Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2018. március 17. szombat, Gertrúd napja van. - Holnap Sándor napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
februáráprilis
Ke Sz Cs Sz Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
13:45 Patkós Irma terem
Nyúl Péter
Online jegyfoglalás »
 
15:30 Patkós Irma terem
Nyúl Péter
Online jegyfoglalás »
 
15:45 Huszárik Zoltán terem
Láthatás
Online jegyfoglalás »
 
17:15 Patkós Irma terem
12 katona
Online jegyfoglalás »
 
17:45 Huszárik Zoltán terem
Testről és Lélekről
Online jegyfoglalás »
 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Sztálin halála
Online jegyfoglalás »
 
20:00 Patkós Irma terem
Tomb Raider
Online jegyfoglalás »
 
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Új módszerek a hallásjavításban
Új módszerek a hallásjavításban

Rovat: Életmód, egészség

A hallószőrök regenerálása

Új távlatok nyíltak azok számára, akik a túlságosan zajos környezetben megromlott hallásuk miatt attól rettegnek, hogy már csak a nagyanyáink korában használatos, kagyló alakú hallócső fülükre szorításával képesek valamit hallani.

A legújabb kutatási eredményekről a Neuron című folyóirat számolt be.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Az egyesült államokbeli neves orvostudományi egyetem, a Harvard Medical School egyik oktatókórháza a Massachusetts Eye and Ear, amely a szemészeti, fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti betegségekre szakosodott, és az itt megforduló pácienseknek világszínvonalú ellátást biztosít. Az intézmény kutatói kidolgoztak egy eljárást, amellyel képesek regenerálni a károsodott hallószőröket. Állatkísérletek során a patkányok hallását erős zajjal károsították, majd sikerült megszüntetni a halláskárosodást.

A hallás úgy működik, hogy a külső és a középfül felveszi a hangot, majd átvezeti a belső fülbe, ott a hang neurális jelekké alakul át, és továbbítódik az agyba. A zajártalom leginkább a dobhártyában és a hallószőrökben okozhat károsodást. Az úgynevezett csigában elhelyezkedő hallószőrök száma ugyanis véges, már a születésünkkor rendelkezünk az összes hallószőrünkkel, és ezek a sejtek nem cserélődnek az évek során. Így a kezdetektől, a teljes mennyiséggel gazdálkodunk.

De mit is nevezünk zajnak?A zaj olyan jel, ami nem hordoz számunkra hasznos információt. A hallható zajt decibelben [dBa] mérjük, ennek értéke 0-194 dBa-ig terjed. A tökéletes csend  egy siket szobában 0 dBa, 10 dBa egy lehulló levél hangja, a beszélgetés 50 dBa, egy diszkó, vagy légkalapács 100 dBa hangerejű. A 120 dBa feletti hangok már elérik a fájdalomküszöböt, a 160 dBa  (sugárhajtómű 20-30 méterről) átszakítja a dobhártyát, szöveti károsodást okoz, és a 175 dBa feletti hang már halált okozhat. Az emberi fült már a 65 dBa feletti, hosszú távú, évekig tartó hanghatás is károsíthatja. A 125 dBa feletti hang, például egy lövés hangja, ideiglenes siketséget okozhat.

Minél magasabb a hang ereje, annál rövidebb impulzus elég a károsodás bekövetkeztéhez. Az impulzusszerű, erős hanghatások következtében a rockzenészek többsége halláskárosodásban szenved, míg a komolyzene művelőinél ezt nem tapasztalták.

A hallószőrök károsodását a zajártalom mellett számos egyéb tényező is okozhatja: az öregedés, különböző fertőzések, mérgek, antibiotikumok és rákgyógyszerek. A károsodott hallószőrök természetes úton nem regenerálódnak. A halláskárosodás leggyakoribb formája a hallószőrök károsodása miatt bekövetkezett, úgynevezett szenzoneurális hallásvesztés.

A fülbe ültetett implantátumok, különböző hallókészülékek sokat segíthetnek, de ezek csak a tüneteket enyhítik, nem a hallásvesztés okát szüntetik meg.

A mostani kísérletben, amelynek eredménye egyszer a siketség visszafordításához vezethet, a kutatók egy olyan vegyületet használtak, amely képes volt a hallószőrök kifejlesztésére, amikor a fülből izolált őssejtekhez adagolták, és ezt a „koktélt” behelyezték a megsüketített patkányok belső fülébe. Így a kísérleti állatok hallását részlegesen sikerült helyreállítani.

A kísérletről szóló tanulmány szerzője, Dr. Albert Edge, a következőt nyilatkozta: „Megmutatjuk, hogy a csigában levő megsérült hallószőrök képesek regenerálódni, és a sérült hallószőrök pótlása egyúttal a hallás javulását eredményezi. Úgy véljük, a hallószőrök regenerálása új lehetőséget jelent a siketség terápiájában.”

