Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2018. június 23. szombat, Zoltán napja van. - Holnap Iván napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
májusjúlius
Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
14:00 Huszárik Zoltán terem
Szerelembe gurulva
Online jegyfoglalás »
 
14:00 Patkós Irma terem
Kutyaparádé
Online jegyfoglalás »
 
15:30 Huszárik Zoltán terem
Szicíliai kísértet történet
Online jegyfoglalás »
 
16:00 Patkós Irma terem
Kutyaparádé
Online jegyfoglalás »
 
17:45 Huszárik Zoltán terem
Merülés a szerelembe
Online jegyfoglalás »
 
18:00 Patkós Irma terem
Jurassic World: Bukott birodalom
Online jegyfoglalás »
 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Szerelembe gurulva
Online jegyfoglalás »
 
20:15 Patkós Irma terem
Felelsz vagy mersz
Online jegyfoglalás »
 
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Egy csepp Niagara - A multikulturális ország
Egy csepp Niagara (2017.01.11.)

Budapestről bécsi átszállással fél nap alatt a hajdan kizárólag indiánok által lakott Torontóba érünk. A város nevének jelentése irokéz nyelven „a hely, ahol a fák a vízben állnak”. Madách Imre Ember tragédiájának falanszterét idéző óriási toronyházak között buszozunk át a világ legmultikulturálisabb helységén, amely az öt és félmilliós népességével Kanada legnagyobb városának számít, ahol közel 100 náció békével megfér egymás mellett.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

Ott élő honfitársainktól is tudom, hogy az országban nem félti senki a nemzeti identitását a bevándorlóktól. Hiszen az 1770-as évek végétől csőstül jöttek ide a betelepülő britek, franciák, amerikaiak és még számtalan nép. Azonban a hírek szerint a Magyarországról migránsként - és nem egy esetben üldözöttként menedékjogot kérő - áttelepülő, ám az ottani rendbe és munkavállalási kötelezettségbe beépülni nem akaró, csak a segélyre bazírozó romák miatt mostanság némileg megszigorították a beutazási és letelepülési feltételeket. Nekünk is vízumot kellett a követségtől interneten igényelni. S mint megtudtam, aki egy éven belül nem tesz angol, vagy francia nyelven vizsgát az ország történelméből, alapvető törvényeiről és nem vállal munkát, attól megvonják a korábban adott lakást, kedvezményeket s kizsuppolják kíméletlenül. Ezt a megoldást bizony Európában sem ártana gyakorlattá tenni.

 

Niagara az idegenforgalomra épít

 

Első célpontunk a Niagara folyónál lévő, Niagara Falls nevű világhírű vízesés egyik felét is magába foglaló ugyanazon nevű település volt. Ott is, mint a megapoliszban mindenféle bőrszínű és viseletű népek hullámzanak az utcán, és az éttermek között is találhatunk olasztól arabig, franciától kínaiig számtalan nemzet étkeit kínálót.  Az Amerikában is megszokott, kerítés nélküli, méretes parkolóval ellátott szállodánk folyosójáról nem hiányoznak az üdítő- és az ingyenes jég automaták. A szobánkban kávéfőző, mellette teafűvel és kávéval. A ház előtt angol és kanadai zászló leng, merthogy az ország tagja a Brit Nemzetközösségnek és ezt nem szégyellik így is hirdetni.

 

Első sétánk a belvárosba vezet. S azonnal látjuk, hogy itt jószerével minden az idegenforgalomról szó. Egymást érik a gagyi és a tényelegesen értékes ruhákat, pólókat, juharszirupot, hűtő mágnest, ajándékokat– még műhóeséses vízesést ábrázoló félgömböt is – kínáló üzletek, természetesen található bevásárló negyed is. A szállodák alatt és között sorakoznak az éttermek, cukrászdák, kaszinók, hamburgerezők, mozik, és van még elvarázsolt kastély is. Két viaszbábukat kiállító múzeum is csábítja az érdeklődőket. A city szívében egy óriási kilátótorony szomszédságában igazi dinoszauruszok méretében készült figurák sorakoznak, ahol a mini golfpálya melletti művulkán olykor lángot lövellve elpöffenti magát.  Messziről világít a hatalmas óriáskerék. Itt jegyzem meg, hogy már a buszpályaudvarokon meglepett a tisztaság és a kulturált, ingyenes illemhelyek sora, amelyekben szinte kivétel nélkül mindenütt az előtérben pelenkázó asztalt is felszereltek. Mondanom sem kell, hogy a toaletteken kivétel nélkül mindenütt található papír, kézmosószer, tükör és működőképes kézszárító. Az pedig a világ legtermészetesebb dolga, hogy ha meglátják a tétova keresgélésedet, vagy a térképet a kezedben, pillanatok alatt megáll valaki, aki készségesen útbaigazít.

 

Nem is egy vízesés látható

 

Másnap korán reggel a vízesés felé vesszük az irányt. A rendkívül igényesen karbantartott szépséges Viktória parkon visz keresztül az utunk, ahol még mókusok is futkároznak, s szívesen megállnak egy kis csemegéért. A folyóparti sétány a legklasszikusabb kertépítő hagyományok szerint épült. Még díszlettek a szép pázsiton az ősz utolsó virágai, s a gondosan nyírt bokrok fölött többféle, szebbnél szebb fa koronája bólogatott.

 

A Niagara óriási vízesés-együttes a folyón, amely Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán fekszik. Elválasztja Ontario tartományt és New York államot. A kisebbik 57 méter magas, míg a patkó alakú társa 99 méterről zúdul alá sisteregve, dübörögve, mennydörögve. A két főrészt, a Kecske-sziget választja el: a két ország között megosztva a patkót, amelyről átlagos vízállás esetén minden percben 110 000 m³ víz zúdul alá. Nem véletlenül működik a kanadai s az amerikai oldalon is egy óriási erőmű a zuhatag előtt. Ez a legnagyobb vízhozamú vízesés Észak-Amerikában Az amerikai oldalon megtekinthető még egy kisebb társuk, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, amit a Luna – sziget különít el.

 

A magas sziklafal alatt folyó Niagara látványa fenséges. Jól látni az amerikai oldalon lévő kilátónál sétáló sárgaköpenyes turistákat és a kis hajókat, amelyek elmennek egészen közel mindkét nagy vízeséshez. Mi is befizetünk egy útra, és tűzpiros vékony köpenyeink alá is bebújik a permeteg víz. A patkó közelében szivárvány ível, s visszafordulva a két országot összekötő kecses Szivárvány-híd tárul a szemünk elé. S, hogy fokozzuk az élményeket, belátogatunk a nagy víz alatti barlangba, ahol mintha vonat dübörögne fölöttünk. Az egyik kijárónál közvetlen mellettünk csapódik le a töménytelen víz éle. Egy másik alagút végén pedig, néhány méterre az orrunktól pedig csak zubog-zubog a töménytelen mennyiségű H2O.

 

Hazafelé tartva a folyóparton és a szórakoztató negyedben is találkozunk boldog ifjú házasulókkal. Az egyik párt az óriáskerék szomszédságában adta össze egy skót szoknyás úr, s a hivatalos papírokat egy utcai asztalon írták alá. Nem hiába mondják a települést a nászutasok városának is.

 

Látnivaló, látnivaló hátán

 

Másnap a város szép kis előkertes házakkal teli részein buszozunk a folyóparton. Drótkötélpályán átgördülünk az amerikai oldalra és a kocsi kiszállás lehetősége nélkül visszahoz bennünket. Egy helyen leszállunk az autóbuszról és nézelődünk a Fehér víz sétányon, ahol tarajos fehér habokkal a tetején robog, a sziklák közé ékelődött Niagara. Átellenben bekukkantunk egy vélhetőleg milliomos kínai által létrehozott 1000 Buddha templom-együttesébe. Majd a csodás Niagara Botanikus kert peremén bekukkantunk egy óriási lepkeházba, ahol a buja trópusi növények, vízesések között kétezernél több, szebbnél-szebb pillangó röpköd. Olykor még a látogatók kezén, fején és ruháján is megpihenve. Az egész napos túrát egy kedves – majd húszezer palántával díszített virágóránál zárjuk, ahol a gondosan ápolt pázsiton sokan piknikeznek. Az óratoronyban pedig a Westminster katedrális harangjátéka csendül fel 15 percenként. A városba visszatérve felliftezünk a három üvegfalú sárga liftkabin egyikével a járdaszinttől 160 méter magas Skylon torony hatvan perc alatt 360 fokban megperdülő, körpanorámás éttermébe, ahonnan pazar fotók sorozatát készítjük a városról és a vízesésről.  S hogy teljes legyen a forgásélményünk, felszállunk a Clifton Hillen lévő óriáskerékre. Persze innen is több tucat fényképet készítünk.  A delfinparkra már nem marad időnk, ám naplemente után a parton összegyűlt tömegben mi is élvezettel nézzük a színes fényárban úszó vízeséseket s a néhány perces, látványos tűzijátékot.

 

Átnézünk Amerikába

 

A következő reggelen átsétálunk a Szivárvány-hídon egyenesen az USA New York államának nagyvárosába Buffalóba lassan de biztosan belenövő, ám még önálló Niagara Falls helységbe, amely ugyanazt a nevet viseli, mint a kanadai oldalon lévő „ikertestvére.” Az érkezőt a híd lábánál lévő áruház előtt egy fekete, majd kétméteres műanyag Szabadság szobor másolata köszönti. Az ajándékboltokban pedig a normális pulcsik, napellenzők, sapkák és más holmik mellett iszonyatos mennyiségű s többnyire förtelmes giccses ajándéktárgyak áradata fogadja a turistákat. A hatalmas toronyházak között egy szépséges, több százados templom is megbúvik. Majd a kertes, és többnyire kerítés nélküli házak között elénk bukkan egy habos süteményszerűen díszes kápolna, ahol szakmányban kötik a házasságot az ide is nászútra érkező párok.  Itt mintha mindenkinek négy kereke nőne az utcán, mert a járdákon szinte egy teremetett lelket sem látni. Kis idő múltán - megunva a kihalt sétányokat - visszafordulunk a folyóhoz. Megnézzük a 73 méter magas kilátót, majd tovább sétálunk a Menyasszonyi fátyol vízeséshez, és a szomszédságában veszünk két igazi amerikai hamburgert egy túlzsúfolt büfében. Természetesen a Patkóhoz is elgyalogolunk, ahol csak töredékét élvezhetjük a kanadai oldalról nézhető látványnak.  Lassan lemegy a nap, mire kellemesen elfáradva hazaérünk a telefonom lépésszámlálója szerint megtett 16 kilométeres túráról.

 

Tussaud babái

 

Az utolsó reggelen a hűtlenné vált farmerem helyébe vásárolunk egy újat, a San Franciscóban székelő Levi Strauss cég leghagyományosabb, 514-es típusából. Az igazi amerikai termékről egy belső kis cédula elárulja, hogy Indonéziában gyártották. A délelőtt során még megnézzük a városban található panoptikumok régebbikét. Amit a Londonban található világhírű wax múzeumot létrehozó Madam Tussaud édesapja Louis Tussaud alapított. Néhány darab a régi bábuk közül is látható. A termekben találkozunk és együtt fényképezkedtünk a brit királyi család több tagjával, világhírű régi és mostani politikusokkal, egyházfikkal, filmszínészekkel és zenészekkel. Persze nem az élő személyekkel, hanem azok elképesztően hű viasz másával. A búcsúebédünk a kanadaiak kedvencének számító, s kettőnk számára is bőséges, fölséges adag marhasült volt sült krumplival. Az utunkat a Detroittal átellenben lévő Windsor felé folytattuk, de ez már másik történet.

 

Kőhalmi Dezső


2017.01.11. 13:31
Értékelés: 5/15

1 hozzászólás
oldal:1/1 bejegyzés:1/1

Maros Zoltan 2017.01.12. 16:06 | www.magyarkepek.tv
[#1]

Pontosítás végett. Ha  Niagara Falls kanadai oldaláról átmentek az USA-ba, akkor nem Buffalóba jutottak hanem Niagara Falls, NY-ba. A határ két oldalán ugyanolyan nevű város van, konkrétan Niagara Falls. 

Új hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef

Tisztel  Cím ! Nem az a...

2018.06.20. 13:13
hozzászólt: Lada Klára

Nem vagyok doktor, olyan szó pedig...

2018.06.06. 23:24
hozzászólt: Czinege Imre

Tisztelt Várvag! A lakossági tájékoztatóban nem...

2018.05.15. 12:49
hozzászólt: Kotlár jánosné

Szeretnék információt kérni a busz indulásáról...

2018.05.15. 12:08
hozzászólt: Mester Vilmos

A doktor úr nagyon mellélőtt..  

2018.05.03. 10:50
hozzászólt: pubi

A körösi uton sem artana bicikli...

2018.04.03. 21:57
hozzászólt: Kis Timea

a Csikós szél is benne van...

2018.03.29. 19:48
hozzászólt: Nagy Ágnes

Tisztelt Ceglédinfó Szerkesztőség!   Köszönöm!   Nyirán Ferenc

2018.03.28. 12:33
hozzászólt: Nyirán Ferenc

Tisztelt Nyirán Ferenc Úr!   Köszönjük az észrevételt,...

2018.03.27. 13:39
hozzászólt: Ceglédinfó Hírportál


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas


Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (24) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (22)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
- Hogy hívják a vegetáriánus vámpírt?
- De Ne Vért.

 
 

A lap 0.210 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 16495066 | Ebben a hónapban: 255844 | Ma: 2598 | jelenleg: 6 | Statisztika |