Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Dubajban sincs kolbászból a kerítés III.

2019.02.12. 10:44 Rovat: Közélet
Dubajban sincs kolbászból a kerítés III (2019.02.12.)

A hét monarchia együtteséből álló Arab Emirátusok Szövetsége egyikében, Sardzsában tett látogatásunk útibeszámolója harmadik részében a sportról, a kultúráról, a vásárlásról, fodrászolásról, valamint az üdülővendég életéről esik szó úgy, ahogy azt két ceglédi látta.

 

⇦ A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

Sport

 

A parkok körül kívül-bévül korareggel és este a nők s férfiak egyedül, párban, vagy csapatosan távgyalogolnak, legalább egy-egy órát.

 

A valamikori kalózkodás helyébe ma a teveversenyek, a solymászat és a birkózás izgalmai léptek. Népszerű sporttá vált a korcsolyázás a sokfelé fellelhető műjégpályákon. A teveversenyeket általában a sivatagi reggel hűvös óráiban tartják, részben kijelölt pályákon vagy rögtönzött találkozóhelyeken a sivatagban. A nyeregben többnyire robotok láthatók, hajcsár helyett. A tévé is közvetíti természetesen a nagyobb tevefutamokat. A közönség terepjárókon követi az állatokat, míg a győztesek elő nem bukkannak a homok- és porfelhőből. A sólymokat vadászatra idomítják.

 

Kultúra

 

Láttunk operaházat, több színházat, könyvtárakat, pláza mozit, újságárusokat. Könyvesbolt kevesebb található itt, mint például Marokkóban. Sok pénzt fordítanak a hajdani tevehajcsár, pásztornép múltjának felderítésére. Sardzsa a múlt század végén az UNESCO által kijelölt kulturális élet fővárosa lett egy esztendőre. Több, mint két tucat múzeum, képtár épült az emír bőkezű támogatásával. Láttunk őr nélküli apró, ásatást bemutató múzeumot és hatalmas palotaszerű képtárat egyaránt. Még a jelenlegi emír őseinek lebontott erődöcskéjét is újraépítették, múzeumnak berendezve. Az ásatások során kiderült, hogy a táj már krisztus előtt több ezer évvel, a pattintott kőkorszakban lakott vidéknek számított. Az orvostudomány hihetetlenül fejlett volt, s az időszámítás kezdetén már sikeres koponyalékelést is végeztek. Azt pedig mondanom sem kell, hogy az arab számok, amelyeket mi is használunk, nem Európában, hanem az arab világban születtek, Egyiptomban. Az arabok hajlított lágy dallamaikat sokfelé hallani a rádiókból, televízióból. Majd elfelejtem, a múzeumok többsége ingyenes, vagy csak két dollár körüli belépőt kell fizetni a jegyért. A fizetős helyeken a legtöbben ingyen teát, kávét, vizet és datolyát kínálnak a látogatóknak.

 

Az építészeti kultúra része, hogy a 20-30 emeletes házak vázát középméretű blokkal falazzák. A homlokzatok többségét az arab építészet stiláris jegyeivel díszítik, például szamárhátíves ablak-felsőrésszel, és/vagy kőcsipkét helyeznek föl a falra.

 

Vásárlás, fodrászolás

 

A világ leggazdagabb országai közé tartozó emírségék hihetetlen méretű plázáiban a földkerekség valamennyi szuper márkáját kínálják. Legyen az háztartási gép, szőnyeg, ruházat, lakberendezési tárgy, vagy elektronikai eszköz. Az aranyékszerek mennyisége, pompája a világon egyedülálló. Párját ritkítók az Arab öböl gyöngyei. A bevásárlóközpontok csúcsa az az áruház Dubaiban, ahol koripálya és sí lesiklópálya található, s a szomszéd cég udvarán muzsikáló vízijáték és egy zenére fényfestett toronyház ámítja el a bámészkodó népeket. A modern építésű bazárokban természetesen érdemes alkudni. Azonban a más arab országokban megismert és megszeretett óvárisi girbegurba utcák szukjai (piacai) errefelé ismeretlenek. Egyedül Sardzsában építettek fel a régihez hasonló, de egykaptafára készült üzletsort, ahol a hagyományosan nádtetővel borított sétálóutca gerendáin halkan zümmögő ventilátorok frissítik a levegőt.