 

Hallásjavítás csontvezetéssel

Amíg azonban az előbb ismertetett módszer széles körben el nem terjed, maradnak a hallókészülékek és implantátumok. Egy új hallásjavító implantátum a csontvezetést használja a károsodott középfül elkerülésére.

Az eszközt a svédországi Chalmers University of Technology kutatói fejlesztették ki. A működési elve az, hogy elkerüli a megsérült középfület, és a hangrezgéseket a külső fülből a koponyacsonton keresztül továbbítja a belső fülbe.  

A Bo Håkansson professzor vezette kutatócsoport által kifejlesztett, két részből álló csontvezető implantátum főként azoknak lehet hasznos hallásjavító módszer, akik a külső vagy középfül krónikus gyulladásában szenvednek, illetve valamilyen veleszületett fülbetegségük van, ami a külső fület, a hallócsatornát vagy a középfület érinti. Ezeknél az embereknél az egyéb hallásjavító módszerek többnyire eredménytelenek, mivel azok általában a belső fülben keletkező problémák korrigálásra valók.

A mintegy 6 cm hosszúságú implantátumot a fül mögött helyezik el, a bőr alá beültetve, közvetlenül a koponyacsonthoz kapcsolódva. Az implantátum másik része egy külső hangprocesszor, amely a külvilágból érkező hangokat érzékeli. Ezt a fejbőrön kívül helyezik el, a fül mögött. A két eszközt a bennük levő mágnes kapcsolja össze. A hangprocesszorból egy induktív tekercs továbbítja a hangot a belső implantátumba, amelyben egy miniatűr hangszóró található. Ez a hangrezgéseket a koponyacsontra vezeti, amelyek innen a csontvezetés segítségével, a középfület megkerülve, a belső fülbe jutnak.

Bár korábban is léteztek a csontvezetés elvén alapuló hallásjavító készülékek, de azoknál a külső eszközt a koponyacsontban elhelyezett titánium csavarral rögzítették. Ez különböző fertőzéseknek volt a melegágya, és az is előfordult, hogy a csavar kiesett e helyéről. A svéd módszernél sem a fejbőrt, sem a koponyacsontot nem lukasztják ki, és a külső processzor egy mozdulattal eltávolítható.

Az új módszer orvosi alkalmazásának tesztelését a Sahlgrenska University Hospital professzora, Måns Eeg-Olofsson végzi.

A svéd kutatók reményei szerint a klinikai próbákat követően két éven belül várható az új eszköz alkalmazása.

Czinege


2013.01.19. 20:00
Értékelés: 4.88/8

1 hozzászólás
oldal:1/1 bejegyzés:1/1

Rdics Kata 2016.12.17. 08:00
[#1]

Ha ezt a koktél lehetne embereken is alkalmazni hamarosan,akkor a férjem szivesen lenne a kiséreti csoport tagja.Mióta hallàscsökkenése van depressziós nem tud aludni.Nem akar hallókészüléket hordani.Mikor kipróbàlta teljesen összetört és nem tudja elfogadni.Szóval igazàn jó lenne, ha felgyorsulna a kutatàs a hallószőrők regeneràlàsa, gyógyìtàsa terén.

Új hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Kedves Béla bácsi! Ahogyan a másik oldalon...

2018.02.04. 23:48
hozzászólt: tomat

Tisztelt Béla bácsi!    Megértem felháborodását, de nem...

2018.01.28. 09:54
hozzászólt: Síklaky László

A Ceglédi Panoráma cenzúrázta hozzászólásomat és...

2018.01.28. 08:55
hozzászólt: Kovács Béla

Szép napot,érdeklődöm,hogy a  "Csanád zenekar "mikor...

2018.01.10. 10:30
hozzászólt: Pirisiné Varga Ágnes

Ejj Timike, inkább a lábas mellett...

2017.11.15. 06:43
hozzászólt: Nokedli

Nyugodjék békében !

2017.11.08. 21:21
hozzászólt: Heimann Gyula

A valódi hazaáruló cionista lakájok és...

2017.10.31. 21:33
hozzászólt: Pálos Trend

Kedves Vezetők !  A szolgáltatónak mindössze...

2017.10.30. 21:01
hozzászólt: Heimann Gyula

Szeretném vulgáris kifejezések mellőzte nemtetszésemet kifejezni...

2017.10.29. 19:16
hozzászólt: Dezső Bálint

És tisztelet, kalaplengetés azoknak az elhivatott...

2017.09.14. 14:21
hozzászólt: Farkas Katalin


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 


Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (24) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (21)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
Munkahelyi reklamáció

- Főnök, nem értem, ebben a hónapban 3000 Ft-tal kevesebbet kaptam, mint ami a havi fizetésem lenne.

- Nos, ez azért van, mert a múlt hónapban véletlenül 3000-rel többet kapott,...
tovább »

 
 

A lap 0.132 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 15287363 | Ebben a hónapban: 218641 | Ma: 6195 | jelenleg: 3 | Statisztika |