Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Dubajban sincs kolbászból a kerítés II.

2019.01.29. 15:36 Rovat: Közélet
Dubajban sincs kolbászból a kerítés II. (2019.01.29.)

A hét monarchia együtteséből álló Arab Emirátusok Szövetsége egyikében, Sardzsában tett látogatásunk útibeszámolója második részében az étkezési szokásokról, a közlekedésről, és a parkokról, meg illemhelyekről esik szó úgy, ahogy azt turistaként látta két ceglédi.

 

⇦ A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Étkezés

 

A muzulmán többségű arab országokban piacon, boltban disznóhús nincs. Marha-birka-csirke-hal viszont korlátlan mennyiségben található. Marhahúst, birkát még Ausztráliából is importálnak például. A sokféle déligyümölcs között mindenütt látni többféle banánt, ami szintén import, gyakran hozzánk hasonlóan Ecuadorból származik. Kedveltek a lágy és félkemény sajtok, a túrók, a gyümölcsös kefirek. Finomak a péksütemények, kapható fehér és barna kenyér. Sokféle vegetáriánus étel található az étlapon. Kolbász is akad a pultban, azonban az nem a muszlimok számára tiltott disznóhúsból, hanem marhából, vagy bárányból készül. Nem ritka látvány, hogy sok ázsiai országban bevett szokás szerint jólöltözött emberek is jobbkézzel esznek, és azzal tunkolják a rizst a szaftba jólöltözött emberek is.

 

A gazdasági migránsok a saját hazai konyhájuk ízeit kínálják az éttermeikben. Kész gasztronómiai Ázsia-utazás végig sétálni a hatsávos főutca járdáján. Kedveltek az egytál ételek, az aprósütemények, a fagylaltok és a különféle krémmel töltött kekszek. Kielégítő a levesek választéka. A tortáik nem különlegesek, nem is különösen ízletesek. Sokféle mártást, krémet is tálalnak szívesen a reggelihez. A fölséges fehér, vagy barna csokival bevont datolya szépen becsomagolva kelleti magát a magok és cukrok polcsorán.

 

A nap minden szakában szívesen isznak kecses csőrű kancsókból teát, kávét tejjel. Ezt több múzeumban, s szálloda előcsarnokában ingyen kínálják, jobb üzletekben a vevők is kaphatnak. Mellé édes datolya dukál. Érdekes információ, hogy a múzeumokban is látható, egykor csak sárgarézből készült ősi formájú kávé- és teakiöntőket ma már krómozott acélból, és műanyagból is készítik, termoszbetéttel. Az egyig boltos elárulta, hogy azok döntő többségét egy német cég megbízása alapján Kínában állítják elő és az arab bazárban, meg edényboltokban garmadában áll.

 

Közlekedés, parkok, illemhelyek

 

A többségében homokra épült városokban sokfelé találhatók négy, meg hatsávos utak. Mindenütt rengeteg a pálma, a fű, a virág, amelyeket naponta többször locsolnak, illetve csepegtetős rendszerrel öntöznek. A nagy, bekerített játszóteres parkokba a belépés kártyával lehetséges. A kapukat éjjelre bezárják. Mindegyikben van illemhely, és mamaszoba pelenkázóval (kellemesen berendezett mamaszoba a múzeumokban is van). A parkok körül kívül-bévül korareggel és este a nők s férfiak egyedül, párban, vagy csapatosan távgyalogolnak, legalább egy-egy órát.

 

Kerékpár alig látható, öreg, kopott autó pedig nincs. A tengeröbölben vízitaxi jár, amely a szárazföldi társával együtt olcsó utazási mód.

 

A gyalogosátkelőhelyeken minden esetben fekvőrendőrt is találunk, függetlenül attól, hogy az átkelést rendőrlámpa is biztosítja. Cegléden, a Rákóczi úton, a Kossuth Ferenc utcában, a Budai úton és még több helyen őrült módon száguldozó és az úton átkelő gyalogosokat veszélyeztető autósokat, motorosokat lelassítanák a fekvőrendőrök. A játszótéri és iskolai, óvodai bejáratok előtti zebrák előtt pedig különösen hasznosak lennének. Sharjahban ezt pontosan tudják és alkalmazzák is. De elég Kiskunfélegyházáig elmenni, ahol ez a megoldás évek óta remekül működik, hasonlóan a világ számos településéhez. Még a Ceglédnél hajszállal nagyobb, 12 millió lakosú Mexikóvárosban és az iszonyatos motor, meg autóforgalmú Nepálban is láttam ilyen sebességkorlátozó sávokat. Védték az úton átkelő kicsi és felnőtt gyalogosokat a vadul száguldozókkal szemben. Nem hinném, hogy sültbolondok, akik csinálták. Rádásul még külön jogszabály is lehetővé teszi azok kialakítását, Magyarországon.

 

A járdákat sehol sem aszfaltozzák, azokat kivétel nélkül mindenütt járólapok borítják. Rajtuk elég sűrűn áll kétosztatú esztétikus kinézetű, almazöld szelektív hulladékgyűjtő. Amelyek oldalára csikktartókat erősítettek. A lakótelepi konténerekbe barna zsákban hordják, válogatás nélkül a szemetet. Előfordul, hogy mellé tesznek - úgy. mint Magyarországon - olykor egy kopott fotelt, vagy ágybetétet. Többfelé állnak a mieinkhez hasonló használtruha-gyűjtő drapp konténerek.

 

A hatalmas lakótelepi parkolóhelyeket nem aszfaltozzák, betonozzák, hanem köves-homokos állapotban hagyják. Az nem forrósodik át éktelenül az autógumik alatt. A parkolórák napelemesek.

 

Lehetne a Sardzsában látottakhoz hasonlóan - akár kötelezően előírva - elvezetni a légkondi vizét. A falban lévő légkondi páravezetékét, vagy a fal tövében elültetett növény földjére, vagy a járda alatt a vízelvezető (?) csatornába vezetik. Nem az utcán sétálók nyakába csöpögtetni, mint Cegléden például a járóbeteg rendelőnél, vagy szétfolyatni a járdán, mint a Csokiház sarkánál, szintén a főutcán.

 

Az Arab Emirátusok Szövetségének többségében homokra épült városaiban sokfelé találhatók négy, meg hatsávos utak. Mindenütt rengeteg a pálma, a fű, a virág, amelyeket naponta többször locsolnak, illetve csepegtetős rendszerrel öntöznek. A nagy, bekerített játszóteres parkokba a belépés kártyával lehetséges. A kapukat éjjelre bezárják. Mindegyikben van illemhely, és mamaszoba pelenkázóval (kellemesen berendezett mamaszoba a múzeumokban is van).

 

A múzeumokban, éttermekben, a mecsetek mellett és a legtöbb nagy bevásárlóközpontban egyaránt találhatók patyolattiszta, WC papírral és bidével felszerelt illemhelyek. Előfordul, hogy még választékot is adnak a guggolós és a ráülős között. A sardzsai nagymecset férfi illemhelyén az egyes fülkék előtt még strandpapucsok is voltak. Érdekes dolgokat hallottam a muszlimok vécézési szokásairól. Ha valaki WC-re megy, ajánlatos az alábbiakat figyelembe venni. Ne legyen nála semmi, amin Allah neve említve van, csak ha attól fél, hogy elveszti. A WC-be bal lábával lépjen be és mondja:(Biszmillah. Allahummá inni a’udzu biká min al-khobsz wa al-khabáisz). Biszmillah. Ó, Allah, menedéket keresek nálad a sátántól és a sátánnőktől. (al-Buhári, Muszlim) Az illemhelyen nem illik beszélgetni.  A kis, vagy nagy dolga elvégzése után mindenki tisztítsa meg magát - lehetőleg vízzel - ez kötelező.  Ehhez ne használja az evésre való jobb kezét, és dolga végeztével ki-ki mosson kezet. Egy mohamedán a WC-ből jobb lábbal lép ki és azt mondja: (Gufránek) Istenem bocsáss meg nekem! (at-Tirmidi)

 

Amennyiben valaki kényszerűségből a szabadban akarja elvégezni a dolgát, akkor olyan helyet keressen, ahol nem látják. Ami ne legyen az emberek útjában, vagy pihenőhelyén. Tisztelje az imairányt (Kibla), lehetőleg az ne legyen se előtte, se mögötte.

Állva csak két feltétellel lehet vizelni: legyen biztos abban, hogy nem fog bepiszkolódni, és senki nem látja a szemérmét.

 

KŐHALMI DEZSŐ

Folytatása következik

Értékelés: 5/3

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk