunk!
A Magyar Levéltárosok Egyesülete "Az Év Levéltári kiadványa 2016" pályázaton II. díjban részesítette a Pest megye évszázadai kiadványt. 

A Magyar Levéltárosok Egyesülete "Az Év Levéltári kiadványa 2016" pályázaton II. díjban részesítette a Pest megye évszázadai kiadványt. 

A Pest megye évszázadai - Hivataltörténeti áttekintés című kötet az eddig egyedülálló megyei közigazgatás-történeti összefoglalás mellett gazdag illusztrációs anyagot is tartalmaz.

 

Hosszú munka után 2017-ben végre az MNL Pest Megyei Levéltára is csatlakozhatott a megyei archontológiát megjelentető intézmények sorához. Egy tudományos igényű, jól használható, optimálisan bővíthető, emellett reprezentatív kiadvány készült el.

A Pest megye évszázadai kötet három nagy fejezetre bontva foglalja össze Pest megye területi változásait, a fontosabb feladat- és hatáskörök alakulását, valamint a hivatalok működését. Ezt egészíti ki a megyei vezetők életrajzainak gyűjteménye. A kiadványt a hagyományos archontológiai adatsorokat tartalmazó online állomány teszi teljessé, mely a Levéltár honlapján érhető el (mnl.gov.hu/pml, Segédletek menüpontban)

A kötet Pest Megye Önkormányzata támogatásával készült el.

Kiadó: Pest Megye Önkormányzata és az MNL Pest Megyei Levéltára

Főszerkesztő: Dr. Schramek László; Szerzők: Berényiné Kovács Gyöngyi, Fodor Dorotytya, Fuchs György, Gaálné Barcs Eszter, Györgyi Csaba, Kiss Anita, Magyar Endre Lénárd, Dr. Schramek László, Somogyi László
Szerkesztő: Kiss Anita
Nyomdai előkészítés: Rába Endre. Bp., 2016.

A kötet a Pest Megyei Levéltárban vásárolható meg, elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06-1 455-9050.

Gratulálunk a MNL Pest Megyei Levéltár munkatársainak az elismerő díjhoz!

www.pestmegye.hu 

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta az idei Hit pajzsa díjat »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 25. szombat, 16:27
Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta az idei Hit pajzsa díjat
Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából évente odaítélt elismerést Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök és Bolberitz Pál egyetemi...

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából évente odaítélt elismerést Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök és Bolberitz Pál egyetemi tanár, a díj első kitüntetettje adta át szombaton Budapesten.

Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarországnak nem a rendszerváltó politikusok egyezsége hozott változást, hanem azoknak az embereknek a bátorsága, akik a némaság idején megszólaltak, akik vállalták hitüket, az együttérzést és a cselekvést a "közöny és a passzív elfogadás" napjaiban. Úgy fogalmazott: "azért állhatunk ma itt, mert volt néhány bátor ember, aki életben tartotta a fényt, és vigyázott arra, ami jó: a közösségre, a hitre, a családokra és a nemzeti örökségre".

Szabó István kitért arra: fontos, hogy a kommunizmus emléke ne váljon "csak történelemmé". "Ne engedjük, hogy az idő könyvekbe száműzze a valóságot", ahol "a mennyiség olyan függöny, ami jól mutat", de eltakarja az emberek emlékeit. A kommunizmus nem "színpadi tragédia", hanem bűn, emberek követték el emberek ellen, mint ahogy emberek voltak azok is, akik vállalták, hogy szembeszállnak velük.

Szabó István (fotó: Katona László, Pest Megye Lapja)

Bolberitz Pál a díjazottat méltatva ismertette: Pásztor Győző 1933-ban született Újpesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1955-ben végzett matematika-fizika szakon. A teológiát Egerben végezte, 1961-ben szentelték pappá.
A pártállam titkosszolgálata felfigyelt rá, nem végezhetett lelkipásztori szolgálatot, ezért a Fővárosi Vízműveknél lett vízóra-leolvasó. Később Kiskunhalason, majd Hódmezővásárhelyen volt káplán, 1981 óta plébános a Pest megyei Dabas-Sáriban.
Pásztor Győző mindig szívügyének tekintette az ifjúság formálását, ezért 1993-ban újraalapította a katolikus általános iskolát Sáriban. Ezzel "nagy vihart kavart a rendszerváltás utáni Magyarországon, különösen a baloldali sajtóban". Pásztor Győző azonban "erős hittel állta a sokszor nemtelen, igaztalan támadásokat" - hangzott el.

Pásztor Győző az elismerést megköszönve elmondta: felszentelése után 28 évet kellett várnia, hogy papként az oltárhoz állhasson.
Felidézte: a Fővárosi Vízművekhez más, szolgálattól eltiltott paptársát is sikerült beprotezsálnia, így abban az időben Budapesten öt felszentelt pap dolgozott vízóra-leolvasóként. Később, már alföldi falvakban szolgálva akár egyetlen hittant tanuló diák kedvéért is elmotorozott a tanyasi iskolákba, mert a hitoktatásban látta a jövő zálogát. És az egy hittanos mellett ilyenkor a többi diák is láthatott hetente egyszer egy papot - mondta.

Pásztor Győző (fotó: Katona László, Pest Megye Lapja)

Pásztor Győző kitért arra: Dabas-Sáriban a kommunizmus idején államosított katolikus általános iskola újraalapítását azért tartotta fontosnak, mert tudta, hogy heti egy-két hittanóra nem képes ellensúlyozni a heti harminc órában tanító vallásellenes tanárok munkáját, és a tankönyvekét, amelyek szerint a tudomány és a hit nem összeegyeztethető.

"A hit pajzsa őrzött életemben, amikor támadtak és azzal védtem híveimet", amikor őket bántották - fogalmazott Pásztor Győző.
A Hit pajzsa díjat - amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából adományoznak 2002 óta minden évben - Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő és Gyurkovics Tibor író alapította. A díjat azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz.

Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája.

MTI, fotó: Katona László (Pest Megye Lapja)

70 éve lett közgyűjtemény a tápiószelei Blaskovich-gyűjtemény »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 24. péntek, 11:24
70 éve lett közgyűjtemény a tápiószelei Blaskovich-gyűjtemény
A Blaskovich Múzeumban március 10-től május 2-ig tekinthető meg egy időszaki kiállítás, amely a tápiószelei Blaskovich-gyűjtemény megmentésének, múzeumi gyűjtőhellyé, majd múzeummá válásának folyamatát tárja a nagyközönség elé.

A Blaskovich Múzeumban március 10-től május 2-ig tekinthető meg egy időszaki kiállítás, amely a tápiószelei Blaskovich-gyűjtemény megmentésének, múzeumi gyűjtőhellyé, majd múzeummá válásának folyamatát tárja a nagyközönség elé.

A bemutató során az 1940-es, 1950-es évek ásatásai során feltárt régészeti leletek mellett olyan történeti dokumentumokat ismerhet meg a látogató, amelyek soha sem szerepeltek még a nyilvánosság előtt.

Az orosz nyelvű kézzel festett tábla és hímzett karszalag a múzeum/muzej létére hívta fel a katonák figyelmét, mivel a Nemzeti Múzeum főigazgatója menlevelet adott a Blaskovich testvérpárnak. 1944. október 4-én kelt irat szerint az európai kultúra nevében védelmet és kíméletet kér a tápiószelei Blaskovich kúriában őrzött műgyűjtemény és régészeti leletek számára. A négy nyelven megfogalmazott levél sajnos éppen oroszul nem készült el.

A tárlat sarkalatos tárgya az ezüst dísztál, amit a Blaskovich testvérpárnak dr. Ferttich Nándor régész-ötvösművész arra az alkalomra készített, hogy a múzeum átvészelte a háborús és zűrzavaros időket. Ez a remekmű azért készülhetett, mert Fettich Nándor régész-akadémikus vezette 1938-ban a tápiószelei szkíta temető feltárását és személyével a fivérek mély barátságot alakítottak ki. A második világháború után dr. Fettich Nándor, majd dr. Párducz Mihály a MNM régészeti tárának vezetőiként segítették a Blaskovich fivéreket abban, hogy régészeti és műgyűjteményük védelmet kapjon. Ez a szándék valóra vált azzal, hogy az Országos Magyar Történeti Múzeum igazgatótanácsa 1947. május 10-én Múzeumi Gyűjtőhellyé nyilvánította a Blaskovich testvérpár tápiószelei 304. és 312. hr. számú ingatlanait. A közgyűjteménnyé formálódás folyamatát erősítette Nemzeti Múzeum lépése, miszerint a Blaskovichokkal kötött megállapodás alapján és a felettes szerv hozzájárulásával, vidéki tagintézményt létesített Tápiószelén.

A kiállítás során tablóba rendezetten a korabeli dokumentumok, levelek, naplójegyzetek, fotók segítségével mutatjuk be azt a folyamatot, ahogyan 1945 után 1947-re megmentődött a Blaskovich kúria anyaga, folytatódtak a régészeti feltárások sora.

1947 őszén újra indult a szkíta temető ásatása. A régészeti munka folytatódott az 1950-es években. 1951 ősze újabb mérföldkő volt a tápiószelei Múzeumi Gyűjtőhely életében, miszerint az MTA és a Nemzeti Múzeum fejlődéstörténeti, régészeti kiállítást szervezett a Blaskovichok korábbi vendégházában, a gyűjtőhely egyik épületében.

www.blaskovichmuzeum.hu

Egymilliárd forintos beruházás a reptéren »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 21. kedd, 14:29
Egymilliárd forintos beruházás a reptéren
Egymilliárd forintos beruházást hajt végre a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a repülőgépek földi kiszolgálásával foglalkozó BUDPORT Handling Kft.

Egymilliárd forintos beruházást hajt végre a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a repülőgépek földi kiszolgálásával foglalkozó BUDPORT Handling Kft.

A cég a legmodernebb, a kiszolgáláshoz szükséges eszközöket szerezte be tisztán saját forrásból és 150 új munkahelyet hoz létre a repülőtéren. A beszerzés több lépcsőben május végéig fejeződik be, a BUDPORT egyebek közt utaslépcsőket, csomagszállító járműveket, repülőgép-mozgató berendezéseket vásárolt. Hangsúlyozták: minden szükséges tárgyi és személyi feltétel rendelkezésre áll majd minden típusú járat, akár óriásgépek kiszolgálásához is.

A száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozás 2015 végén szerezte meg a teljes körű földi kiszolgálási engedélyt, jelenleg több mint 100 magasan képzett szakembert foglalkoztat. A nyilvános cégadatok szerint a társaság a legutóbbi lezárt pénzügyi évben, 2015-ben 1,357 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 1,045 milliárd forint után. Mérleg szerinti eredménye 232 millió forintra nőtt az előző évi 227 millióról.

Jelenleg négy társaság végzi a járatok földi kiszolgálását a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a több nemzetközi repülőtéren szolgáltatást nyújtó török Celebi és a Menzies, az egykor a Malév gépeit kiszolgáló, állami tulajdonban lévő Malév Ground Handling és a BUDPORT.

MTI

Megjelent a Pest Megye Lapja februári száma »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 15. szerda, 09:03
Megjelent a Pest Megye Lapja februári száma
Az 50.000 példányban, 16 oldalon megjelenő ingyenes újság kiemelt témaként foglalkozik a megyei fejlesztésekkel, pályázatokkal. Interjút olvashatunk Csepregi Éva énekesnővel és szó esik a farsangi hagyományokról is. Az újság INNEN tölthető...

Az 50.000 példányban, 16 oldalon megjelenő ingyenes újság kiemelt témaként foglalkozik a megyei fejlesztésekkel, pályázatokkal. Interjút olvashatunk Csepregi Éva énekesnővel és szó esik a farsangi hagyományokról is.

Az újság INNEN tölthető le.

A lapot itt tudja megrendelni (min. 100 db esetén):
Cosmo Média Kft., Kövecsesné Takács Tünde lapigazgató, E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

www.pestmegye.hu 

Bag és Dunakeszi is a döntőbe jutott »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 13. hétfő, 09:16
Bag és Dunakeszi is a döntőbe jutott
Dunakeszin fejeződött be az értéktár vetélkedő sorozat utolsó középdöntője. A 8 csapat részvételével megrendezett versenyen a Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola és a Bagi Arany János Általános Iskola csapatai jutottak a február...

Dunakeszin fejeződött be az értéktár vetélkedő sorozat utolsó középdöntője.

A 8 csapat részvételével megrendezett versenyen a Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola és a Bagi Arany János Általános Iskola csapatai jutottak a február 18-i döntőbe.

A vetélkedő keretében a megyei, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán megszerzett tudásukat tehetik próbára a diákok, akik 4 fős csapatot alkotva versenyeznek.

Nyolc csapat mérte össze a tudását Dunakeszin

Az első fordulóra már január elején sor került. Az online kitöltött tesztek és a bemutatkozók elkészítése után három helyszínen zajlottak a középdöntők. Az első helyszín Törökbálint volt, ahol 7 csapat vett részt a vetélkedőn. A legjobban a Zimándy Ignác Általános Iskola (Törökbálint) és Baktay Ervin Gimnázium (Dunaharaszti) diákjai teljesítettek, így ők a megyei döntőbe jutottak, míg Ceglédről a dánszentmiklósi (Ady Endre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) és jászkarajenői (Széchenyi István Általános Iskola) csapatai jutottak tovább.

Fotók a dunakeszi középdöntőről.

A döntő helyszíne a Megyeháza lesz, ahol az első három helyezést elérő csapatok elektronikai eszköz vásárlására szóló utalványt kapnak 500.000 Ft összértékben. A fővárosi csapatok döntőjére február 17-én kerül sor, hasonló díjazással.

www.pestmegye-hu

Vállalkozz itthon fiatal! »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 09. csütörtök, 13:47
Vállalkozz itthon fiatal!
Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-magyarországi Régióban: A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a 18-25 év közötti fiatalok munkanélküliségének csökkentését, a foglalkoztatási lehetőségeik bővülését a...

Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-magyarországi Régióban:

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a 18-25 év közötti fiatalok munkanélküliségének csökkentését, a foglalkoztatási lehetőségeik bővülését a vállalkozóvá válást és az induló vállalkozások fejlesztését szolgáló intézkedések révén.

A program célja: a Közép-magyarországi Régió területén új egyéni vagy mikro-vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező, 18-25 év közötti (felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 éves) fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására, üzleti tervük kialakításához nyújtott ismeret és készségfejlesztéssel, valamint pénzügyi támogatással a jóváhagyott üzleti terv alapján indított vállalkozásuk induló költségeihez.
Az Ifjúsági Garancia Rendszer részeként, elsősorban az álláskereső fiatalok vállalkozóvá válásához kíván segítséget nyújtani.

A program lebonyolítását az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (továbbiakban OFA NKft.) végzi. A képzés és szakmai szolgáltatás nyújtás a program első komponense, a pénzügyi támogatás a program második komponense, melyre az első komponens sikeres teljesítése után lehet pályázni.

A program célcsoportja: a 18-25 év közötti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező új mikro-vállalkozást indítani tervező természetes személyek. E program mindenekelőtt azokat a fiatalokat célozza, akik vállalkozás indításához ötlettel, reális elképzeléssel, vállalkozói attitűddel rendelkeznek. Feltétel, hogy az egyén az Ifjúsági Garancia Rendszer regisztrált alanya legyen, tehát olyan fiatal, aki a programba történő bevonáskor a megyei Kormányhivatalnál, vagy Járási Hivataloknál álláskereső, vagy olyan fiatal, aki sem oktatásban sem képzésben nem vesz részt és nem is dolgozik.

A célcsoportba tartoznak a fentieken túl a felsőfokú végzettséggel rendelkező 25-30 év közötti pályakezdő álláskeresők, vagyis az álláskeresők közül azok a felsőfokú végzettséggel rendelkező 30. életévüket be nem töltött fiatalok, akik tanulmányaik befejezését követően munkanélküli ellátásra nem szereztek jogosultságot. Pályakezdő álláskeresőként Kormányhivatalnál, vagy Járási Hivataloknál regisztrált álláskereső.
Az életkori feltételeknek a sikeres kiválasztást követően a programba vonáskor kell megfelelni.

A program keretében tervezett fő tevékenységek két komponens mentén valósulnak meg:
Az első komponens keretében kerül sor a jelentkezők kiválasztására a jelentkezési feltételek ellenőrzésével, írásbeli kompetenciaméréssel és szóbeli meghallgatás keretében. A sikeres kiválasztás során programba vont jelentkezők az első komponens keretében nyújtott képzési programok teljesítésével kaphatják meg a vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciákat, megszerezhetik az alapvető jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezéssel, gazdálkodással és irányítással kapcsolatos ismereteket, megismerhetik a vállalkozási formák típusait, képessé válhatnak előkészíteni önfoglalkoztatóvá vagy vállalkozóvá válásuk lépéseit.
A támogató szolgáltatásokon keresztül segítséget kapnak üzleti tervük összeállításához, illetve az indítási időszakban tanácsadás és mentorálás keretében kiemelt segítséget kapnak a jogszerű működéshez, az adótudatos vállalkozói magatartás kialakításához.

A második komponens keretében az elfogadott üzleti tervvel rendelkező, az első komponensben nyújtott képzési programokat eredményesen elvégző, jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező vállalkozásukat megalapító fiatalok maximum 3 millió Ft összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesülnek induló költségeik támogatása céljából, 10% önrész mellett. A pontos feltételeket a második komponens pályázati kiírása tartalmazza (VEKOP 8.3.1-16). Az üzleti terv jóváhagyása nem jelent garanciát arra, hogy az abban foglalt tevékenységek támogatásra kerülnek.

Egy személy számára csak egy üzleti terv kidolgozása támogatható a program keretében. Amennyiben a programban résztevő fiatalok közül kettő vagy annál több fő közös társas vállalkozás indítását tervezi, maximum egy közös üzleti terv elkészítése szükséges. Az igényelhető támogatás összege ebben az esetben is a második komponens pályázati kiírásában szereplő fejenként igényelhető meghatározott forintösszeg és elvárt %-os önrész megléte mellett.
A mentori támogatás a program második komponensének megvalósulási ideje alatt maximum 12 hónapig biztosított 2017. december 31-ig, amely nem csak tanácsadást jelent, hanem a VIF programot megvalósító által nyújtott, a fenntartási időszakra is kiterjedő monitoring tevékenységet, a vállalkozók üzleti tevékenységének nyomon követését, utógondozását is.

A képzés Budapesten valósul meg, a résztvevők a fővárosba utazáshoz 90%-os kedvezményre jogosultak (távolsági busz, vonat).

Vállalkozz Itthon Fiatal! program elérhetőségei:

Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: 06 (1) 555 2900
Levelezési cím: 1301 Budapest Pf.:84
http://www.ofa.hu/vallalkozz-itthon-fiatal 
A konvergencia Régióban a GINOP 5.2.2 konstrukció keretében valósul meg a program. Az összes régióról a program központi oldalán lehet tájékozódni: www.vallalkozz2016.hu 

Álláslehetőség a Pest Megyei Önkormányzati Hivatalban »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 07. kedd, 11:53
A Pest Megyei Önkormányzati Hivatal pályázatot hirdet területfejlesztési referens munkakör betöltésére Munkakör megnevezése: területfejlesztési referens Munkakör szintje (vezető/nem vezető): nem vezető Munkakör szervezeti egysége: Elnöki és Területfejlesztési Iroda Munkakör betölthetőségének...

A Pest Megyei Önkormányzati Hivatal

pályázatot hirdet

területfejlesztési referens

munkakör betöltésére

Munkakör megnevezése: területfejlesztési referens

Munkakör szintje (vezető/nem vezető): nem vezető

Munkakör szervezeti egysége: Elnöki és Területfejlesztési Iroda

Munkakör betölthetőségének időpontja: 2017. március 13.

Jogviszony időtartama (határozatlan, határozott): határozott (a kinevezés a szülési és fizetés nélküli szabadság időtartamáig szól)

Foglalkoztatás jellege (teljes munkaidő/részmunkaidős): teljes munkaidős

Munkavégzés helye: Pest Megyei Önkormányzati Hivatal 1052, Budapest Városház u. 7.

A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök: területfejlesztési és vidékfejlesztési feladatok

Feladatkör, ellátandó feladatok, vezetői kinevezés esetén a munkakör betöltője irányítása alá tartozó személyek száma, szervezeti egységek megnevezése:

 • Pest megye társadalmi-gazdasági helyzetének folyamatos figyelemmel kísérése, jelentések, beszámolók elemzések készítése,
 • megyei szintű külgazdasági kapcsolatok fejlesztésének koordinációja, befektetés-ösztönzést támogató feladatok ellátása,
 • megyei gazdaságfejlesztés elősegítése érdekében a megyei vállalkozásokkal és más szervezetekkel történő együttműködés, partnerség építés, egyes tevékenységek koordinációja,
 • pályázatírás (hazai operatív programok, interregionális és transznacionális programok)
 • az önkormányzat folyamatban lévő uniós (beleértve a hazai operatív programok, interregionális és transznacionális) pályázataival kapcsolatos végrehajtási és projektkoordinációs feladatok (elszámolások, beszámolók, jelentések stb. készítése) ellátása,
 • megyei területfejlesztési koncepció, program és az országos, térségi fejlesztési dokumentumokkal kapcsolatos egyes tevékenységek ellátása,
 • az önkormányzat részvételével működő térségi fejlesztési tanácsokkal kapcsolatos feladatok ellátása,
 • a közgyűlés és szervei működésével kapcsolatos, fentiekkel összefüggő feladatok ellátása.

Jogállás, illetmény és juttatások: A jogállásra, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.), a Pest Megye Önkormányzatának Hivatalában dolgozó köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról Pest Megye Közgyűlésének 18/2012. (XII.07.) önkormányzati rendelete, valamint a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal Közszolgálati Szabályzatának rendelkezései az irányadók.

Próbaidő időtartama: 6 hónap

Pályázati feltételek:

 • magyar állampolgárság,
 • cselekvőképesség,
 • büntetlen előélet,
 • Az I. besorolási osztályban:egyetemi szintű jogász, okleveles közigazgatási menedzser és okleveles közigazgatási szakértő szakképzettség, szociológus, földrajztanár vagy geográfus szakképzettség; egyetemi vagy főiskolai szintű agrár felsőoktatásban szerzett környezetgazdálkodási agrármérnök, okleveles tájépítészmérnök, okleveles táj- és kertépítészmérnök, okleveles táj- és kertépítész szakos kertészmérnök, közgazdasági vagy műszaki felsőoktatásban szerzett szakképzettség; főiskolai szintű településmérnök szakképzettség (városgazdasági) vagy államigazgatási és szociális igazgatási felsőoktatásban szerzett szakképzettség,
 • legalább középfokú angol nyelvtudás,
 • Office programok magabiztos ismerete.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:

 • további idegen nyelv ismerete
 • Mapinfo térinformatikai szoftver használatának magas szintű ismerete
 • a munkakör tartalmához kapcsolódó, elsősorban a pályázati rendszerekhez kapcsolódó tapasztalat
 • közgazdasági végzettség
 • közbeszerzés lebonyolításában szerzett tapasztalat
 • B kategóriás jogosítvány

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

 • a Kttv. 45. § (4) bekezdése és a 45/2012. (III.20.) Korm. rendelet szerinti önéletrajz,
 • végzettséget, képzettséget, nyelvismeretet igazoló okiratok másolata,
 • nyilatkozat arról, hogy a pályázati anyagot az eljárásban részt vevők megismerhetik.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. február 22.

A pályázat benyújtásának módja:

Elektronikus úton a tárgyban feltüntetve a 398/2017 azonosító számot, dr. Popovics Gábor részére a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

A pályázati eljárás, a pályázat elbírálásának módja, rendje:

A beérkezett pályázatok értékeléséről és a kinevezésről a jegyző dönt.

A pályázat elbírálásának határideje: 2017. február 28.

A munkáltatóval kapcsolatban további információt a www.pestmegye.hu honlapon szerezhet. 

Dánszentmiklós és Jászkarajenő is a döntőbe jutott »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 06. hétfő, 08:29
Dánszentmiklós és Jászkarajenő is a döntőbe jutott
Cegléden folytatódott az értéktár vetélkedő. A Kossuth Lajos Gimnáziumban megrendezett középdöntőből a dánszentmiklósi (Ady Endre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) és jászkarajenői (Széchenyi István Általános Iskola) csapat jutott tovább...

Cegléden folytatódott az értéktár vetélkedő.

A Kossuth Lajos Gimnáziumban megrendezett középdöntőből a dánszentmiklósi (Ady Endre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) és jászkarajenői (Széchenyi István Általános Iskola) csapat jutott tovább a február 18-i döntőbe.

Munkában a csapatok (fotó: Ceglédi Panoráma)

A vetélkedő keretében a megyei, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán megszerzett tudásukat tehetik próbára a diákok, akik 4 fős csapatot alkotva versenyeznek.

Az első fordulóra már január elején sor került. Az online kitöltött tesztek és a bemutatkozók elkészítése után három helyszínen zajlanak a középdöntők. Az első helyszín Törökbálint volt, ahol 7 csapat vett részt a vetélkedőn. A legjobban a Zimándy Ignác Általános Iskola (Törökbálint) és Baktay Ervin Gimnázium (Dunaharaszti) diákjai teljesítettek, így ők a megyei döntőbe jutottak.

Az utolsó középdöntőt február 4-én Dunakeszin rendezik.

Fotók a cedlédi középdöntőről.

www.pestmegye.hu

Elkezdődtek az értéktár vetélkedő középdöntői »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 01. szerda, 12:38
Elkezdődtek az értéktár vetélkedő középdöntői
Pest Megye Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a nemzeti értékek és hungarikumok megőrzésére és gondozására, ezért a megismertetésük és népszerűsítésük céljából vetélkedőt szervezett. A verseny célja, hogy a fiatalabb korosztály is...

Pest Megye Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a nemzeti értékek és hungarikumok megőrzésére és gondozására, ezért a megismertetésük és népszerűsítésük céljából vetélkedőt szervezett. A verseny célja, hogy a fiatalabb korosztály is jobban megismerje a magyar kultúra értékeit, és részt vegyen az értékgyűjtésbe, bízva abban, hogy ezzel erősödik az identitástudatuk, hagyományőrzéshez való viszonyuk.

A vetélkedő keretében a megyei, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán megszerzett tudásukat tehetik próbára a diákok, akik 4 fős csapatot alkotva versenyeznek.

Törökbálinton rendeztük az első középdöntőt

Az első fordulóra már január elején sor került. Az online kitöltött tesztek és a bemutatkozók elkészítése után három helyszínen zajlanak a középdöntők. Az első helyszín Törökbálint volt, ahol 7 csapat vett részt a vetélkedőn. A legjobban a Zimándy Ignác Általános Iskola (Törökbálint) és Baktay Ervin Gimnázium (Dunaharaszti) diákjai teljesítettek, így ők a megyei döntőbe jutottak.

A másik két középdöntőre Cegléden (02.04.) és Dunakeszin (02.11.) kerül sor, amit a megyei döntő követ február 18-án, a Megyeházán. A fővárosi iskolák döntőjének szintén a Megyeháza ad otthont.

Az első három helyezést elérő csapatok elektronikai eszköz vásárlására szóló utalványt kapnak, Pest megyében 500.000 Ft, és Budapesten 500.000 Ft összértékben.

Fotók a facebook oldalunkról tölthetőek le.

www.pestmegye.hu

Ceglédi siker »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. január 30. hétfő, 10:25
Ceglédi siker
Remek hangulatban, nagyszerű körülmények között rendezték meg az év első utánpótlás-birkózóversenyét, a kötöttfogású csapabajnokságot. Minderre persze már a helyszín garanciát jelentett, hiszen az ESMTK otthonául szolgáló, impozáns Kruj Iván Sportcsarnok...

Remek hangulatban, nagyszerű körülmények között rendezték meg az év első utánpótlás-birkózóversenyét, a kötöttfogású csapabajnokságot. Minderre persze már a helyszín garanciát jelentett, hiszen az ESMTK otthonául szolgáló, impozáns Kruj Iván Sportcsarnok látta vendégül a rajthoz álló tizenöt csapatot.

Története során először nyerte a Cegldi VSE az utánpótlás kötöttfogású birkózó csapatbajnokságot.

Bővebben...

Forrás: http://www.utanpotlassport.hu

Megjelent a Pest Megye Lapja idei első száma »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. január 25. szerda, 14:00
Megjelent a Pest Megye Lapja idei első száma
Az 50.000 példányban, 16 oldalon megjelenő ingyenes újság kiemelt témaként foglalkozik a felsőoktatással és Pest megye iparával. Emellett olvashatunk a reformácó 500. évfordulójáról és a Tápió-vidék natúrparkjáról is. Az újság...

Az 50.000 példányban, 16 oldalon megjelenő ingyenes újság kiemelt témaként foglalkozik a felsőoktatással és Pest megye iparával. Emellett olvashatunk a reformácó 500. évfordulójáról és a Tápió-vidék natúrparkjáról is.

Az újság INNEN tölthető le.

A lapot itt tudja megrendelni (min. 100 db esetén):
Cosmo Média Kft., Kövecsesné Takács Tünde lapigazgató, E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

www.pestmegye.hu 

Energetika és megújuló energiához kötődő kiírások »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. január 20. péntek, 10:53
Energetika és megújuló energiához kötődő kiírások
Összetett, sokrétű, széles körű - így jellemezte a jelenlegi pályázati lehetőségeket Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Egy-két héten belül újabb...

Összetett, sokrétű, széles körű - így jellemezte a jelenlegi pályázati lehetőségeket Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Egy-két héten belül újabb pályázati kiírásokról születik döntés, forduljanak bizalommal a Széchényi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársaihoz, akik ingyen segítenek.

Minden érdekel, ami az energia hatékony felhasználásával kapcsolatos, nem olyan régen vásárolt az önkormányzat elektromos autókat, és új közintézményeire napkollektorokat - ezzel indokolta Szolnoki Gábor, Tárnok polgármestere, hogy ellátogatott a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. által Budapesten szervezett ,,Energetika és megújuló energiához kötődő kiírások információs napja" című konferenciára. Mint mondta, a programiroda munkatársai sok mindenben segítenek, el is kel a segítség, mert véleménye szerint a pályázati rendszer bonyolult, abban készség szintjén mozogni szinte lehetetlen, fejleszteni pedig muszáj.

Szűcs Lajos nyitotta meg a konferenciát

Kicsit oldódni fog az a ,,borzasztó komoly területi kiegyenlítetlenség", ami Pest és a többi megye között fennáll, ugyanis a kormány egy évvel ezelőtti döntését követően 2020 után Budapest és Pest megye külön régiót fog alkotni - kezdte köszöntő szavait dr. Szűcs Lajos, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa az energetikai konferencián. A döntésnek köszönhetően 2020 után a vállalkozóknak várhatóan nem kell azon gondolkodniuk, hogy telephelyüket valamelyik Pest megyéhez közeli megyébe tolják át, hogy a gazdaságfejlesztési programokban több támogatást szerezhessenek maguknak. A miniszteri biztos előadásában emlékeztetett: a kormány tavaly döntött egy 80 milliárd forintos keretösszegű kiegyenlítő forrás létrehozásáról. Mint mondta, ennek a forrásnak a pályázatai első ízben december közepén jelenhettek meg, jövő hét elején pedig megnyílik az az internetes felület, ahová ezeket a pályázatokat fel lehet tölteni. A miniszteri biztos arról is szólt, hogy egy-két héten belül újabb pályázati kiírásokról születik döntés, ami újabb lehetőségeket biztosít települési önkormányzatoknak, kis- és középvállalkozásoknak.

Nem lesz még egy ilyen lehetőség

Annyira összetett, annyira sokrétű, és széles körű a jelenlegi pályázati lehetőségek tárháza, hogy nem túlzás azt mondani, hogy még egy ilyen lehetőség, ami most akár a vállalkozói, akár a lakossági, az önkormányzati vagy az állami szférának rendelkezésére áll, nem lesz - mondta előadásában Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Az egyik legnagyobb kiadás az energia, a kormánynak fontos, hogy a lakosság hogy érez, amikor nem tudja kifizetni a sárga csekket, ezért energiahatékonyság- és racionalizálási programot indított, a cél a felhasznált energia csökkentése. Mint az államtitkár fogalmazott, 2020-ra az összes energiafelhasználáson belül a célul tűzött megújuló részarányt (14,65 százalék) el fogja érni hazánk. Szabó Zsolt előadásában hangsúlyozta, hogy a lakosság számára elindított Otthon melege programot - amely az elmúlt időszakban 125 ezer családot érintett - folytatni szeretné a kormány.

Az államtitkár kiemelte, az állami fenntartású közintézményekre mintegy 150 milliárd forintos pályázat jelenik meg a következő időszakban, valamint január elsejétől elindul a megújuló energiaforrásokból előállított villamosenergia-támogatási rendszer (METÁR) is. Szólt arról is, hogy a 2014-2020-as időszakban KEHOP mellett a TOP, GINOP, VEKOP operatív programok is rendelkezésre állnak azok számára, akik pályázni szeretnének.

1173,68 milliárd és a gyakori hibák

1173,68 milliárd forint - melynek 85 százaléka uniós támogatás, 15 százaléka pedig nemzeti önrész - áll rendelkezésre a KEHOP keretein belül a következő időszakban - mondta el előadásában Varró Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Pályázatos Energetikai Projektek Végrehajtási Főosztályának vezetője. A projekten belül lehetőség nyílik többek között árvizek elleni védekezés feltételeinek javítására, szennyvízkészlet valamint hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztésre, de energiahatékonyság növelésére is.

A támogatási kérelmet sokszor azért utasították vissza a bírálók, mert a pályázók nem ismerték a felhívást - emelte ki az elmúlt év tipikus hibái közül Varró. Mint mondta, sok esetben az EPTK felület működésének hiányos ismerete okozza a projektek előrehaladását, de többször előfordul az is, hogy a többszintű projektmenedzsmentből az operatív szintnek nincsen tudomása a vezetőség által egyeztetett információkról, sokszor a határidőket sem tartják be. A közbeszerzések során elkövetett általános hibák közül pedig a jogszabály ismeretének hiánya a leggyakoribb.

A VEKOP keretein belül igénybe vehető, a vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatásáról beszélt előadásában Barak Helga, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársa. A program célja kis- és középvállalkozások primer energiafelhasználásának csökkentése, megújuló energiaforrás-felhasználás növelése, valamint az energiahatékonyság javítása. A projektre 11,76 milliárd forint áll rendelkezésre, vissza nem térítendő támogatásra minimum 3, maximum 50 millió forint, valamint minimum 3, maximum 50 millió forint kölcsön igényelhető. A támogatási igényt február 8-tól egészen 2019. február 8-ig lehet benyújtani.

Nem könnyű a közép-magyarországi régiónak

A közép-magyarországi régió (KMR) gazdasági erőforrásai miatt - magas GDP-eredménnyel rendelkezik lakossági arányban - nem kaphatott szerepet konvergencia területekhez kötődő operatív programokban, a VEKOP-on belül indítottak csupán tükörprojekteket - mondta Rácz Gábor, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. közép-magyarországi régiójának regionális igazgatója. Bár a tükörprojektek hasonlóak a konvergencia programokhoz, mégis alacsonyabbak a támogatási intenzitások, kisebbek a felhasználható források, ami miatt kevesebben érdeklődnek a pályázatokkal kapcsolatosan a régióban. Mindezek ellenére azt lehet mondani, hogy a régió mégis jó helyzetben van a mikro-, kis és középvállalkozások nagy száma miatt. Mint mondta a programiroda közép-magyarországi régiójának munkatársai nemcsak a VEKOP-hoz kötődő pályázatokkal dolgoznak, nagyon nagy számú vállalkozás rendelkezik ugyanis a szóban forgó régióban székhellyel, telephelyét pedig a konvergencia-területekre viszik ki. Így nyílik lehetőségük, hogy a VEKOP-on kívül egyéb programokat is megpályázzanak. A sikerekről szólva elmondta, hogy egyházi szervezetek pályázati lehetőségeit segítették, de sok a megkeresésük a fiatal vállalkozói pályázatokkal kapcsolatosan, rengeteg fórumot rendezett, és rendez folyamatosan a programiroda.

A konferencián szó volt továbbá arról, hogyan lehet energiahatékonysági kiírásoknál kombinált hitelterméket igénybe venni, valamint hogyan lehet a nap energiáját napkollektor és napelem segítségével kiaknázni.

A pályázat iránt érdeklődők a Széchenyi Programiroda honlapján itt elérhető előadásanyagokból és ismertetőkből szerezhetnek bővebb információkat, kérdéseikkel pedig keressék bizalommal az iroda munkatársait.

www.szpi.hu

Program a fiatalokért »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. január 20. péntek, 08:28
Program a fiatalokért
A VEKOP-8.2.1-15 kódszámú "Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban" elnevezésű kiemelt projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt 4.2 milliárd forintos költségvetésből, az Európai Unió támogatásával a Nemzeti Foglalkoztatási Alap előfinanszírozásában valósul...

A VEKOP-8.2.1-15 kódszámú "Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban" elnevezésű kiemelt projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt 4.2 milliárd forintos költségvetésből, az Európai Unió támogatásával a Nemzeti Foglalkoztatási Alap előfinanszírozásában valósul meg.

Az Ifjúsági Garancia lényege, hogy azon 25 év alatti fiatalok, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához.

A szakképzetlen fiatalok esetében ez elsősorban azzal érhető el, ha visszatérhetnek a tanuláshoz, egy új lehetőséget kapnak a gazdaság igényeihez igazodó szakképesítés megszerzésére. Képzési költség biztosítása során, a támogatás keretében a tanfolyam teljes díját átvállaljuk. Keresetpótló juttatásban is részesül a tanfolyam ideje alatt a fiatal, ami a hatályos közfoglalkoztatási bér, 80%-a (65 224 Ft). Képzéshez kapcsolódó utazási költség 100 %-ban megtérítésre kerül. A szakképzett fiatalok esetében pedig a munkatapasztalat megszerzésére, illetve a versenyszférában történő elhelyezkedés segítésére kell helyezni a hangsúlyt.

A programban résztvevő fiatalok foglalkoztatása esetén a munkáltatónak lehetősége van bértámogatást és 3 féle bérköltség támogatást igényelni az alábbiak szerint:

a) bértámogatás,,legfeljebb 8+4" : A támogatás folyósítása legfeljebb nyolc hónapig lehetséges, úgy, hogy a munkaadónak vállalnia kell a támogatás nélküli továbbfoglalkoztatást, amely a támogatás folyósítási időtartama 50%-ának megfelelő további időtartam. A támogatás folyósítási időtartamában a támogatás mértéke a munkabér és a ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adónak legfeljebb 70%-a

b) ,,legfeljebb 90 nap" konstrukció: Munkatapasztalat-szerzés céljából nyújtható a projektben bérköltség támogatás e projektben legfeljebb 90 napra.

c) ,,legfeljebb 10+5 havi"konstrukció: A programrésztvevő, a programba lépéskor ISCED 1-2 kategóriába tartozó (azaz alacsony iskolázottságú) fiatalok érdekében nyújtható csak, olyan hatósági szerződéssel, amely legfeljebb 10 hónap támogatást és 5 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséget állapít meg.

d) ,,legfeljebb 6+3 havi"konstrukció: Nem alacsony iskolai végzettségű fiatalok esetében nyújtható, az alábbi konstrukció szerint, olyan hatósági szerződéssel, amely a teljes (legfeljebb) 6+3=9 hónapra állapít meg kötelezettségeket.
A b, c, d, konstrukciónál a támogatott időszakra a munkabér és a szociális hozzájárulási adó 100%-ban megtérítésre kerül.

Ha a fiatalnak van szakmája és egy piacképes ötlete, abban az esetben vállalkozóvá válást elősegítő támogatást kaphat 6 hónap időtartamra, havonta maximum a mindenkori minimálbér összegét (2017-ban bruttó 127 500 Ft/hó).
Egy másik lehetőség a ,,Vállalkozz Itthon Fiatal" program keretén belül, akár 3.000.000 forintos tőketámogatáshoz is juthat a jelentkező, 10%-os önrész megléte mellett. (Bővebb információ: www.ofa.hu)

A programba bekerülés feltétele, hogy regisztrált munkanélküli legyen a fiatal, az állandó lakcíme, illetve tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán.

További információk, elérhetőségek: a pest.munka.hu oldalon, illetve a 06 1 279 4757 vagy a 06 70 198 7548-es telefonszámon.

További hírek a Megyeházáról »

A lekérdezés 0.638 másodperc alatt futott le.


www.delpestmegyeonline.hu
Facebook


 • Hírek a Megyeházáról

[l]

Legújabb hozzászólások:

ilyenkor nem a gólkülönbség dönt, hogy...

2017.02.22. 16:52
hozzászólt: vélemény

Pontosítás végett. Ha  Niagara Falls kanadai...

2017.01.12. 16:06
hozzászólt: Maros Zoltan

Tőth István Kalkuttában nyert bronzérmes alkotása...

2017.01.07. 15:11
hozzászólt: Horváth Éva

Érdekes,régen nem kellett fizetni sehol,mégis működött...

2017.01.06. 10:37
hozzászólt: Némo

Szerintem nem véletlen ,hogy ennyi támogatáshoz...

2017.01.05. 13:24
hozzászólt: Tracsi

Ha ezt a koktél lehetne embereken...

2016.12.17. 08:00
hozzászólt: Rdics Kata

Kis Unokám! Bizonyára olvasod majd,hogy gratulálok neked...

2016.12.12. 15:51
hozzászólt: id. Závodszki Zoltán

Az Örök nyugalmat nem illik megzavarni,döbbenet.

2016.12.08. 16:32
hozzászólt: Heimann Gyula

Az illendőség és a részvét sajnos...

2016.11.02. 23:06
hozzászólt: Viktória

Hajrá Viktor 

2016.10.09. 20:25
hozzászólt: Nagy László


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (23) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (1) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (21)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
Két székely beszélget.
-És a te fiad micsoda?
-Hát, az... elméleti fizikus.
-Úgy a? Oszt ... akkor mihöz ért?
Hosszas csönd, majd:
-... ha leoltom a villanyt, sötét lesz, akkor tudod, hogy hova lesz a...
tovább »

 
 

A lap 0.768 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 11062876 | Ebben a hónapban: 329256 | Ma: 839 | jelenleg: 2 | Statisztika |