 

Elképesztő mennyiségű, hatalmas üvegportálos férfifodrászat található szerte a városban. Az ott élő férfiak a legdivatosabb frizurát és szolidan illatosított szakállat viselik. A műhelyekben kényelmes karosszékbe ül bele a vendég. Ott nem tilos a borotválás, amihez télapószakállhoz hasonló vastag habot pamacsolnak a páciens arca szőrtelenítést váró részére. Az arcgőzölő törölközőt sterilizáló mikrohullámú szerkezetben forrósítják fel. S valamennyi borbélynál található hideg-meleg vizes automata, továbbá az asztalokon ott a dobozos papírzsebkendő. A hölgyeket hol cicomázzák? Valószínűleg háznál, vagy a férfiszemek elől zárt szalonokban.

 

Milyen egy üdülővendég élete?

 

Pompás az utazók sora! A hazánknál kb. egynegyeddel kisebb államszövetség könnyen megközelíthető légi úton, mert 38 repülőterük van. Az emberek kedvesek, udvariasok, az ételek, italok finomak, a szállodák, a közterületek, a tengerpartok tiszták. Október végén délelőtt Sardzsában a levegő hőmérséklete 34 fok Celsius, a szállodai medence 29, míg a fehér, bársonyos homokú Arab tenger vize 30 fokos volt. A nem tengerparti szállodák buszai lakóikat elviszik az ingyen plázsra, vagy a részükre kedvezményt adó partner szállodákhoz. A fizetős hely ára 1500.- forint, átszámolva. Amiért napernyő, ágy, matrac, frottír törölköző, illemhely, öltöző és úszómedencehasználat jár, a rendszeresen takarított parton. Dubaiban jártunkkor - persze az utcáról - megnéztük a világhírű, 828 méter magas, 163 emeletes Burdzs Kalifa Hotelt, ami 2010-ben egy ideig a Föld legmagasabb épülete volt. A magaslati kilátásért kicsivel több, mint 10 ezer forintot kértek. Nem érdekeltek a csúcsról a toronyházak. Rácsodálkoztunk a pálmafákat formázó mesterséges szállodaszigetekre, és megnéztük a világ egyik legdrágábbnak tarott szállodáját a Burdzs al-Arabot, amelyben a főidőszak kezdő árai meghaladják a napi 450 ezer forintot. Van azonban egy piciny terület, ahol a nagy bevásárlóház udvarán még áll néhány ősi épület és a házak közötti keskeny lagúnákon a vígan csónakáznak az emberek. Aki kíváncsi az pedig megnézheti a nagy akváriumot a tenger tarkabarkarbarka állatvilágához. Bár ehhez hasonló csodát az egyik áruházban ingyen is megcsodálhatunk, ahol két emelet magas hatalmas üvegfalú házban élnek a befogott halak, a természeteshez hasonlóan kialakított vízalatti világban.

 

Akinek van hozzá kedve, az ne hagyja ki az egynapos hajókázás lehetőségét a szomszédos Ománban. Az Indiai óceánba betorkoló öbölben ringatózó motoros hajókon gazdag étel és (szigorúan szeszmentes) italkínlat fogadja a turistákat. Lehet könnyűbúvárkodi, vízibanánon siklani nagy sikongatások közepette. A horgászni vágyók pedig kapnak egy damilgurigát, a horogra előre felakasztott apróhal csalival. A mi hajónkon, a damilon és orsóján kívül senki ne fogott semmit.

 

A hotelek lakóinak kényelméért mindent megtesznek. Természetesen friss kávé és datolya fogadja a hallban az érkezőket az ingyen olvasgatható friss újságok tömege melletti kényelmes foteloknál. A vendég választhat, hogy dohányzó, vagy nemdohányzó szobát kér. Ám a közösségi helyiségekben tilos cigizni, pipálni, vagy szivarozni, ám azt a legtöbb helyen megtehetjük a vászontetővel védett s bejárat melletti asztaloknál. Arab Emirátusok szállodáiban egyes szolgáltatásokról is árulkodnak a nyomógombok a liftben. Megálló a muszlim imateremnél, a konditeremnél, szaunánál, s medencéknél, továbbá az étteremnél. Kérdés: mennyi európai szállodában található keresztyén kápolna.

 

KŐHALMI DEZSŐ

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk